Sosyal Medya

Güncel

Elveda Ä°ran, hoÅŸgeldin Ä°srail!

Sudan Dışişleri Bakanı İbrahim Ghandour, "İsrail bölge için oldukça önemli bir aktör, ilişkileri geliştirmek için çalışıyoruz" dedi.



Åžimdiye kadar tüm Arap ülkeleri ile olduÄŸu gibi Hartum’un da Kudüs ile ikili diplomatik iliÅŸkileri  normalden çok uzaktı. Ancak son siyasi geliÅŸmeler Sudan’ın Åžii-Sunni ekseninde Ä°ran’dan uzaklaÅŸmasına, dolayısı ile  diÄŸer körfez ülkeleri ve Ä°srail’e yaklaÅŸmasına neden oldu.

Sudan'da düzenlenen siyasi bir forumda bir yanda daha demokratik bir devlet şekli gündeme gelirken, bir yanda da İsrail ile diplomatik ilişkileri iyileştirme ilk defa gündem maddesi oldu.

Forumda söz alan Sudan Bağımsız Partisi Lideri “ Ä°srail ile düşman olmanın hiçbir mantığı olamaz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Sudan DışiÅŸleri Bakanı Ä°brahim Ghandour ise sözleri ile   Ä°srail ile yakın iliÅŸkiyi farklı bir boyuta taşıdı. Bakan şöyle konuÅŸtu: “Ä°srail ile iliÅŸkileri  normalleÅŸtirmek için gereken neyse yapmaya çalışacağız.”

Ä°lk olarak geçtiÄŸimiz yılın ekim ayında Sudan Devlet BaÅŸkanı Ömer Al Bashir’in giriÅŸimi ile baÅŸlatılan forumlarda ülkenin deÄŸiÅŸik parti ve grupları söz alarak, anayasal düzenlemeler, temel kiÅŸi hakları ve Sudan’ın dış politikasını tartışıyor.

Forumlara katılan muhalif gruplar ülkenin  halihazırdaki dış politikasının deÄŸiÅŸmesi konusunda argümanlar öne sürüyor.

Bunlardan en çok dikkat çekeni ise, ‘halen ABD tarafından terörizme destek veren ülke olarak nitelen Sudan’ın Ä°srail ile iyi iliÅŸkiler kurduÄŸu takdirde, Washington tarafından uygulanan  ekonomik yaptırımlardan kurtulacağı ve ekonominin düzeleceÄŸi’ ÅŸeklinde.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.