Güncel
Yaptırımların ardından Rusya-İran rekabeti
İran’a karşı uygulanan yaptırımların kalkmasının ardından Rusya ile İran arasındaki ilişkilerin daha karmaşık bir hale gelmesi bekleniyor.
Yaptırımların kalkmasının ardından İran'ın bölgesel iddialarını Güney Kafkasya, Hazar Denizi ve hatta Orta Asya'ya kadar genişletme ihtimali Kremlin açısından endişe ile karşılanıyor.
Rusya'nın, Tahran'ın en büyük destekçilerinden biri olarak arabuluculuk yaptığı İran nükleer anlaşması geçtiğimiz hafta İran'a karşı uygulanan yaptırımların kaldırılması ile nihayete vardı.
Anlaşmayı memnuniyetle karşılayan büyük güçler arasında Rusya da vardı. Rusya Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklama ile yaptırımların kaldırılmasını memnuniyetle karşıladıklarını ve bunun İran'ın etrafındaki durumun normalleşmesinde önemli bir adım olduğunu belirtti.
Uzun süren nükleer görüşmeler ve Suriye savaşı Rusya ve İran'ı birbirine yakınlaştırdı. Suriye'de Esed'e verdikleri ortak destek dünya genelinde iki ülke arasındaki ittifak olarak değerlendirildi. Suriye meselesi dışında gerek nükleer görüşmelerde gerekse Yemen'de, Moskova ve Tahran aynı birlikteliği sergilemiyor. Bazı konularda anlaşmamak üzerine anlaşmış durumdayken bazı konularda da çekişmeleri devam ediyor.
Şu anda güçlü ve kendine çok güvenen İran, 2006 yılında yaptırımların uygulanması ile Avrasya'da kaybetmiş olduğu gücü yeniden kazanmaya çalışacak. Moskova ise özellikle güney sınırının tamamını teşkil eden Güney Kafkasya, Hazar Denizi ve Orta Asya'da İran'ın yürüteceği muhtemel siyasetten endişeli.
Güney Kafkasya
Rusya Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan'ı içine alan Güney Kafkasya'yı kendi ilgi alanı içinde kabul ediyor. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Rusya'nın 2008 yılında Tiflis ile savaşa girmesi aslında bu anlayışın bir göstergesi.
Rusya ayrıca Ermenistan ve Azerbaycan'a silah sağlayarak bu iki ülkeyi sürekli birbirine düşürüyor. İki ülke Dağlık Karabağ yüzünden zaman zaman yoğunlaşan çatışmalara giriyor.
Rusya'nın Güney Kafkasya meselelerini özellikle de Ermenistan-Azerbaycan sorununu ele alış tarzı, İran ile Moskova'nın ayrılık yaşadıkları noktalardan biri. Dağlık Karabağ, İran'ın kuzey sınırında bulunan sıcak bir nokta.
İran Azerbaycan ve Ermenistan arasında Dağlık Karabağ üzerinden başlayacak bir savaşın kendi ülkesine sıçramasından endişeli. Bu yüzden İran, Rusya'nın Güney Kafkaslar'da hakim olmasından rahatsız.
İran Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmayı bitirmek için Rusya'nın elinden arabuluculuk görevini alabilir ve her iki ülkeyi Rusya'ya yabancı bir hale getirebilir.
Hazar Denizi
Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Rusya ve İran Hazar Denizi'ni kendi lehlerine tahdit etmek için sayısız girişimde bulundu. Bunun ardında yatan sebep hiç şüphesiz doğal kaynaklardı. İki ülke Hazar'ın uçsuz bucaksız petrol rezervindeki paylarını nasıl alacaklarını bilemedi. Bu da Deniz'in askerileşmesine sebep oldu.
Günümüzde Rusya'nın Hazar Denizi'ndeki filosu bölgenin en güçlü filosu ve onu İran takip ediyor. Hazar Denizi'ndeki araçların çoğu küçük güdümlü füze ya da devriye gemileri ise de, bu durum geçtiğimiz Ekim ayında Rusya'nın Deniz'den Suriye'ye seyir füzesi atmasıyla değişti. Hazar Denizi'nden atılan füzelerden 26'sı İran üzerinden geçti. Her ne kadar İran'ın haberi olmadan bu tür atışların yapılması imkansız olsa da İran yönetimini teyakkuza geçirdi.
Hazar Denizi'ne kıyısı olan beş ülke denizin yasal statüsü hakkında bir anlaşmaya çalışadursun İran, Hazar Denizi'ndeki bölgesel iddiasını 13 deniz miline çıkarmayı hedefliyor.
Orta Asya
İran'ın Orta Asya ile kültürel ve siyasi bağları her zaman çok kuvvetli olsa da son on yıl içinde siyasal etkisini finansal olarak destekleyemediği için bu bağlarda görece bir zayıflama oldu. İran'ın bölgede bıraktığı boşluğun Çin tarafından doldurulması gerek İran ve gerekse Rusya'yı tedirgin etti.
Şimdi yaptırımların kaldırılması ile birlikte İran bölgedeki faaliyetlerine yeniden hız verecektir. Geçtiğimiz yıl Özbek, Türkmen ve İranlı yetkililerin gerçekleştirdiği görüşmeler önümüzdeki dönemde de devam edecek gibi gözüküyor.
İran'ın Orta Asya petrolünün Rusya kullanılmadan Avrupa'ya taşınması için Türkmenistan'a en kısa yolu öneriyor ki Türkmenistan'ın da bu fırsattan istifade etmesi kuvvetle muhtemel. Ayrıca İran'ın taşımacılık sistemi anakaraya hapsolmuş olan Orta Asya ülkelerine Körfez'in ve Kuzey Afrika'nın kapılarını açabilir.
Rusya her ne kadar İran'ın Orta Asya'da yayılmasından hoşlanmasa da buna doğrudan bir tepki verecek gibi görünmüyor. Ancak İran'ın karşısına bölgede Çin yayılması kartını sürecek gibi duruyor.
Aslı russia-direct sitesinde yer alan haber Timetürk için Melahat Kemal tarafından Türkçe'ye çevrilmiştir.
Henüz yorum yapılmamış.