Sosyal Medya

Ekonomi

Petrol 20 dolara düşebilir!

Londra merkezli FGE Danışmanlık Şirketi Petrol Uzmanı Kazokoğlu: Brent tipi petrolün varil fiyatının 20 dolarlar seviyelerine düşmesi mümkün



Uzmanlar, yaptırımların kaldırılmasının ardından Ä°ran'ın üretimini arttırmasıyla,petrolün varil fiyatının 20 dolar seviyesine gerilemesinin mümkün olduÄŸunu belirtti.

Londra merkezli FGE Danışmanlık Åžirketi petrol uzmanı Cüneyt KazokoÄŸlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ä°ran’ın arz fazlası yaÅŸayan piyasalara sunmayı planladığı petrol ve ılıman hava ÅŸartlarının etkili olabileceÄŸinin altını çizerek, “Brent tipi petrolün varil fiyatının 20 dolarlar seviyelerine düşmesi mümkün” dedi.

Ä°ran'ın çoÄŸunluÄŸu yoÄŸunlaÅŸtırılmış halde olmak üzere ülke açıklarında tankerlerde beklettiÄŸi 40-50 milyon varillik depolanmış petrolü bulunduÄŸuna dikkati çeken KazokoÄŸlu, Tahran'ın petrol ihracatının kısa vadede 500 bin varil artmasının mümkün olduÄŸunu kaydetti. 

KazokoÄŸlu, Ä°ran’ın petrol üretiminin de günde 500 bin varil artarak sene sonunda 3,5 milyon varile yaklaÅŸmasını beklediÄŸini aktardı.

Ä°LK HEDEF AVRUPA PAZARI

Londra merkezli araÅŸtırma ÅŸirketi BMI kıdemli petrol analisti Christopher Haines de piyasadaki algının yılbaşından bu yana deÄŸiÅŸmediÄŸini ve petrolde yüzde 20 civarında deÄŸer kaybı yaÅŸandığına dikkati çekerek, “Bence Ä°ran etkisi fiyatları yüzde 50 civarında aÅŸağı çekerek, 20 dolar seviyesinin test edilmesine neden olabilir” deÄŸerlendirmesini yaptı.

Ä°ran’ın günde 400 bin varil üretim artışını kısa sürede saÄŸlayabileceÄŸini anlatan Haines, yıl sonunda ise ancak 600 bin varillik bir artış gerçekleÅŸtirebileceÄŸini söyledi.

Haines, Ä°ran’ın Avrupa piyasalarına yaptırımlardan önce 500 bin varillik petrol ihracatı gerçekleÅŸtirdiÄŸinin altını çizerek, bu ülkenin ilk hedefinin yine Avrupa pazarı olacağını vurguladı. 

"ÃœRETÄ°MÄ° BÄ°R MÄ°LYON VARÄ°L ARTIMASI ZOR"

ABD merkezli IHS DanışmanlıkÅžirketi Petrol Piyasaları Direktörü Spencer Welch ise ülkedeki petrol kuyularının bir kısmının 3-4 yıldır kapalı olduÄŸunu hatırlattı. Welch, Ä°ran’ın petrol üretimini 2016 ortasına kadar günlük 400 bin varil arttırabileceÄŸini belirterek, bunun Ä°ranlı yetkililerin açıkladıklarından daha yavaÅŸ gerçekleÅŸeceÄŸini savundu.

Ä°ran’ın günde yaklaşık 2,9 milyon varil petrol ürettiÄŸini ve yaptırımlar öncesi dönemde 3,7 milyon varillik bir üretiminin olduÄŸunu kaydeden Welch, “Ä°ran’ın üretimini günlük 1 milyon varil arttırmasının, bir yıldan çok daha uzun zaman alacağını düşünüyoruz” ifadesini kullandı.

Welch, Ä°ran’ın dönüşünün petrol piyasalarındaki önemli bir belirsizliÄŸi ortadan kaldırdığını vurgulayarak, “Ä°ran’ın piyasalara dönecek petrolünün önemli bir kısmı ÅŸimdiye kadar fiyatlandı, yani 20 dolar seviyeleri pek olası deÄŸil. Ä°mkansız deÄŸil ama sürdürülebilir olmadığı çok açık. Hatta, eÄŸer petrol arzı Ä°ranlı yetkililerin söylediÄŸinden daha yavaÅŸ gerçekleÅŸirse, fiyatlarda yukarı yönlü bir etki bile görebiliriz” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.