Sosyal Medya

Güncel

Türkiye, Nokta dergisi davasında mahkum oldu

AİHM, askeri mahkeme kararı ile Nokta dergisinin aranmasının insan hakları ihlali teşkil ettiğine hükmetti.



Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesi (AÄ°HM), Nokta dergisi yöneticilerinin 2007 yılında yaptığı baÅŸvuru ile ilgili olarak Türkiye’nin insan hakları ihlalinde bulunduÄŸuna karar verdi.

Nokta dergisinin askeri mahkeme kararıyla 2007 yılında aranması ve dergideki belgelere ve bilgisayar dosyalarına el konulması ile ilgili, dergi yöneticilerinin yaptığı baÅŸvuruyu deÄŸerlendirenAÄ°HM, Türkiye’nin "Avrupa Ä°nsan Hakları SözleÅŸmesi’nin ifade özgürlüğü ile ilgili 10. maddesini ihlal ettiÄŸine" hükmetti.

AİHM'in gerekçeli kararında, "gazetecilerin haber kaynaklarının gizliliğinin korunması ilkesinin ihlal edildiği" bildirildi.

Nokta dergisi, tartışma yaratan kapak haberinde, Genelkurmay’ın ÅŸirketleri ve gazetecileri bir listeyle "lehte" veya "aleyhte" diye sınıflandırdığını iddia etmiÅŸ, konu ile ilgili gizli listeyi ele geçirdiÄŸini ileri sürmüştü.

Söz konusu haberin ardından Genelkurmay BaÅŸkanlığı’nın talimatı ve askeri mahkeme kararıyla dergide arama yapılmış ve derginin yazılı ve bilgisayar kayıtlarına el konularak, yine dergi yöneticilerinden haberle ilgili belgelerin, kaynakların teslim edilmesi istenmiÅŸti.

Nokta yönetiminin, derginin aranması ve belgelere el konulması konusunda askeri mahkemeye daha sonra yaptığı temyiz başvurusu ise reddedilmişti.

AÄ°HM kararı gereÄŸi Türkiye, derginin genel yayın yönetmeni Ahmet Alper Görmüş’e iki bin 750 avro, yazı iÅŸleri müdürleri Ahmet HaÅŸim Akman ve Mehmet Ferda Balancar’a kiÅŸi başı bin 650 avro, dergide araÅŸtırmacı gazeteci olarak çalışan Ahmet Şık ve Banu Uzpeder’e yine kiÅŸi başı 850 avro, Nevzat Çiçek’e ise 500 avro maddi tazminat ödeyecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.