Sosyal Medya

Coğrafyamız

BM katliamı saklamış

BM’nin Şam ofisinde çalışan yetkili Esed’in zulmünü ve kendilerine yaptığı baskıyı ortaya çıkardı. Madaya’yı aylar öncesinden bildiklerini söyleyen yetkili, “Hazırladığımız insani yardım raporuna kızan rejim raporu zorla değiştirdi” dedi.



Suriye'nin deÄŸiÅŸik bölgelerinde yaklaşık 1 milyon kiÅŸi kuÅŸatma altında en temel yaÅŸam maddelerinden dahi mahrum bir hayat sürüyor. Esed rejiminin kuÅŸatma altında tuttuÄŸu bölgeler genellikle baÅŸkent Åžam çevresi ve Lübnan sınırında bulunuyor. GeçtiÄŸimiz haftalarda açlıktan ölümlerin yaÅŸandığı Madaya'ya BirleÅŸmiÅŸ Milletler'e (BM) ait yardım TIR'ları girebildi ancak bu yardım oldukça yetersiz kaldı. DiÄŸer bölgelere ise yardım henüz hiç yardım ulaÅŸmadı. Ãœlkedeki otoritelere göre Esed rejimi “Aç bırakmayı” bir silah olarak kullanıyor.

YARDIM GÖTÜREMİYORUZ

Esed'in kuÅŸatma altına alarak aç bıraktığı bölgelerle ilgili olarak Yeni Åžafak, Suriye'nin baÅŸkenti Åžam'daki BM ofisinde çalışan bir yetkiliye ulaÅŸtı. Rejim ile BM arasındaki iliÅŸkiler hakkında bilgi veren BM yetkilisi güvenlik gerekçesiyle ismini vermedi. BM yetkilisi, 5 yıldır Suriye'de yıkıcı bir savaşın yaÅŸandığını ve milyonlarca insanın yardıma muhtaç olduÄŸunu belirterek, “Ancak savaÅŸların yaÅŸandığı ve milyonlarca kiÅŸinin yardıma muhtaç bir ÅŸekilde yaÅŸamaya çalıştığı bölgelere BM tarafından bir torba un dahi götürülmüş deÄŸil. Esed rejimi muhaliflerin elinde tuttuÄŸu bölgelere gitmemizi istemiyor. Muhalifler yardım güvenliÄŸini saÄŸlayacaklarını taahhüt ediyor ancak rejimin baskısı nedeniyle bu bölgelere gidemiyoruz” diye konuÅŸtu.

 

 

Madaya'ya son dönemde yapı- lan yardımlar da yetmedi. Yardımlara rağmen 7 kişi daha öldü.

 

 

 
 



RAPORA BÄ°LE MÃœDAHALE ETTÄ°

Rejimin BM yardımına taÅŸ koymasının bir diÄŸer nedeninin muhalif bölgelere yapılan vahÅŸi hava bombardımanları olduÄŸunu belirten BM yetkilisi “Çünkü rejim bu bölgelerde herhangi bir BM varlığı bulunmasını istemiyor. Böylece bombardımanları daha kolay yapabiliyor ve o bölgede uluslararası tanık bulunmuyor” ÅŸeklinde konuÅŸtu. BM yetkililerinin kuÅŸatma altındaki bölgelerle ilgili yaklaşık 70 sayfadan oluÅŸan insani yardım planı hazırladığı bilgisini veren kaynak, bu raporun Esed rejimi tarafından nasıl deÄŸiÅŸtirildiÄŸini ÅŸu sözlerle anlattı: “Raporun birkaç yerinde 'KuÅŸatma altındaki bölge' ifadesi geçiyordu. Sadece bu cümle rejimi çıldırtmaya yetti ve bizden rapordaki bu ifadenin kaldırılması istendi. Biz de kaldırdık.”

ÇOK ÖNCEDEN BİLİYORDUK

Madaya'da ölümler baÅŸlamadan BM'nin yaklaÅŸan krizden haberdar olduÄŸunu vurgulan BM yetkilisi ÅŸu ifadeleri kullandı: “Ekim ayında kentte bin çocuÄŸun açlık tehdidiyle karşı karşıya olduÄŸu BM görevlileri tarafından rapor edilmiÅŸti. Ancak haftalarca kimsenin bundan haberi olmadı. Çünkü raporlar BM ofislerinin dışına çıkarılamadı. ÇoÄŸu çocuk 23 kiÅŸi Aralık ayına kadar açlık kaynaklı sorunlar nedeniyle hayatını kaybetmiÅŸti. Ancak konu uluslararası medya kuruluÅŸlarına düşünce harekete geçebildik. BM sessiz kalınca diÄŸer kuruluÅŸlar da maalesef yardım gönderemedi. Madaya'ya yardımı da ancak muhaliflerin kuÅŸatma altında tuttuÄŸu Fua ve Kefreya'ya birlikte yapabildik. Ancak Madaya'da insanlar açlıktan ölürken Fua ve Kefreya'da herhangi bir ölüm tehlikesi rapor edilmedi. Madaya'da sadece bir kilo pirincin fiyarı 250 doları aÅŸmıştı. Madaya'da insanlar aÄŸaç yapraklarını yediler.”

Mayınlar temizleniyor

 

 

 

 

 

 
 



Gaziantep'in Karkamış ilçesindeki Suriye sınır hattına, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan mayın temizleme aracı sevk edildi. Geniş güvenlik önlemleri altında Karkamış Sınır Kapısı'ndan geçirilen mayın temizleme aracı, kontrolü IŞİD'in elinde bulunan ve sınırın karşı tarafında yer alan Halep'in Cerablus ilçesindeki Türkiye-Suriye sınır hattına döşenen mayınların temizlenme çalışmalarında kullanılıyor. Türkiye-Suriye sınır hattında başlatılan güvenlik duvarı oluşturulması çalışmaları da, Kilis, Hatay ve Gaziantep'te yer alan sınır hattında devam ediyor. Bölgedeki mayın temizleme çalışmalarının ardından sınır hattı boyuncu beton bariyerler yerleştirilerek yasa dışı geçişlerin önüne geçilecek. Mayın temizleme çalışmaları yapan ekibin can güvenliğinin sağlanması konusunda, sınırın sıfır noktasına, bazı noktalara tanklar yerleştirdiği görüldü.

Yardım aracı düğünde!

 

 

 

 

 

 
 



Esed'in yardım yapmaması için baskı yaptığı BM'nin araçları da düğünlerde kullanılıyor. BM'nin yardımlar için Suriye'ye gönderdiği araç, bölgede gelin arabası olarak hizmet veriyor. Esed'in memleketi Lazkiye'de BM'ye bağlı Dünya Gıda Programı aracı düğünlerde süslenerek kullanılıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.