Sosyal Medya

Coğrafyamız

Ä°ran'da neler deÄŸiÅŸecek?

Yıllardır uluslararası toplum tarafından uygulanan ambargoların kalkmasıyla, İran küresel ekonomiye entegre olmaya hazırlanıyor. Yaptırımlar nedeniyle ağır bedel ödeyen İran, şimdi yabancı yatırımcıların ilgi odağı. Peki yeni dönemde İran ekonomisinde neler değişecek?



Yaptırımların kaldırılmasıyla, İran'ın uluslararası bankalarda dondurulmuş olan 100 milyar dolarlık varlıkları serbest kalıyor. İran ile ticaret yapan firmalar ve ülkeler üzerindeki yasak da kalkıyor.

İran ilk etapta petrol ihracatını günlük 500 bin varil artıracak. Önümüzdeki dönemde bu miktar 500 bin daha artacak ve yaptırımlardan önceki seviyeye ulaşacak.

Uluslararası enerji şirketleri, dünyanın dördüncü büyük petrol rezervlerine sahip İran'da yeni yatırımlar yapmak için Tahran'ın kapısını çalmaya başladı. İran'ın artan ihracatının, dünyada petrol fiyatlarındaki düşüş baskısını daha da artırması bekleniyor.

Finansal yaptırımların da kalkmasıyla İran'ının küresel bankacılık sistemine geri dönmesi öngörülüyor.

1979'daki "İslam Devrimi"nin ardından Tahran'da ABD elçiliğine yönelik saldırıdan bu yana, ABD başta olmak üzere uluslararası toplum İran'a aşamalı olarak yaptırımlar uygulamış, en geniş yaptırımlar ise, İran'ın nükleer programı nedeniyle hayata geçirilmişti.

Ambargo kapsamında, İran'ın dünyada yaklaşık 100 milyar dolarlık varlığı dondurulmuş, İran merkez bankası varlıklarına el konulmuştu. Yabancı şirketlerin, İran'a enerji yatırımı yapması da yasaklanmıştı.

Yaptırımlar nedeniyle ülkenin uçak filosu eskimiş, ülkede sık sık uçak kazaları meydana gelmeye başlamıştı.

Ambargoların kalkmasının ardından uçak filosunu yenilemek için harekete geçen İran, Airbus'tan 114 yolcu uçağı almaya hazırlanıyor. İran'ın önümüzdeki 10 yıl içinde 400'den fazla yolcu uçağına ihtiyaç duyacağı tahmin ediliyor.

A haber

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.