Sosyal Medya

Güncel

'Etkin soruşturma örgütü açığa çıkarır'

Dink'in cinayet davasını ve soruşturmayı yakından takip eden arkadaşları ve avukatı ile gelinen aşamayı konuştuk. Avukat Hakan Bakırcı, "Örgüte yönelik soruşturmada çok ciddi deliller elde edildi ve sona gelindi. Etkin soruşturma yapılırsa örgüt açığa çıkarılır" diyor.



Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in suikast sonucu hayatını kaybetmesinin üzerinden dokuz yıl geçti. Dink, çalıştığı ve saldırıya uÄŸradığı Agos Gazetesi önünde yüzlerce kiÅŸi tarafından anıldı. Cinayetin tetikçilerinin ve teÅŸvik edenlerin ceza aldığı dava dışında cinayette ihmâli oldukları iddia edilen 26 kamu görevlisi yargılanmaya baÅŸlayacak. Ayrıca cinayete dair soruÅŸturma da hâlâ devam ediyor. Dink’in cinayet sonrası hukuki süreci yakından takip eden arkadaÅŸları ve avukatıyla dokuz yılda alınan mesafeyi konuÅŸtuk. 

"Etkin soruşturma yapılırsa örgüt açığa çıkar"

Dink’in avukatı Hakan Bakırcı:

"2014’ten beri görece etkin soruÅŸturma yapıldı. Hakkında iddianame düzenlenmiÅŸini talep ettiÄŸimiz tüm kamu görevlilerini içermese de 26 kamu görevlisi hakkında bir iddianame hazırlandı. Bu iddianame önemlidir. SoruÅŸturmada örgüte dair önemli delillere ulaşıldı. Bu iÅŸlemlerin büyük çoÄŸunluÄŸu da Savcı Gökalp Kökçü döneminde gerçekleÅŸtirildi. Savcı Kökçü, genel soruÅŸturma bürosunda görevlendirildi. Dolayısıyla Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı’nın en az Savcı Kökçü’nün yürüttüğü etkinlik içinde bu soruÅŸturmayı devam ettirme ve sonlandırma yükümlülüğü bulunuyor. BaÅŸsavcılığın tutumunu zaman içinde hep birlikte göreceÄŸiz. Örgüte yönelik soruÅŸturmada çok ciddi deliller elde edildi ve sona gelindi. Etkin soruÅŸturma yapılırsa sonlandırılır. Örgüt açığa çıkarılır. KovuÅŸturmaya yer olmadığına dair yaptığımız itiraz da kabul edilirse bu durumda hem kamu görevlilerinin büyük bir kısmının yargılanması hem de cinayeti icra ve organize eden örgütün yargılanması söz konusu olur ki, Dink cinayetinin tüm boyutları ile aydınlatılması mümkün hale gelir. Bunun olanağı vardır. Asıl olan etkin soruÅŸturma yapılması, örgütün açığa çıkarılması."

"Hâlâ bazı devlet kurumları koruma altında"

Gazeteci Ali BayramoÄŸlu:

"Gelinen nokta tatmin edici diyemeyiz. Yine de bir miktar iyi durumdayız. AÄ°HM’nin kamu görevlilerinin soruÅŸturulmadığı kararından sonraki süreçte hazırlanan iddianame olumlu. Korunan, kollanan kiÅŸilerin yargılandığı bir iddianame var. Ancak cemaat polisleri dışında MÄ°T, askeri görevlilerle ilgili bilgiler muÄŸlak. SoruÅŸturmada bulunan olay yerinde ve Dink’in evinin önünde Jandarmanın bulunduÄŸuna dair deliller var. Bu kiÅŸilerin üstüne gidilirse somut netice alınır. Devletin bazı kurumları hâlâ koruma altında. MÄ°T’e, Genelkurmay’a sorulacak çok ciddi sorular var."

"Jandarma görevlilerinden merkeze ulaşılmalı"

Gazeteci Oral Çalışlar:

"DiÄŸer faili meçhul cinayetlerle karşılaÅŸtırıldığında epey mesafe alındı. Cinayette ihmâli olanla, planlayanlar soruÅŸturuluyor. Ancak esas cinayeti iÅŸleten merkez netleÅŸmiÅŸ deÄŸil. Paralel yapının cinayete zemin hazırladığı, izlediÄŸi, kaydettiÄŸi ortada. Ancak asıl kritik olan, önemli olan Dink’in evinin önünde ve olay yerindeki jandarma görevlilerinden yola çıkarak merkezin ortaya çıkarılması. Savcılar gerçekten kararlı, iradeli ciddi takip ederlerse sonuç alınacaktır. EndiÅŸelendiren nokta, siyasi iktidarın belli kurum ve kiÅŸileri kollayabilir mi? Devlet, iktidar, asker iliÅŸkileri engel oluÅŸturur mu? Åžu ana kadar böyle bir ÅŸeyden bahsetmek mümkün deÄŸil."

"Cinayetin çözülmesi irade meselesi"

Gazeteci Yazar Ümit Kıvanç:

"Ä°ktidar düzeyinde bir çatışma oldukça yeni bir takım bilgiler ortaya dökülüyor. Yine öyle oldu. Bu öğrenilen ÅŸeylerin hemen hepsi bizim önceden ‘bu böyle oldu’ dediÄŸimiz ÅŸeyler. Katille birlikte burada birilerinin olduÄŸunu biliyorduk. Ancak adını bilmiyorduk. Åžimdi onlar da adıyla sanıyla çıktı. Åžu ana kadar en az 100 tane ÅŸey var, bu cinayetin nasıl organize ÅŸekilde iÅŸlendiÄŸini gösteren. Buradan bir yere varılır mı bilmiyorum. Dürüst ve güçlü bir savcı ekibi ortaya çıkar, her ÅŸeyi toparlasa bir hafta sonra cinayet tüm ayrıntılarıyla çözülmüş olur. Bilinmeyen, bulunmayan bir ÅŸey yok. Kamu görevlilerinin ve sivil sanıkların bir arada yargılandığı, birbirleri hakkında ifade verebileceÄŸi ciddi caydırıcı dava ortamının olması gerekiyor."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.