Sosyal Medya

Güncel

Davutoğlu ile Cameron görüştü

Başbakan Davutoğlu, İngiltere Başbakanı Cameron ile görüştü. Gündemin en önemli başlıkları Suriye ve sığınmacı kriziydi. Öncesinde Başbakan Davutoğlu Kıbrıs sorunu için İngiltere'nin desteğini istedi ve Cameron'ı Türkiye'ye davet etti.



Başbakan Ahmet Davutoğlu, çalışma ziyaretinde bulunduğu İngiltere'nin başkenti Londra'da, Goldman Sachs'taki programının ardından Başbakanlık Konutu "10 Numara"ya gitti.

Davutoğlu'nu, Başbakanlık Konutu kapısında, İngiltere Başbakanı David Cameron karşıladı.

İki lider, tokalaşarak basına poz verdikten sonra görüşmeye geçti.

Yaklaşık 1 saat süren görüşmede Başbakan Davutoğlu'na, Başbakan yardımcıları Mehmet Şimşek ve Lütfi Elvan ile Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş eşlik etti.

Bu arada, Başbakanlık konutu önünde, elinde PKK'nın sembolü olan pankart taşıyan bir grup eylem yaptı.

"Mükemmel işbirliği"

Görüşmenin baÅŸlangıcında açıklama yapan BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, Londra’da yoÄŸun temaslarda bulunduklarını belirterek, Türkiye ile Ä°ngiltere arasında “mükemmel bir iÅŸbirliÄŸinin olduÄŸunu” dile getirdi.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2015 yılında, 15 milyar dolara ulaştığını ifade eden Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Görüşmelerimizin, iki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi iÅŸbirliÄŸini hızlandıracağından şüphem yok. BirleÅŸik Krallık, birçok açıdan önemli bir müttefikimiz. Terörle mücadeledeki dayanışmanızdan ve taziyelerinizden dolayı teÅŸekkür ediyorum. Bölgemizde büyük bir risk var. Sadece Türkiye’ye karşı deÄŸil, Avrupa ve küresel topluma da karşı, özellikle de Suriye’den. Benim de katılacağım Suriye Bağış Konferansını düzenleyecek olmanızdan dolayı teÅŸekkür ederim."

Türkiye’nin de mayıs ayında insani yardım konferansına ev sahipliÄŸi yapacağını dile getiren DavutoÄŸlu, Cameron’ı bu konferansa davet etti.

Kıbrıs için destek istedi, Türkiye'ye davet etti

"Önümüzde büyük zorluklar var ama fırsatlar da var" diyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu yıl Kıbrıs sorununun sizin de garantör ülke olarak desteÄŸinizle çözülmesini umuyoruz. AB ile iliÅŸkilerimize verdiÄŸiniz destekten dolayı teÅŸekkür ederiz. 2016’nın Türkiye-Avrupa BirliÄŸi (AB) iliÅŸkilerinde yeni bir baÅŸlargıç olmasını umuyoruz. Bu anlamda sizin desteÄŸiniz ve Avrupa konusundaki ortak vizyonumuz önemli olacaktır. Bir kez daha teÅŸekkür ediyorum ve sizi mayıs ayında ülkemizde görmeyi umuyoruz.”

Suriye, sığınmacı krizi gündemde

Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Cameron da, "iyi dostum, Türkiye BaÅŸbakanı'nı ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyorum" dedi. Kilis’teki patlama ve Ä°stanbul Sultanahmet'teki saldırıyla ilgili taziyelerini sunan Cameron, "IŞİD'le mücadele ve terörle mücadelenin zorluklarıyla birlikte karşı karşıyayız. Suriye’ye deÄŸiÅŸim getirilmesinin gerekliliÄŸi ve birçok konuyla ilgili yakından çalışacağız” diye konuÅŸtu.

Ä°ki ülke arasında güçlü siyasi ve ekonomik iliÅŸkiler olduÄŸunu belirten Cameron bugün, Suriye’deki durum, Londra’da 4 Åžubat’ta yapılacak Suriye konferansı, Avrupa’daki sığınmacı krizi gibi birçok konuyu görüşmede ele alacaklarını dile getirdi.

BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, Cameron'la görüşmesinin ardından DEÄ°K Türkiye-Ä°ngiltere iÅŸadamları yemeÄŸine katılacak, salı günü ise Londra’dan Davos’a geçecek.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.