Sosyal Medya

Güncel

Cuburi'den 'kanton' açıklaması

Irak'ta Sünnilere yönelik ihlallerin yaşandığı Diyala eyaletinin Mikdadiye kentine giremeyen Sünni Parlamento Başkanı Selim Cuburi, kanton seçeneğini gündeme getirdi "Ancak biz bu seçeneği istemiyoruz" dedi.



Irak Parlamentosu Başkanı Selim Cuburi, devletin Diyala eyaletindeki milisleri silahsızlandırması gerektiğini ve oradaki Iraklıları koruması gerektiğini söyledi.

Sünni siyasetçi, Al Jazeera’ye verdiÄŸi mülakatta Diyala eyaletinin Mikdadiye kentinde Iraklıları öldüren ve camileri yakanların güvenlik ve askeri yetkililerin tarafından isimleriyle bilindiÄŸini söyledi. Bu suçluların tutuklanması ve hesap sorulması gerektiÄŸini vurguladı.

Irak’ta IŞİD’den kurtarılan bölgelerin yönetimi ile ilgili bir vizyon geliÅŸtirilmesi gerektiÄŸini savunan Cuburi,  devlet kurumlarının orada istikrarı ve güvenliÄŸi saÄŸlaması gerektiÄŸini ifade etti.

En az 9 Sünni caminin ve 15 kiÅŸinin öldürüldüğü Diyala eyaleti olaylarıyla ilgili soruÅŸturma seçeneÄŸinin masada olduÄŸunu söyleyen Cuburi, gerekli adımlar atıldığı takdirde Diyala’nın örnek bir silahsızlandırılmış bölge haline dönüştürülebileceÄŸini kaydetti.

‘Kantonlar seçeneÄŸi’

Cuburi, 'fitneyi yaymak isteyen' milislerden korunmak için alternatif çözümün, her grubun kendi imkânlarıyla kendini koruması olduÄŸunu bunun da Irak’ın içinde kantonların oluÅŸması anlamına geldiÄŸine dikkat çekti. Kanton seçeneÄŸini istemediklerini söyleyen Cuburi, “Biz bunu kabul etmiyoruz. Kanun gücüyle kendini dayatan bir devlet istiyoruz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Mikdadiye’de yetkililerin suçlulara göz yumduÄŸuna dair suçlamalarla alâkalı bir soruya Cuburi ÅŸu yanıtı verdi:

“Milislere göz yumulmuyor ancak devletin idaresi ve iÅŸleyiÅŸi ile ilgili bir sorun var. Devleti kanunla inÅŸa etmek isteyen taraflar var. Bir de baÅŸbakana ve parlamento baÅŸkanına silahını doÄŸrultan ve kendi ajandasını gerçekleÅŸtirmek isteyen derin devlet var. Diyala ve Basra’da olan bu.”

Mikdadiye Åžii milislere emanet

Diyala eyaletinin Mikdadiye kenti bir hafta boyunca silahlı Åžii milislerin kontrolünde tutuldu. Medya karartmasının da yaÅŸandığı bölgeye bir hafta boyunca ne ordu ne baÅŸbakan ne de parlamento baÅŸkanı girebildi. Pazar günü Parlamento Güvenlik ve Savunma Komitesi BaÅŸkanı Hakim Zamili refakatinde bir heyet ve yanlarında gazeteciler, ‘mezhep temizliÄŸi’ yapıldığını iddia edilen Mikdadiye kentine girdi. Yakılan camiler, iddiaları doÄŸrularken Diyala eyaleti polis Åžefi Casim Sadi, Mikdadiye’de durumun kontrol altında olduÄŸunu öne sürdü ve "Dünyanın her yerinde suç iÅŸlendiÄŸi gibi Diyala ve Mikdadiye’de de suç iÅŸleniyor" dedi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.