Sosyal Medya

Güncel

'Kaos deÄŸil Ä°stanbul benim evim'

Sultanahmet saldırısının dünya basınında yankıları sürüyor. Saldırı teröre karşı birlikte hareket edilmesi gerektiğini uluslararası kamuoyuna bir kez daha hatırlattı. Türkiye'nin imajını zedelemeye çalışan yayınların yanı sıra İstanbul'u öven ve teröre karşı birlik olma mesajı veren çok sayıda haber ve yazı yayımlandı. İngilizce yayın yapan ve İstanbul'daki deneyimlerini paylaşan bir bloggerın, Sultanahmet saldırısı sonrası ''Kaos değil burası benim evim'' başlığıyla yayımladığı yazısı, sosyal medyada büyük ilgi gördü.



12 Ocak'ta meydana gelen ve 10 Alman turistin ölümü 15 kişinin de yaralanması ile sonuçlanan terör saldırısı tüm dünyada geniş yankı buldu.

Saldırının faili N. Fadli'nin yürütülen soruşturma kapsamında tüm ilişkileri deşifre edildi. Bu kapsamda gözaltına alınan 16 kişiden 10'u tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Teröre karşı birlik mesajı vermek için Cuma namazını Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte Sultanahmet Camii'nde kılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, DAEŞ'in Türkiye'nin koalisyon güçleriyle gerçekleştirdiği harekatlara karşı misillemede bulunduğunu ifade etti.

Terör her yerde

Saldırının ertesi günü Fransız Parlamentosu'nda Parlamento Başkanı Claude Bartolone, ''Türkiye, İstanbul'un kalbinde gerçekleşen ve 10 Alman vatandaşın ölümüyle sonuçlanan bir intihar saldırısıyla yine terörizmin kurbanı olmuştur. Geçen Haziran ayında Tunus'da gerçekleştiği gibi terörizmin hedefi, farklı kültürleri tanımak isteyen turistleri ve dünyanın çeşitliliğini hedef almıştır. Buradan Millet Meclisi olarak, sizlerin adına, Türkiye'ye ve Alman arkadaşlarımıza dayanışma ve desteğimizi iletmek istiyorum.' diyerek meclisi bir dakikalık saygı duruşuna davet etti.

 

 

 

 

 
 


''Kaos deÄŸil Ä°stanbul benim evim'

Sosyal medyada #pryforİstanbul (İstanbul için dua et) başlığıyla yayımlanan binlerce dayanışma mesajının yanı sıra saldırı kişisel blog sayfalarına da konu oldu. Life in İstanbul (İstanbul'da yaşam) adıyla İngilizce yayın yapan ve İstanbul'daki deneyimlerini paylaşan bir blogger ''Kaos değil burası benim evim'' başlığıyla yayımladığı yazısı sosyal medyada büyük ilgi gördü. 12 Ocak günü saldırılardan ötürü duyduğu üzüntüyü paylaşan ve herşeye rağmen İstanbul'da kendini güvende hissettiğini söyleyen blogger, terörün sınırı olmadığını ve Paris'te de masum insanları hedef aldığını söyledi. 3 yıldır İstanbul'da yaşayan ve İstanbul'u evi olarak gördüğünü ifade eden blogger, bu haftasonunu Sultanahmet'e gidip Kapalıçarşı'yı ziyaret edeceğini, ve Sultanahmet Meydan'ındaki dükkanlardan ailesi ve arkadaşları için hediyelik eşya alacağını ve böylece alınteriyle çalışarak para kazanmaya çalışan dürüst insanları destekleyeceğini ifade etti. Son olarak İstanbul'u ziyaret etmemiş olan insanlara İstanbul gibi bir şehri, tarihi yarım adayı ve Sultanahmet Meydanı'nı hayatlarında bir kez olsun ziyaret etmeleri tavsiyesinde bulundu.

 

 

 

 

 
 


Hedef Türk ekonomisi

Sultanahmet saldırısı uluslararası medya tarafından da yakından takip edildi. Saldırı günü Fransız Liberation gazetesinde yayımlanan bir makalede ise Almanya'nın Türkiye'yi ziyaret eden birinci ülke olduğu ve 2015 yılının Kasım ayı içerisinde 258 bin 613 Alman vatandaşın Türkiye'ye giriş yaptığını ve bu oranın Kasım ayında Türkiye'yi ziyaret eden turistlerin %15'ine karşılık geldiğini duyurdu. Ek olarak Liberation, 2014 yılı itibariyle 36 milyon turistin ziyaret ettiği Türkiye'nin, dünyada en çok ziyaret edilen 6. ülke olduğu söyledi ve saldırıda ilk defa turistlerin hedeflendiğinin altını çizdi.

France24'e konuşan Ortadoğu ve Türk Diplomasisi uzmanı SciencePo Paris Öğretim Üyesi Jana Jabbour ise görüşlerini ''Saldırının İstanbul'un tarihi ve turistik merkezini hedef alması nedeniyle Türk ekonomisini ve ülkede istikrarsızlığı hedef aldığını net biçimde söyleyebiliriz'' şeklinde ifade etti.

 

 

 

 

 
 


"Almanların gezilerini iptal etmesi anlamsız"

13 Ocak'ta İngiliz Telegraph gazetesinde yayımlanan bir makalede ise saldırıyı gerçekleştiren teröristin saldırıdan bir hafta önce mülteci olarak kaydedildiğini ve bu yüzden Türkiye'de serbestçe dolaşabilme hakkı olduğunu söyledi. Ayrıca makale, Antalya'da yakalanan ve Sultanahmet saldırısıyla ilişkisi bulunduğu belirtilen 3 Rus vatandaşın yakalandığını ve İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın gelişmeleri yakından takip ettiğini bildirdi. Öte yandan, Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'nin yaptığı açıklamada saldırıda Alman vatandaşların kasten hedef alındığını gösteren bir kanıt olmadığını ve Alman vatandaşların gezilerini iptal etmelerinin bir anlamı olmayacağını söyledi.

12 Ocak'ta Washington Post gazetesinde yayımlanan bir başka makalede ise Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in saldırı sonrası söylediği ''Bugün İstanbul hedef alındı, dün Paris hedef alınmıştı. Tunus daha önce hedef alınmıştı, Ankara daha önce hedef alınmıştı. Uluslararası terörizm bir kez daha zalim ve insanlık dışı yüzünü gösterdi'' sözlerine yer verdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.