Sosyal Medya

Güncel

Rusya'da tezgahlar boşaldı

Gittikçe kötüleşen ekonomik koşullar nedeniyle Rusya'da 22 milyon kişi açlık sınırında yaşıyor.



Uçak krizinden sonra Türkiye’ye tüm kapılarını kapatıp ambargo uygulamasına geçen Rusya, çarşı- pazarda zor günler geçiriyor.

Ãœlkenin ekonomisi petrol fiyatlarındaki düşme sebebi ile de dibe vurma noktasına gidiyor. Rus ekonomistlerine göre 2017 ortalarında hazine sıfırlanacak. Rusya’daki iç dengeleri düzenleme, dış iliÅŸkilerde balyoz politikasıyla “Yeni Rusya” hayali kuran Rusya Devlet BaÅŸkanı Putin’in ekonomi politikası dibe vurdu. Milli gelirinin yüzde 65’ini gaz ve petrolden karşılayan Rusya, petrol fiyatlarının 30 dolar’lara kadar düşmesiyle zor günler yaÅŸamaya baÅŸladı. Fiyatların daha da düşmesi halinde iflasın kaçınılmaz hal alacağı ortada.

RUSYA'DA TEZGAHLAR BOÅžALDI

Yeni yılın ilk 15 gününde ekonomik göstergeler, piyasalarda ki geliÅŸmeler Rusya’nın durumunun daha da kötüye gideceÄŸini gösteriyor. Olumsuz tablonun ilk etkileri sebzereyonlarına yansıdı. Türkiye’nin sınırını ihlal eden Rus uçağını düşürmesiyle gerginleÅŸen ve geniÅŸ boyutlu ambargoya dönen uygulamadan sonra sebze ve meyve fiyatlarında astronomik yükselme Rus halkı arasında artık yeter- sesinin yükselmesine neden oldu. Yazılı ve görsel basında Putin eleÅŸtirileri artmaya baÅŸladı. Özellikle Türkiye’ye karşı sebze ve meyve ile baÅŸlayan ambargo kararından sonra Rus halkı tezgahlarda istediÄŸini bulamıyor.

RUSYA DÄ°P YAPTI

Bulsa da fiyatlar karşısında ÅŸaÅŸkın. Özellikle Moskova’daki bazı süpermarketlerde fiyatlar yüzde 15-20 arasında yükselmiÅŸ durumda. Rus halkının çok raÄŸbet gösterdiÄŸi salatalık 990 rubleye, (yaklaşık 39 TL) domates 720 ruble (29 TL), havuç 551 rubleye(21.7 TL) yükseldi. Rusya, halkın masasından eksik etmediÄŸi sebze ve meyveler konusunda Suriye’den ithalat yaparak açığı kapatmaya çalışıyor. Ocak 2016’nın başından bu yana geçen 15 günlük sürede süt ürünlerinde yüzde 7, Rus halkının çok sevdiÄŸi alkolde yüzde 10, sebzede yüzde 11, meyvede yüzde 15, ekmekte ise yüzde 25 seviyesinde yükseliÅŸ oldu. Rus yetkililerin bu pahalılık karşısında verdikleri cevap hemen hemen aynı:

“Rusya’da sadece sebze-meyve deÄŸil her ÅŸey pahalandı.”

Rusya’daki bu yükseliÅŸ ve ekonomideki kötü gidiÅŸle ilgili konuÅŸan NÄ°UVÅžE Ekonomik Birimi BaÅŸkanı Prof. Dr. Aleksandr Abromov, durumun endiÅŸe verici bir hal aldığın vurgulayarak ÅŸu tespitlerde bulundu:

“Borsa’da rekor seviyede bir düşüş yaÅŸandı. 1 dolar, 76 ruble , 1 euro 83 ruble seviyesine çıktı. Petrol fiyatlarının düşmesi, Çin’in Yuan devalüasyonu bunu sebep olarak gösterilebilir. Nereden bakarsanız durum hiç de iç açıcı deÄŸil.”

Ekonomist Dr. Mihail Delyazin, Moskova’da geçmiÅŸte olmadığı kadar gayrimenkulde satış dönemine geçildiÄŸi, bu durumun normal olmadığını vurguluyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.