Sosyal Medya

Coğrafyamız

Mısır'da yeni 'terör' yasası

Mısır Meclisi yeni 'terörle mücadele' yasasını kabul etti. Yeni yasa ülkedeki 'terör operasyonları' ile lgili hükümetin verdiği bilgilerle çelişen haber yapan gazetecilere de adli cezalar getiriyor.



Mısır'da 3 yıl aradan sonra ilk toplantısını geçen hafta yapan parlamento ikinci oturumnda yeni 'terörle mücadele' yasasını kabul etti. Yeni yasa ülkedeki 'terör operasyonları' ile lgili hükümetin verdiÄŸi bilgilerle çeliÅŸen haber yapan gazetecilere de adli cezalar getiriyor. Yeni yasayla güvenlik güçlerine 'terörle mücadele operasyonları'nda yasal dokunulmazlık saÄŸlarken, 'terör suçlarına' karışanlara 5 yıldan idam cezasına kadar cezalar öngörüyor. 

Yasaya parlamentodaki 596 milletvekilinden 457'si destek verdi. Bunlardan 400'ü darbeyle göreve gelen Cumhurbaşkanı Abdelfettah Sisi'nin güdümündeki 'Mısır'ı destekle' koalisyonun vekillerinden oluşuyor.

Yasaya tepki gösteren insan hakları örgütleri Sisi'nin 2011'deki devrimle kazanılan özgürlükleri devrilen Hüsnü Mübarek dönemindekinden 'daha baskıcı yasalarla' tersine çevirdiÄŸini savunuyor. 

Yasaya 'hayır' oyu veren muhalefetteki Nur Partisi  milletvekillerinden Muhammed Salah Halife, yasanın 'muÄŸlak ifadelerle dolu' olduÄŸunu berlirtirken, "korkarım, uygulandığından etkisi çok daha geniÅŸ olacak" dedi. 

'Denge olmalı'

Halife, "Bu yasa, ülke tehlike altındayken olaÄŸanüstü hâllerde uygulandı. Ancak daha sonra bu tehlikeler bertaraf edildi. Devleti ve devlet kurumlarını korumakla insan haklarını teminat altına almak arasında bir denge olmalı" diye konuÅŸtu. 

Sisi yönetimi, demokratik seçimlerle iÅŸbaşına gelen CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi'yi devirip,  Müslüman KardeÅŸler'i de 'terör örgütü' ilan etmiÅŸti. Ardından Müslüman KardeÅŸler'e yönelik davalarda yüzlerce Müslüman KardeÅŸler üyesi müebbet hapis ve idam cezasına çarptırıldı. 

Kaynak: Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.