Sosyal Medya

EÄŸitim

Bilinenin aksine Türkiye kitap okuyor!

Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) Başkanı Hasan Hüseyin Doğru Türkiye’deki kitap okuma alışkanlığı konusunda yanlış bilgiler olduğunu söyleyerek, “Türkiye’deki kitap okuma oranı kişi başına yıllık 8,62’dir” dedi.



Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) ve Ders ve Kültür Kitapları Yayıncıları Meslek BirliÄŸi tarafından “Yayımcılık Sektöründe Telif Hakları Korsanla Mücadele Ã‡alıştayı” düzenlendi. Amacı, yayımcılık sektöründeki telif hakları ve korsanla mücadele olan çalıştay 2 gün boyunca devam edecek. Toplamda 3 ayrı oturumdan oluÅŸan toplantıda Korsanla mücadele, dijital yayımcılık, üyelerini yayımcılık konusunda bilgilendirme, üyelerin haklarının takip ve idaresi konuları ele alındı. Çalıştayın öncesinde Türkiye’nin dünya yayım pazarındaki yeri, korsanla mücadele ve Türkiye’deki kitap okuma oranlarına deÄŸinildi. 

Öte yandan, düzenlenen çalıştay Türkiye’de ilk olma özelliÄŸi taşıyor. Çalıştaya katılan Kültür Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Ali Atlıhan 5846 sayılı fikir ve sanat eserleri kanunun telif hakları konusundaki tek temel yasa olduÄŸunu ifade ederek, “Bu çalıştayda bu yasamızın iÅŸlerliÄŸinden kaynaklanan sıkıntılarda ele alınacak. Çünkü yine hepimizde bildiÄŸi gibi 5846 sayılı kanunumuz ile ilgili çalışmalar hızlandı. Bu çalıştaydan çıkacak sonuçlar ve önerileri biz kanun deÄŸiÅŸikliÄŸi çalışmalarında tabii ki dikkate alacağız. Çünkü yayımcılık sektörümüzün beklentileri var. Bu konunun korsanla mücadelenin diÄŸer paydaÅŸlarının görüşleri bizim için çok önemli. Dolayısıyla bu çalıştaydan çıkacak olan görüşler, deÄŸerlendirmeler bu kanun çalışmasında dikkate alınacak” dedi.

“BÄ°LÄ°NEN AKSÄ°NE YILDA KİŞİ BAÅžINA 9 KÄ°TAP DÜŞÜYOR”
Türkiye’de kitap okumanın az olduÄŸu konusundaki yanlış algının tam aksine bir durum olduÄŸunu ifade eden DoÄŸru, “Türkiye okumuyor Türkiye’de 9 kiÅŸiye 1 kitap düşüyor algısı yanlış bir algı. Bunlar ÅŸehir efsanesidir belki eskiden doÄŸru olmuÅŸ olabilir. Yani bunlarda kitabın suç sayıldığı, kitabın yasaklandığı dönemlerden kaynaklanan travmalar olabilir bunlar. Ama artık Türkiye okuyor. Biz sektör olarak ÅŸunu çok rahat söyleyebiliriz ki, yeni baÅŸlık sıralamasında dünyada 11’inci sırada olan toplam pazar büyüklüğü bakımdan dünyada 13’üncü sırada olan ve bu veriler uluslararası kuruluÅŸlar tarafından belirlenmiÅŸtir. Dolayısıyla Türkiye’deki kitap okuma oranı kiÅŸi başına yıllık 8,62’dir. Bu veriler YAYFED ve Kültür Bakanlığı verilerine göredir” dedi. 

Meslek yasa tasarısının 7’inci düzeltmesi ile ilgili çalışmalar olduÄŸunu hatırlatan YAYFED BaÅŸkanı Hasan Hüseyin DoÄŸru çalışmalar kapsamında dijital korsanın da önüne geçmenin kolaylaÅŸacağını ifade ederek, “Åžu anda bilindiÄŸi gibi meslek yasa tasarısının 7’inci düzeltmesi ile ilgili bir çalışması var. Bu çalışma içerisinde özellikle yeni gündeme gelen dijital korsanla ilgili çok önemli maddeler var. Bu yasa tasarısının bir an önce geçmesini diliyoruz. Yeni yasa tasarısında dijital korsanla ilgili etkin mücadeleyi gerektiren Avrupa BirliÄŸi örneÄŸinde olduÄŸu gibi bazı etkin maddeler getiriyor. Dolayısı ile bu kapsamda dijital korsanla mücadelede elimizi çok kolaylaÅŸtıracak maddeler olduÄŸunu söyleyebiliriz” diye konuÅŸtu.

“DÄ°JÄ°TAL KORSANLA MÃœCADELEDE AVRUPA BÄ°RLİĞİ ÖRNEĞİ”
Korsanın yakalandığı kadarıyla bilindiÄŸi söyleyen DoÄŸru, yayıncılık sektörüne ait verilerden ve Türkiye’nin dünyadaki ve Avrupa’daki yerinden bahsederek, “Sonuç itibariyle korsan, karanlık bir dünya ama yakalayabildiÄŸimiz kadarıyla biliyoruz. BildiÄŸimiz kadarıyla ise yayıncılık sektörünün toplam cirosunun yaklaşık yüzde 25’inin korsandan oluÅŸtuÄŸunu tahmin ediyoruz. Türkiye’de toplam kitap pazarı 2 milyar 381 milyon dolar. Bunun içinde eÄŸitim yayınları 1 milyar 225 dolarla en önemli paya sahip. EÄŸitim yayınlarındaki ders kitaplarının payı ise 169 milyon dolardır. Yardımcı kaynak kitaplarının payı 239 milyon dolar, sınava hazırlık kitaplarının payı 817 milyon dolardır. Kültür yayınlarına 935 milyon dolar, akademik yayınlara 55 milyon dolar, ithal yayınlara 166 milyon dolar olarak ölçebiliyoruz. Bunların dışında bir önceki yıla göre yaklaşık olarak 2,9 oranında bir artış söz konusu oldu bu oranlarda. Bu rakamlar ise toplam yayıncılık sektöründeki ciro artışı. Uluslararası Yayıncılar BirliÄŸi’nin verilerine göre Türkiye’yi dünyada 11’inci sıraya yükselten yeni ürün baÅŸlık sayısında 2014 yılında 55 bin 752 baÅŸlık sayısına da ulaÅŸmış bulunuyoruz. Bu da bizi dünyada 11’inci sıraya getirip Fransa’nın bile önünde bir rakama ulaÅŸtırıyor. Bu da Türkiye’nin fikir ürettiÄŸini gösterir” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.