Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriye'nin anahtarını Putin'e verdi

Rusya ile Suriye arasında imzalanan güvenlik anlaşması gün ışığına çıktı. Buna göre Rusya uçaklarını ve askerlerini bu ülkede “istediği kadar” tutabilecek ve Rusya anlaşmaya tek taraflı olarak son verebilecek.



Rusya’nın ekim ayında Suriye’ye müdahalesinin ardından Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin’in ülkesinin askerlerini bu ülkede daimi olarak tutmak istediÄŸi ileri sürülmüştü. Önceki gün Kremlin tarafından yayınlanan 2 ülke arasındaki güvenlik anlaÅŸması belgesine göreRusya’nın Suriye’de kalıcı olarak askeri güç tutmasına imkân tanınıyor.

26 AÄŸustos tarihli bir belge de, Suriye diktatörü BeÅŸar Esed yönetiminin Rus güçlerinin ülkede istediÄŸi kadar kalmasını kabul ettiÄŸini gösteriyor. Rusya Savunma Bakanı Sergey Åžoygu ile Suriyeli mevkidaşı Cassem el Freij’in imzasına taşıyan belgenin son sayfasında tarafların üzerinde uzlaÅŸtığı konuların “Sınırsız bir zaman dilimi için” geçerli olduÄŸu belirtiliyor. Belgede ayrıca Rus güçlerinin ülkeden ayrılmasına Rusya’nın tek taraflı olarak karar verebileceÄŸi ancak bunu 12 ay önceden bildirmesi gerektiÄŸi belirtiliyor. Rusya güçlerinin her türlü diplomatik dokunulmazlıktan faydalanacağı ve bu güçleri artırabileceÄŸi de anlaÅŸma koÅŸulları içerisinde yer alıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.