Sosyal Medya

Güncel

'Türkiye çok az uluslararası yardım aldı'

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 2,5 milyon sığınmacıya evsahipliği yapan Türkiye'nin çok az uluslararası yardım aldığını söyledi.



AA'nın haberine göre: Haftalık video mesajında hukuk öğrencisi Eric Schneider'in sorularını cevaplayan Merkel, 22 Ocak'ta yapılacak Türkiye-Almanya Yüksek Düzeyli Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi (YDÄ°K) Hükümetlerarası Toplantısı'na deÄŸinerek, bu toplantının uzun zamandan beri planlandığını, ekonomi, içiÅŸleri, savunma ve dışiÅŸleri alanında önemli konuların ele alınacağına iÅŸaret etti.

Türkiye'nin sonbaharda Ankara'da ve 12 Ocak'ta, çok sayıda Alman'ın da hayatını kaybettiÄŸi Ä°stanbul'daki korkunç saldırılarının hedefi olduÄŸunu anımsatan Merkel, “Bu, bizim terörizmle mücadelede birlikte durmamız gerektiÄŸini gösteriyor” dedi.

Merkel, bu yüzden de içişleri bakanlarının ve istihbarat servislerinin temasta olduğunu kaydetti.

Söz konusu YDÄ°K toplantısında Suriye krizine çözüm, ekonomik iliÅŸkiler gibi bir çok konunun da ele alınacağını ifade eden Merkel, “Teröristlerin gündemimizi deÄŸiÅŸtirmesine izin vermememiz lazım. YDÄ°K Hükümetlerarası Toplantısı'nı düzenlemek için çok daha fazla sebep var” ifadesini kullandı.

Türkiye'nin AB üyelik süreci

“Türkiye, 10 yıl içinde AB'ye üye olmasını bekleyebilir mi?” ÅŸeklinde soruya karşılık Merkel, ÅŸimdiden böyle bir tarihi ifade etmenin uygun olmadığını söyledi.

Bunun iki taraf için de ucu açık katılım süreci olduÄŸunu yineleyen Merkel, "Bu süreçte ÅŸimdi yeni bir baÅŸlık açtık. BaÅŸka baÅŸlıkların açılmasını dışlamıyorum, ancak gidilmesi gereken daha uzun bir yol var. Yine de temasların daha yoÄŸun hale gelmesinden memnuniyet duyuyorum” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Gelecek aylarda ilerlemenin saÄŸlanmasını ümit ettiÄŸi bir konunun bulunduÄŸunu belirten Merkel, “Bu elbette üzerinde konuÅŸulması gereken Kıbrıs konusudur. AB ile Türkiye arasında iyi iliÅŸkilerin olması, özellikle ÅŸimdiki küresel durumdan dolayı çok büyük önem taşıyor” ifadesini kullandı.

Merkel, NATO üyesi olan Türkiye ve Almanya'nın burada da ortak sorunlarla başa çıkmak zorunda olduğunu hatırlattı.

"Türkiye çok az uluslararası yardım aldı"

Sığınmacı krizine iliÅŸkin olarak da Merkel, “Sığınmacıların durumunu iyileÅŸtirmek istiyoruz. Türkiye'nin barındırdığı 2,5 milyon sığınmacı arasında en az 900 bin çocuk var. Bunlar okula gitmesi, meslek eÄŸitimi alması gerekiyor. Burada Türkiye, ÅŸimdiye kadar çok az uluslararası yardım aldı” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Sığınmacıların durumunun Türkiye'de iyi olması ve onların oradan ayrılma sebeplerinin bulunmamasının Avrupa'nın da çıkarına olduğuna işaret eden Merkel, kasım ayında yapılan AB-Türkiye Zirvesi'nde Türkiye'deki sığınmacılar için 3 milyar avro ödenmesi kararını önemli bir katkı olarak gördüğünü kaydetti.

Angela Merkel, “Sığınmacıların her zaman Türkiye'de kalacakları anlamına gelmiyor bu. Hepimiz Suriye'de ateÅŸkesin saÄŸlanmasını ve daha sonra insanların yurtlarına dönmelerini istiyoruz” ifadesini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.