Sosyal Medya

Güncel

Önce lodos, sonra karlı hava geliyor

İki hafta önce tüm yurtta etkili olan soğuk hava ve kar yağışı yeniden ülkeyi etkisi altına alacak.



Habertürk'ün haberine göre, Yılbaşında tüm yurdu etkisi altına alan ve 5 gün süren soÄŸuk hava dalgası ile kar yağışı, ikinci kez Türkiye'nin kapısını çalacak. Akdeniz'den gelecek olan yağışlı hava bugün ve pazar günü etkili olurken, hızı saatte 80 kilometreye varan lodos fırtınası görülecek. Pazartesi ise kuzeybatıdan gelecek soÄŸuk ve yağışlı havayla birlikte sıcaklıklar 15 derece birden düşecek. Ä°ki hava kütlesinin karşılaÅŸmasının yoÄŸun kar yağışına neden olması ve birçok bölgede sıcaklıkların sıfırın altında seyretmesi bekleniyor. Yağışlı ve soÄŸuk hava, 22 Ocak'a kadar devam edecek. Türk Hava Yolları ise, lodos nedeniyle dün ve bugün 75 seferini iptal etti.

UZMANLAR NE DÄ°YOR?

Meteorologlara göre havanın 15 derece düşmesinden çok, bu mevsimde 15 dereceyi bulması anormal:

Meteoroloji Mühendisleri Odası'ndan Barış Özgün: “Akdeniz üzerinden gelen alçak basınç sıcaklıkları birden düşürecek. Ä°stanbul'da yükseklerde kar kalınlığı 20, Ankara'da 20-30 cm'yi bulacak. Hızlı sıcaklık düşüşleri kış periyodunda 2-3 defa olabilir.”

Meteoroloji Mühendisi Adil Tek: “Sıcaklıkların kademeli düşüşü kış mevsiminde olaÄŸan. Ancak küresel iklim deÄŸiÅŸikliÄŸiyle fırtınaların ÅŸiddeti arttı. Åžu an Avrupa'nın üzerine çöken yüksek basınçlı hava var. Kuzeyden gelen kutupsal hava, Akdeniz'in sıcak suyu ile buluÅŸuyor. Ä°ÅŸte bu yağışların oluÅŸmasına sebep oluyor.”

Meteoroloji Mühendisi Hüseyin Öztel: “Kış mevsiminin en soÄŸuk yüzünü gösterdiÄŸi tarihteyiz. Bunlar iklim deÄŸiÅŸikliÄŸiyle alakalı hava olayları. Ä°talya'da, Ä°spanya'da hâlâ sıcaklıklar 12-15 derece dolaylarında. Anormal olan bu aslında. 1937 yılından bu yana ilk defa ocak ayında bir tropikal tayfun yaÅŸandı Atlantik'te. Tayfunlar genelde bahar aylarında olur. Bu hava olaylarının en önemli nedeni de iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.