Sosyal Medya

Dünya

AB: Türkiye'ye vereceğimiz parayı tamamlayamadık

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye'deki mülteciler için sağlanacak 3 milyar avroluk AB fonu ile ilgili olarak, "Bir miktar para mevcut ama henüz tüm 3 milyar avroyu tamamlayamadık." dedi.



Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, düzenlediği basın toplantısında, gelecek ay İtalya'ya gideceğini ve hem Türkiye ile yapılan sığınmacı anlaşmasını hem de AB Komisyonu ile İtalya arasındaki diğer meseleleri görüşeceğini belirtti.

Juncker, "Bir miktar para mevcut ama henüz tüm 3 milyar avroyu tamamlayamadık. Bu 3 milyar avroyu bulmamız lazım. Bu, Avrupa'nın güvenilirliği ile ilgili bir konu" dedi.

AB-Türkiye Ortak Eylem Planı çerçevesinde belirlenen 3 milyar avroluk kaynağın 1 milyar avrosunun AB bütçesinden, kalan 2 milyar avrosunun üye devletler tarafından karşılanması öngörülüyor. Özellikle Almanya plana büyük destek veriyor. 29 Kasım'da yapılan AB-Türkiye Zirvesi'nde varılan anlaşma çerçevesinde sığınmacı fonunun bu yıl içinde serbest bırakılması gerekiyor.

Schengen'i sona erdirmek isteyenler tek piyasayı da bitirir

AB Komisyonu Başkanı Juncker, İsveç ve Danimarka'nın sığınmacı akımını gerekçe göstererek Schengen anlaşmasını geçici olarak askıya almasıyla ilgili, "Schengen büyük bir başarıdır. Ekonomik açıdan Schengen ve iç piyasa arasındaki yakın ilişki çok önemlidir. Schengen'i sona erdirmek isteyenler tek piyasayı da bitirir. Daha az Schengen daha az istihdam ve daha az ekonomik büyüme anlamına gelir" uyarısında bulundu.

Sadece İsveç ve Danimarka arasında uygulanan sınır kontrollerinin maliyetinin 300 milyon avroyu bulduğunu belirten Juncker, "AB'de her gün düzenli olarak 1,7 milyon insan sınır geçişi yapıyor. Her sınır geçişinde 1 saat beklemek bir kamyon için yıllık 55 bin avro ilave maliyet anlamı taşır. AB'de sınır kontrolleri devam ederse bunun maliyeti 3 milyar avroyu bulur" şeklinde konuştu.

Juncker, ekonomik açıdan özellikle lojistik, arz zinciri, stok hazırlıkları göz önünde bulundurulduğunda tek piyasanın Schengen olmadan başarısızlığa uğrayacağını söyledi.

Umarım 2016, Kıbrıs sorununun çözüldüğü yıl olur

Juncker, Kıbrıs'ta BM gözetimindeki kapsamlı çözüm müzakereleriyle ilgili, "Bu yılın ilk altı ayında bir anlaşmaya varacağımıza inanıyorum. Umarım 2016, Kıbrıs sorununun çözüldüğü yıl olur" dedi.

İngiltere'nin AB'de kalmak için talep ettiği reformlarla ilgili Juncker, şubat ayında yapılacak AB zirvesinde konunun görüşüleceğini belirterek, "Bir anlaşmaya varacağımızdan eminim. Bu bir taviz değil, kalıcı bir çözüm olacak" dedi.

Juncker, İngiltere'nin AB'de kalmak için talep ettiği reformların kolay konular olmadığına dikkati çekti.

Cameron, AB'den Ä°ngiltere gibi Avro Bölgesi dışında kalan ülkelerin çıkarlarına saygılı olunması, milli parlamentolara daha fazla rol verilmesi, AB’nin yetki ve sorumluluÄŸunu artıracak adımlardan kaçınılması ve Ä°ngiltere'ye AB içinden gelen göçmenlerin sosyal güvenlik sisteminden yararlanabilmeleri için ülkede 4 yıl çalışmış olma zorunluluÄŸu getirilmesini talep ediyor. Bazı AB üyeleri Ä°ngiltere'nin "4 yıl" ÅŸartına ayrımcılık içerdiÄŸi gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.