Sosyal Medya

Coğrafyamız

Sultan'ın Makedonya Yörükleri

Yıldırım Bayezid Han dönemi olan 14. asırdan bu yana Makedonya'nın doğusunda yaşayan Yörük Türkleri geleneklerinden kopmamışlar.



Balkan Türkleri arasında da önemli bir etnik nüfus olan Makedonya'daki Yörük Türkleri'nin mâzisi, Osmanlılar'ın Balkan topraklarını fethettiği 14. yüzyıla uzanıyor. Büyük çoğunluğu Yıldırım Bayezid zamanında Karaman'dan gelen Yörük Türkleri, bütün Türk dünyası için önemli bir değerdir. Osmanlılar'ın Balkanlar'daki mirası olan Yörük Türkleri bugün Makedonya'nın farklı bölgelerindeki dağ köylerinde yaşıyor. Aradan geçen 600 yıla rağmen kültürlerini, dillerini ve geleneklerini yaşatmaya devam ediyorlar.


Halen DoÄŸu Makedonya'nın yüksek daÄŸlarında, Yörükler'in yaÅŸadığı etrafı ormanlarla çevrili köyler Türkçe isimlerini koruyorlar. Etnolog Elizabeta Koneska "Yörükler 14. yüzyılda ilk olarak Selanik’te sonra Valandova-Doyran bölgesine, Ä°ÅŸtip-RadoviÅŸ bölgesine ve hatta bir dönem Sırbistan'ın Pçinya bölgesine de yerleÅŸtiler. Tarihçilerin teorilerine göre Orta Asya’dan Anadolu’ya ve sonra Balkanlar'a göç ettiler. Yörükler, kültür ve âdetlerini korumayı baÅŸarmıştır. Fakat deÄŸiÅŸik sıkıntılarla da karşıkarşıya kalmışlardır. Bu sorunların en önemlisi ise tahsil... Bu konuda Makedonya’da iÅŸler yavaÅŸ yürüyor ve maalesef bu tür topluluklarda bu yavaÅŸlama daha fazla hissedilmektedir. Yolların asfaltla döşenmesi iÅŸinin 1999 yılında yapıldığını gözönünde bulundurursak, deÄŸiÅŸikliklerin yavaÅŸ gitmesinin yegâne sebebi daÄŸlık bölgelerde yaÅŸamalarıdır diyebiliriz. Bu sebepten RadoviÅŸ ve Ä°ÅŸtip bölgesinde bulunan yörükler geleneksel âdetleri koruyabildiler. Kocacık’ta da Yörükler var ancak doÄŸu bölgesine nazaran burası çaÄŸdaÅŸ dünyadan daha çok etkilenmiÅŸtir" diyor.


Yörük gelenekleri zengin folklorik özellikleri ve kendine has tarzları bünyesinde barındırıyor. Bu geleneksel kültür kadın kıyafetlerinde de kendini gösteriyor. Her yıl düzenlenen Yörük Türkleri festivali, ülkenin farklı ÅŸehirlerinde yaÅŸayan Türkleri buluÅŸturuyor. Festival ayrıca ülkenin önemli isimlerini, siyasetçilerini ve Türkiye’den gelen misafirleri de ağırlıyor.

Kaynak: Kuzey Haber Ajansı

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.