Sosyal Medya

Güncel

'Terör bir ülkeye ait bir sorun değil'

Kenya Dışişleri Bakanı Cibril, 'terör'ün yalnızca bir ülke veya bölgeye ait bir sorun olmadığını söyledi.



Kenya Dışişleri ve Uluslararası Ticaret Bakanı Emine Muhammed Cibril, terörizmin sadece bir bölge ya da ülkeye ait bir sorun olmadığını ve ayrım yapmadan insanları vurduğunu belirterek, "Şu ana kadar yaptığımız şey de uluslararası toplum olarak terörle mücadele konusunda bir araya gelmeyi sağlamaktır" dedi.

Cibril, AA muhabirinin terörizm, Türkiye ile ilişkiler, bölgesel ve güncel uluslararası meselelere ilişkin sorularını yanıtladı.

Kenya-Türkiye ilişkilerinin tarihi niteliğine dikkati çeken Cibril, ilişkilerin Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta'nın geçen yılın nisan ayında Türkiye'ye yaptığı ziyaretle daha da geliştiğini belirterek, şöyle devam etti:

“Ticari iliÅŸkilerimiz uzun süredir devam ediyor. Türkiye'nin desteÄŸini alıyoruz ancak bir yandan da beraber çalışıyoruz. Zira, birçok Türk ÅŸirketi inÅŸaat alanında Nairobi'de faaliyet gösteriyor. Ä°ÅŸbirliÄŸinin enerji gibi baÅŸka alanlara da yayılmasını umut ediyoruz. Kenya, Afrika'daki en büyük yenilenebilir enerji üreticisi ülkelerden biridir. Bunun yanı sıra, petrol ve gazımız var. Dolayısıyla iÅŸbirliÄŸi yapacağımız birçok alan ve büyük bir potansiyel bulunuyor. Ä°htiyacımız olan ÅŸey bu potansiyeli kullanmak.”

“Ãœlkedeki terör yasası herhangi bir topluluÄŸu hedef almadı” 

Kenya'da çıkarılan terör yasası ile Somali kökenli Müslümanlar arasında huzursuzluk olduÄŸu eleÅŸtirilerinin hatırlatılması üzerine Cibril, Kenya'da Müslüman ve etnik Somalili grupların temsilcileri bulunduÄŸunu kaydetti. 

Ãœlkede yönetime tam katılımın olduÄŸunu dile getiren Cibril, bu nedenle eleÅŸtirilere katılmadığını ve yasanın herhangi bir topluluÄŸu hedef almadığını vurguladı. Kenyalı Bakan, “Müslüman, Hıristiyan, Hindu veya baÅŸka gruplar, hepimiz uzun zamandır bir arada yaşıyoruz. Hiçbir zaman bizi ayıran problemlerimiz olmadı” diye konuÅŸtu.

Cibril, “EÅŸ Åžebab'ın hedefinde olan ülkeler arasında Türkiye de var. Bu baÄŸlamda, EÅŸ Åžebab'a karşı nasıl bir mücadele etkili olabilir?” ÅŸeklindeki sorusuna karşılık, "Terörizmin sadece bir bölge ya da ülkeye ait bir sorun deÄŸil ve ayrım yapmadan insanları vuruyor. Åžu ana kadar yaptığımız ÅŸey uluslararası toplum olarak terörle mücadele konusunda bir araya gelmeyi saÄŸlamaktır" ifadelerini kullandı.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.