Sosyal Medya

YaÅŸam

Yedikule bostanlarındaki barakalar yıkıldı

Topkapı ile Yedikule arasındaki tarihi İstanbul surlarının dibinde bulunan Yedikule Bostanları’nda yıkım başladı. Zabıta ekipleri 25 yıllık bostancı barakalarını yerle bir ederken, bostanlara dozerle girmekten de geri durmadı.



Sabah saatlerinde bostanlara gelen Ä°BB’ye baÄŸlı zabıta ekipleri üç bostancının kulübesini balyozlarla yıktı. Barakaların içindeki eÅŸyalar dışarı çıkartılırken, bostancılar yıkımı gözyaÅŸlarıyla izledi.

Yıkımın tebligat yapılmadan baÅŸlatıldığını söyleyen CoÅŸkun Karaca, “25 yıldır buradayım ama ÅŸu anda maÄŸdur duruma düştüm” dedi.

Zabıtanın yıkımı sırasında bir kadın ekiplerin elindeki balyozu alarak, yıkımı durdurmaya çalıştı. Bostancıların da kadına destek vermesiyle zabıta ekipleriyle bostancılar arasında tartışma yaşandı. Tartışmanın ardından zabıta ekipleri olay yerinden ayrıldı.

Yıkımı durdurmaya çalışan Kuzey Ormanları Savunması üyesi Kıymet Aram, bostancıların geçimlerini buradan saÄŸladığını hatırlatarak “Buranın tarihi dokusunun, tarımsal hayatın yok edilmesine izin veremeyiz” dedi.

Son kuşağız, bizden sonra yok

yedikulebostan yikim

Bostanlarda tarımsal üretimin devam etmesi ve tarihi dokunun korunması için belediye ve yetkili kurumlarla uzlaÅŸmak istediklerini vurgulayan Yedikule Bostancılar DerneÄŸi üyesi Cihan Kaplan, “Burayı tamamen yıkıp, bizi tahliye etmek istiyorlar. Ãœretime devam etmemizi istemiyorlar.  Tarihe sahip çıkmamız gerekirken bizi atmak istiyorlar” diye konuÅŸtu.

53 yaşındaki bostancı Ahmet Öztürk ise, “EkmeÄŸimizle oynamasınlar. Son kuÅŸağız, bizden sonra yok” dedi.

‘Barakalar olmazsa tarımsal faaliyet de olmaz’

yedikulebostan yikim @Urbarli

UNESCO’nun dünya mirası listesinde yer alan ve Yedikule’den Ayvansaray’a kadar uzanan kara surları koruma bandında yer alan bostanların korunması amacıyla kurulan Tarihi Yedikule Bostanları Koruma GiriÅŸimi de bostanlara gelerek açıklama yaptı.

Bostanların Bizans’tan Osmanlı’ya Osmanlı’dan günümüze kadar ulaÅŸan bir tarihi deÄŸer olduÄŸunu belirten Ali Taptik, “Burada park deÄŸil, üretimin sürdüğü bir düzenleme yapılmalı. Hep beraber 1500 yıllık bu deÄŸere sahip çıkmalıyız” dedi.

Bostancıların tarımsal faaliyetlerine devam edebilmesi için barakalarına ihtiyaçları olduÄŸunun altını çizen Aslıhan DemirtaÅŸ ise ÅŸunları söyledi: “Bostanın var olması için bostancıların var olması, bostancıların var olması için ise aletlerini koyabilecekleri, yaÄŸmur yaÄŸdığında sığınabilecekleri barakalarının olması gerekiyor. Barakalar olmazsa burada tarım faaliyeti yapılamaz.”

FotoÄŸraf: @idrisemen

FotoÄŸraf: @idrisemen

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.