Sosyal Medya

Güncel

BM: Suriye'de sağlıklı tek kişi görmedik

Dünya Sağlık Örgütü'nün Suriye Temsilcisi Hoff:'Madaya'da 300 ila 400 kişinin durumu çok kritik ve acil tedavi edilmeleri gerek'



 Uluslararası Kızılhaç Komitesi Sözcüsü Dibeh Fakhr, Suriye'de kuÅŸatma altındaki Madaya'da bebek, çocuk, kadın ve yaÅŸlıların açlık nedeniyle çok ciddi saÄŸlık sorunları yaÅŸadığını, bazılarının yaÅŸamla ölüm arasında mücadele verdiÄŸini söyledi. 
 
Fakhr, Suriye'deki rejim güçleri ve Hizbullah'ın kuÅŸatması altındaki Madaya'da yaÅŸanan insanlık dramını AA muhabirine anlattı. Ekim ayından bu yana ilk defa insani yardım ulaÅŸtırılan Madaya kasabasında durumun "içler acısı ve dehÅŸet verici" olduÄŸunu belirten Fakhr, "Bazıları 5 gün boyunca hiçbir ÅŸey yemediÄŸini söyledi. Dört aydır ekmek bulamayan insanlar var. Yetersiz beslenme nedeniyle durumu çok kritik olanlar var. Çaresiz durumdalar. Yardım konvoylarını görmek onları mutlu etti. Bazıları ise yardım geciktiÄŸi için öfkeliydi. Bebekler, çocuklar, kadınlar ve yaÅŸlılar açlık nedeniyle çok ciddi saÄŸlık sorunları yaşıyor ve bazılarıysa yaÅŸamla ölüm arasında mücadele veriyor. Bir çoÄŸuysa çok zayıf, solgun, bitkin ve umutsuz. SaÄŸlıklı tek bir kiÅŸi göremedik" dedi.
 
"Durumu kritik olanların tahliye edilmesi gerek"
 
SaÄŸlık durumu son derece kritik olanların Madaya'dan bir an önce  tahliye edilmesi gerektiÄŸine dikkati çeken Fakhr, "Suriye'de en son tahliye aralık ayında yapıldı ancak tahliye görüşmeleri üç ay sürdü. Bütün taraflarla görüşmek gerekiyor ve ÅŸu anda görüşmeler sürüyor. Bu nedenle de Madaya'ya bir an önce tıbbi yardım da yapılması gerekiyor"  ÅŸeklinde konuÅŸtu.
 
Perşembe günü ikinci tur insani yardım sevkiyatının yapılacağını ve bu kez kuşatma altındaki Zabadani'ye de ulaşmayı umut ettiklerini ifade eden Fakhr, taraflara Suriye'de insani yardımların tüm bölgelere engelsiz şekilde ulaştırılmasıne izin vermeleri çağrısında bulundu.
 
Madaya'ya mobil klinikler gerekli
 
Dünya Sağlık Örgütü'nün Suriye Temsilcisi Elizabeth Hoff ise, Madaya'da 400 civarında kişinin durumunun çok kritik olduğunu ve acil tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.
 
Hoff, "8 ve 5 yaşlarında iki çocuk ve 7 aylık bir bebek anneleri ile birlikte, yine acil tedavi edilmesi gereken başka bir çocuk, toplamda beş kişi Madaya'dan beş kilometre uzaklıkta bir hastaneye gönderildi" dedi.
 
Hoff, Suriye rejimine birisi yaralı üç doktorun bulunduğu Madaya'ya mobil klinikler ve sağlık görevlileri gönderilmesi teklifinde de bulunduklarını sözlerine ekledi.
 
Suriye rejimi ve Hizbullah tarafından 7 aydır abluka altında tutulan ve 42 bin kişinin açlık riski ile karşı karşıya olduğu Madaya'ya pazartesi günü insani yardım yüklü 47 kamyon, 20 bin kişinin yaşadığı Fua ve Kefraya'ya ise 21 kamyon gönderilmişti.
 
Hizbullah'ın, Madaya beldesinin çevresine mayın döşemesi ve rejim güçlerinin müdahaleleri sebebiyle bölgeden çıkamayan halk, temel gıda maddelerine dahi ulaşamıyor. Abluka sebebiyle bölgede geçen ay 23 kişi açlıktan hayatını kaybetmişti.
 
Birleşmiş Milletler'in rakamlarına göre yaklaşık 4 buçuk milyon Suriyeli ülkede ulaşımın güç olduğu bölgelerde yaşıyor, 400 bini ise abluka altındaki 15 bölgede temel yaşamsal ihtiyaçlarından mahrum bulunuyor.
AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.