Coğrafyamız
Kızıl Kmerler'in Müslümanlara zulmü mahkemede
Kamboçya'da Kızıl Kmerler döneminde Çam Müslüman azınlığına yapılan işkenceler açılan davalar sonucunda yeniden gündeme geldi
Kamboçya'da 1970'li yıllarda hüküm süren Kızıl Kmerler rejimiyle ilgili davada söz alan bir tanığın ifadesi, ülkedeki Çam Müslüman azınlığının yaşadığı dramı bir kez daha gözler önüne serdi.
Başkent Phnom Penh'deki mahkemede görülen davada tanıklık eden ve adı açıklanmayan Çam Müslüman azınlığına mensup kadın, Kızıl Kmerler iktidara geldiğinde küçük bir kız olduğunu söyledi.
Kızıl Kmerlerin yaşadıkları köyü bastığını, yöre halkını saçlarını kesip simsiyah giyinmeye ve Kmerce konuşmaya zorladığını anlatan kadın, dini ibadetlerini yerine getirmelerinin yasaklandığını ifade etti.
Kmerlerin köydeki kadınları ve genç kızları bir eve topladığını anlatan kadın, sözlerine şöyle devam etti:
"Hepimizin ellerini ayaklarını bağladılar. Bize Kmer mi yoksa Çam mı olduğumuzu sordular. 'Bu odada bir sürü domuz var. Bıçaklarımızı bilemeliyiz' diye bağırdılar. Korkudan annemle babamın Kmer olduğunu söyledim. Çam olduğunu söyleyen yaklaşık 20 kişi, diğerlerinden ayrıldı. Bizi kilitledikleri evin penceresinden onları sürükleyerek birkaç metre uzaktaki bir çukura götürdüklerini gördüm. 'Lütfen bize tecavüz etmeyin' diye bağırıyorlardı. Bugün gibi hatırlıyorum. Dolunay vardı. Çukurun kenarına bir tahta parçası koydular. Her birini zorla dizleri üzerine çöktürüp kafalarını kestiler. Bedenlerini birer birer çukura attılar."
Kızıl Kmer rejimi sırasında şiddete uğrayanlara yasal yardım sağlayan Kamboçya Savunma Projesi grubu, 105 kurban ve görgü tanığıyla yaptığı görüşmeleri içeren çalışmasında dini inanışlara karşı çıkan Kızıl Kmerlerin, farklı dilleri, beslenme alışkanlıkları ve giyinme stilleri nedeniyle Müslümanları özellikle hedef aldığını belirtmişti. 1975'te iktidarı ele geçiren Maocu grup, dört yıl süren yönetimi sırasında Budizm dahil tüm dini inanışları yasaklamış, ibadet yerlerini yıkmış ve dini kitapları yok etmişti.
Kızıl Kmerler iktidarı ele geçirdiği sırada Kamboçya'da yaklaşık 200 bin Çam Müslümanı yaşıyordu. Çamların, yüzyıllar önce şimdiki Vietnam'da kurulmuş Çampa Krallığı'ndan geldiği sanılıyor. Uluslararası Azınlık Hakları Grubu'na göre, Kızıl Kmer rejimi sırasında Çam Müslümanlarının en az üçte biri öldürüldü.
Çam Müslümanlarından akademisyen Farina So da “Kamboçya'nın Utancı: Kızıl Kmerler Rejimi Sırasında Çam Müslüman Kadınların Anıları" adlı kitabında da belirli etnik grupları sona erdirmek için Çam kadınlarının Kmer erkeklerle evlenmek zorunda bırakıldığını anlatmıştı.
1960'lı yılların sonlarında Kamboçya Komünist Partisi'nin silahlı kolu olarak kurulan Kızıl Kmerler, 1975'te başkent Phnom Penh'e saldırı düzenleyerek iktidarı ele geçirmişti. Milyonlarca kişinin zorla köylere yerleştirilerek kolektif çiftliklerde çalışmaya zorlandığı, rejim düşmanlarının aileleriyle katledildiği, yoksulluk nedeniyle açlık ve salgın hastalıkların baş gösterdiği Kızıl Kmer iktidarı sırasında yaklaşık 2 milyon kişi yaşamını yitirmişti.
20. yüzyılın en kanlı rejimlerinden bir kabul edilen, Pol Pot liderliğindeki Kızıl Kmer iktidarı, Vietnam birlikleri ile Vietnam yanlısı Kamboçyalı komünistlerin 1979'da ülkeyi işgal etmesiyle son bulmuştu. Çin'e kaçan Pol Pot yönetiminde Kamboçya'nın ücra köşelerine çekilen Kızıl Kmerler, 1992'de imzalanan anlaşmaya kadar gerilla savaşını sürdürmüştü. Kızıl Kmerler, 1998'de Pol Pot'un ölümünden sonra dağılmıştı.
Kızıl Kmer rejiminin hayatta kalan liderlerinin, başkent Phnom Penh'de Birleşmiş Milletler desteği ile kurulan savaş suçları mahkemesinde yargılanmasına devam ediliyor. Savaş suçları işlemekle suçlanan Kızıl Kmerler, aynı zamanda Vietnamlılar ve Çam Müslümanları gibi etnik azınlıklara karşı soykırım suçlamasıyla da karşı karşıya.
kaynak: dunyabulteni.net
Henüz yorum yapılmamış.