Sosyal Medya

Güncel

Alevilerden Başbakan'a Görmez şikayeti

Alevileri temsil eden 4 kuruluşun yöneticileri, 'dedeler'le birlikte Başbakan Davutoğlu’yla görüştü. Görüşmede, Alevi temsilciler, Doğu ve Güneydoğu’daki çatışma ortamının durmasını istedi. Cem evlerine hukuki statü ve dedelere maaş konusunu gündeme getiren Alevi temsilciler ayrıca, Diyanet İşleri Başkanı Görmez’i de şikâyet etti.



 

BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu Salı günü 4 Alevi kurumu ve beraberindeki ‘dedeler’ ile 2 buçuk saatlik bir toplantı yaptı. Alevi Kültür Dernekleri, Alevi BektaÅŸi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür DerneÄŸi ve Hacı BektaÅŸ Veli Anadolu Kültür Vakfı Yöneticileri ile birlikte Alevi dedeleri Hasan Kılavuz, Ä°brahim Erzincan ve Hüseyin Dede KargınoÄŸlu’nun katıldığı toplantıda DavutoÄŸlu’na 25 sayfalık bir dosya sunuldu. Görüşmede DavutoÄŸlu’nun yanı sıra 4 bakan ve BaÅŸbakan’ın 5 danışmanı yer aldı. DoÄŸu ve GüneydoÄŸu Anadolu’daki çatışma ortamının öncelikli gündem olduÄŸu toplantıda görüşme talebi Alevi kurumlarından geldi.

BaÅŸbakan: Biz taraf deÄŸiliz, devletiz

Aljazeera’nın toplantıya katılan Alevi kurum temsilcilerinden edindiÄŸi bilgiye göre, görüşmede BaÅŸbakan’a bölgedeki çatışmaların sona ermesi amacıyla baÅŸlatılan açlık grevi konusunda bilgi verildi. Pir Sultan Abdal Kültür DerneÄŸi Genel BaÅŸkanı Gani Kaplan; “Sayın BaÅŸbakan, ülkede kan akıyor, iki taraftan da masum halk ölüyor. Sivil ölümler gerçekleÅŸiyor. Annelerin feryadı aynıdır. Askerin, polisin annesinin feryadı ile orada ölenlerin annelerin feryadı aynıdır, bu noktada savaşı durduracak en yüksek makam olarak sizden bunu durdurmanızı rica ediyoruz dedik” dedi.

Kaplan, BaÅŸbakan’ın yanıtının ise, “Biz bir taraf deÄŸiliz, biz devletiz. Oradaki son silah gömülene kadar bu devam edecektir” olduÄŸunu söyledi.

Alevi Kültür Dernekleri Genel BaÅŸkanı DoÄŸan Demir ise görüşmeyi, “Aldığımız algı çok iyi bir algı deÄŸil” sözleriyle özetledi. Demir ÅŸunları söyledi:

“‘Analar aÄŸlamasın’ diye baÅŸlatılan çözüm sürecinin, çatışmasızlık ortamının yeniden masaya yatırılmasını talep ettik. Fakat Sayın BaÅŸbakan kamu düzeni saÄŸlanana kadar savaşın devam edeceÄŸi konusundaki telkini iÅŸin açıkçası bizi çok tatmin etmiyor. Biz sonuç bekliyoruz” dedi.

“Cem Evi'nin yanına irfan merkezi eklemeyin”

Görüşmede ayrıca, hükümetin 3 aylık Eylem Planı takvimi içerisinde olan Cem evlerine hukuki statü verilmesi konusu da gündeme geldi. Alevi örgütleri, Cem Evleri'nin ibâdethâne olarak kabul edilmesini, yanına irfan merkezi/evi gibi ibareler eklenmemesini istedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Baki Düzgün bu konuda şunları söyledi:

“Cem evleri Alevilerin ibadethaneleridir, inanç merkezleridir. Hiç kimse bizim inanç merkezimizi tartışma konusu yapamaz, buna müsaade etmiyoruz dedik. Ayrıca Alevilik kimliÄŸini ve inancını kimsenin yeniden tarif etmesine gerek yok. Ä°rfan merkezi tanımını doÄŸru bulmadığımızı ve kabul etmediÄŸimizi söyledik. O da Mevlevilerin, NakÅŸilerin irfan merkezleri olduÄŸunu ve orada insanların yetiÅŸtiÄŸini söyledi. Biz de ‘olabilir ama o sizin tarifiniz, bizim tarifimize uymuyor. Bizim tek bir inanç merkezimiz var, o da cem evlerimizdir. Oraya insanlar irfana da gelirler, irÅŸada da gelirler, o bizim sorunumuz’ dedik.”

Düzgün, BaÅŸbakan DavutoÄŸlu’nun da “Siz öyle kabul ediyorsanız, bizim için de o geçerlidir. Siz nasıl düşünüyorsanız, biz onu kabul ederiz” dediÄŸini aktardı.  

“Aklı başında Alevi dedelere maaÅŸ istemez”

Alevi temsilcileri sık sık gündeme gelen Alevi dedelerine devlet tarafından maaÅŸ verilmesi konusunu da görüşüldüğünü belirterek, bunu kesinlikle istemediklerini söylediler. Konuyu bizzat dedelerin aktardığını belirten temsilciler ayrıca, “Devletin dedesi, devletin memuru istemiyoruz” dediklerini belirtti.

“Dedelerimiz tarihten örnek verdiler. Åžunu söylediler; bugün BaÅŸbakanlık ya da ilgili Devlet Bakanı, Diyanet iÅŸleri baÅŸkanlığına verdiÄŸi bir fetvayı tüm câmilerde okutuyorsa bu fetva bize de verilir. Bu çerçevede biz devlet memuru olmak istemiyoruz. Ãœcret falan istemiyoruz, bu konuda bir adım atmayın” dediler.

Alevi BektaÅŸi Federasyonu BaÅŸkanı Düzgün, BaÅŸbakan’a dedelere maaÅŸ verilmesini istememelerinin gerekçesini şöyle anlattıklarını söyledi:

“Alevi yolunda hak lokması denilen bir ritüelimiz var. Tâlip, kendi gönlünden kopanı dedesi hizmete gittiÄŸinde ona sunar. Ä°nançsal anlamda olmazsa olmazımızdır. Bu anlamda bir dede devletten maaÅŸ aldığında bu lokma yerine geçmez, bu da Alevi dedeliÄŸine, Alevi inanç kimliÄŸine denk düşmeyen bir tutumdur.”

Gani Kaplan, “Bin 400 yıldır nasıl ücretini ödüyorsak öyle öderiz dedik” derken, Alevi Kültür Dernekleri BaÅŸkanı DoÄŸan Demir de, “Aklı başında hiçbir Alevi ya da kurum yöneticisi dedelere maaÅŸ istemez. Dün BaÅŸbakan’a açık ve net bir ÅŸekilde sunduk. Ä°lginçtir, sayın baÅŸbakan ve kurmayları da ‘zaten bizim de böyle bir derdimiz yok. Bu söz bize ait deÄŸildir’ dediler” bilgisini verdi.

Demir, dedelere maaşı kimin istediği sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Bizim içimizden de birkaç çürük elma bazen çıkıyor. Daha önce Fethullah Gülen Cemaati ile hükümete yakın birkaç küçük grup… Onların talebi olmuÅŸtu dedelere maaÅŸ konusunda. Bunları açıkça söyledik.”

Aleviler ayrıca BaÅŸbakan’a, “hükümet zamanında kendisine yakın olması için çakma örgütler kurdurdu. Onlar AleviliÄŸi temsil etmiyor” dediklerini aktardı.

Görmez’den ÅŸikayetçi oldular

Görüşmedeki bir baÅŸka gündem maddesi ise Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı Mehmet Görmez’in AleviliÄŸe ve Alevilere karşı yaklaşımı oldu. Görmez’in geçtiÄŸimiz günlerde, “Cem Evleri Diyanet’in kırmızı çizgisidir” dediÄŸi basına yansımıştı. Alevi temsilciler toplantıda hükümet kanadının, Görmez’in sözlerinin yanlış anlaşıldığı açıklamasını yaptığını söyledi. Katılımcılar, “BaÅŸbakan Görmez’i aramış, açıklamasını sormuÅŸ, o da ben öyle demek istemedim demiÅŸ”  bilgisini verdi. DoÄŸan Demir ise, “Mehmet Görmez’in göreve geldiÄŸinden beri hep ayrıştırıcı bir dil kullandığını açıklıkla söyledik” dedi.

Alevi temsilciler, BaÅŸbakan’ın dışında diÄŸer siyasi parti liderlerinden de randevu talep etti. HDP EÅŸ Genel BaÅŸkanı Selahattin DemirtaÅŸ ile görüşen Aleviler, CHP ve MHP’den de cevap bekliyor.

Kaynak: Aljazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.