Sosyal Medya

Güncel

Türkiye İnsan Hakları Kurumu kuruluyor

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu kurulmasına ilişkin düzenlemenin Bakanlar Kurulu'nda ele alındığını söyledi.



BaÅŸbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan KurtulmuÅŸ, Çankaya Köşkü'nde, BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu baÅŸkanlığında düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Toplantıda reform paketlerindeki önemli konuların gündeme alındığını ve yasal düzenlemelere son şeklinin verilmesine yönelik müzakerelerin yapıldığını ifade eden Kurtulmuş, gelecek günlerde bunlarla ilgili Bakanlar Kurulu kararının Meclis'e gönderileceğini söyledi.

"TÜRKİYE İNSAN HAKLARI VE EŞİTLİK KURUMU KURULACAK"

Bu konuların arasında Türkiye Ä°nsan Hakları ve EÅŸitlik Kurumununkurulmasıyla ilgili yasal düzenlemenin bulunduÄŸunu ifade eden Numan KurtulmuÅŸ, şöyle konuÅŸtu:

"Türkiye'de Ä°nsan Hakları Kurumu vardı, ayrıca adaletsizlik ve ayrımcılıkla mücadeleyle ilgili baÅŸka bir kurum vardı. Bunların birleÅŸtirilerek yeni bir kurul haline getirilmesiyle ilgili çok detaylı bir çalışma. Reformla ilgili bakanlıklar arasındaki detaylı bir çalışma yapılarak bugün son ÅŸekli verilmiÅŸ oldu. Ä°nsan hakları ihlallerinin önlenmesi bu kurulun amaçlarından birisi. Bir diÄŸer amacı ayrımcılıkla mücadele edilmesi, ayrımcılığın önlenmesi ve ayrımcılığın sonuçlarının giderilmesi. Önlemeye çalıştığı üçüncü temel alan ise iÅŸkencenin önlenmesi. AK Parti hükümetleri kuruluÅŸundan bu yana, 'iÅŸkenceye sıfır tolerans' politikasıyla Türkiye'de insan hakları ihlallerinin mümkün olduÄŸunca azaltılabilmesi için fevkalade hızlı bir perspektifle hareket etti."

"BİR MAHKEME VE ÜST KURUL DEĞİLDİR"

KurtulmuÅŸ, Türkiye Ä°nsan Hakları ve EÅŸitlik Kurumu'nun çalışmalarının mal ve hizmetlere, sosyal hizmetlere eriÅŸim ve istihdam konusunda kamu ve özel sektörde karşılaşılabilecek olası insan hakları ihlalleri ve ayrımcılığa karşı düzenleyici bir kurul olarak çalışacağını dile getirerek, "Bu kurul, bir düzenleyici kuruldur. Yoksa bu kurulun amacı yasamaya, yürütmeye, yargıya müdahale ederek onların fonksiyonlarını yerine getirmek deÄŸildir. Bir mahkeme deÄŸildir, bir üst kurul deÄŸildir. Bu çerçevede düzenleyici bir kurul olarak yasama, yürütme ve yargının içinde mümkün olabilecek olan bu alanlardaki ihlallere karşı düzenleyici bir fonksiyon icra edecektir, yoksa ikame edici bir rolü yoktur" ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.