Güncel
Türkiye İnsan Hakları Kurumu kuruluyor
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu kurulmasına ilişkin düzenlemenin Bakanlar Kurulu'nda ele alındığını söyledi.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken, gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Toplantıda reform paketlerindeki önemli konuların gündeme alındığını ve yasal düzenlemelere son şeklinin verilmesine yönelik müzakerelerin yapıldığını ifade eden Kurtulmuş, gelecek günlerde bunlarla ilgili Bakanlar Kurulu kararının Meclis'e gönderileceğini söyledi.
"TÜRKİYE İNSAN HAKLARI VE EŞİTLİK KURUMU KURULACAK"
Bu konuların arasında Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumununkurulmasıyla ilgili yasal düzenlemenin bulunduğunu ifade eden Numan Kurtulmuş, şöyle konuştu:
"Türkiye'de İnsan Hakları Kurumu vardı, ayrıca adaletsizlik ve ayrımcılıkla mücadeleyle ilgili başka bir kurum vardı. Bunların birleştirilerek yeni bir kurul haline getirilmesiyle ilgili çok detaylı bir çalışma. Reformla ilgili bakanlıklar arasındaki detaylı bir çalışma yapılarak bugün son şekli verilmiş oldu. İnsan hakları ihlallerinin önlenmesi bu kurulun amaçlarından birisi. Bir diğer amacı ayrımcılıkla mücadele edilmesi, ayrımcılığın önlenmesi ve ayrımcılığın sonuçlarının giderilmesi. Önlemeye çalıştığı üçüncü temel alan ise işkencenin önlenmesi. AK Parti hükümetleri kuruluşundan bu yana, 'işkenceye sıfır tolerans' politikasıyla Türkiye'de insan hakları ihlallerinin mümkün olduğunca azaltılabilmesi için fevkalade hızlı bir perspektifle hareket etti."
"BİR MAHKEME VE ÜST KURUL DEĞİLDİR"
Kurtulmuş, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nun çalışmalarının mal ve hizmetlere, sosyal hizmetlere erişim ve istihdam konusunda kamu ve özel sektörde karşılaşılabilecek olası insan hakları ihlalleri ve ayrımcılığa karşı düzenleyici bir kurul olarak çalışacağını dile getirerek, "Bu kurul, bir düzenleyici kuruldur. Yoksa bu kurulun amacı yasamaya, yürütmeye, yargıya müdahale ederek onların fonksiyonlarını yerine getirmek değildir. Bir mahkeme değildir, bir üst kurul değildir. Bu çerçevede düzenleyici bir kurul olarak yasama, yürütme ve yargının içinde mümkün olabilecek olan bu alanlardaki ihlallere karşı düzenleyici bir fonksiyon icra edecektir, yoksa ikame edici bir rolü yoktur" ifadelerini kullandı.
Henüz yorum yapılmamış.