Sosyal Medya

Coğrafyamız

Mavi Marmara mağdurlarından İsrail tepkisi

Mavi Marmara'da hayatını kaybedenlerin yakınları, son günlerde İsrail tarafından kamuoyuna servis edilen 'Türkiye ile anlaşma şartları' olarak sunulan maddelere tepki gösterdi.



Mavi Marmara mağdurlarının yakınları, "İsrail suçunu kabul etmeden ve Gazze'deki abluka kalkmadan davalarımızdan asla vazgeçmeyiz" dedi.

İHH'nın konu ile ilgili tam basın bülteni şu şekilde;

Ä°nsan Hak ve Hürriyetleri Ä°nsani Yardım Vakfı (Ä°HH) öncülüğünde uluslararası Sivil Toplum Örgütlerinin Gazze Ablukasına dünya kamuoyunun dikkatini çekmek ve insani yardım götürmek amacıyla organize ettiÄŸi “Gazze Özgürlük Filosu”nda, sadece yardım gönüllüleri ile insani yardım malzemesi taşıyan Mavi Marmara ve diÄŸer gemiler, 31.05.2010 günü tüm dünyanın gözleri önünde, Ä°srail askerî güçlerinin insanlık dışı ve hukuk dışı saldırı ve müdahalesiyle karşı karşıya kalmıştır. Gemilere silahlı ve fiilî saldırıda bulunulmuÅŸ, bu müdahale esnasında ve devam eden süreçte 10 insani yardım gönüllüsü hayatını kaybetmiÅŸ, onlarca insan yaralanmış, katılımcılar hiçbir yasal dayanağı olmadan gözaltına alınmış, yaralı insanlara kelepçeler takılarak günlerce hücrelerde alıkonulmuÅŸ ve kendilerine kötü muamelede bulunulmuÅŸ, katılımcılara ait ÅŸahsi eÅŸyalara el konulmuÅŸ ve gemilere çeÅŸitli maddi zararlar verilmek suretiyle birçok haksız fiil gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir.

Mavi Marmara Åžehitlerinin yakınları olarak, son günlerde Ä°srail tarafından kamuoyuna servis edilen “Türkiye ile anlaÅŸma ÅŸartları” olarak sunulan maddelere ve anlaÅŸmanın geneline iliÅŸkin tarafımıza hiç danışılmadığını, görüşmelerin tamamen rızamız dışında yürüdüğünü öncelikle belirtmek isteriz. Mavi Marmara ve Gazze Özgürlük Filosu'nun ve ÅŸehid olan yakınlarımızın yola çıkış amaçları görmezden gelinerek, “tazminatı” önceleyen görüşmeleri ve yapılan tartışmaları üzüntüyle karşılamaktayız.

Daha önce, Türkiye üst düzey yetkililerine “tazminatla ilgili Ä°srail tarafıyla yapılan görüşmelerden ve Ä°srail'in tutumundan rahatsızlığımızı” beyan etmiÅŸtik. O görüşmedeki “muhatap alınmama” beyanımıza raÄŸmen, DışiÅŸleri MüsteÅŸarı Feridun SinirlioÄŸlu Ã¶ncülüğünde Ä°srail tarafıyla yapılan

Gizli görüşmelerden İsrail medyası üzerinden haberdar olmamız kabul edilemez. Türkiye Devleti onay vermediği halde PALMER raporunu BM'de yayınlatan ve raporun imzalandığını Türkiye Devleti'nden ve seçilmiş siyasi sorumlulardan gizleyerek Türkiye aleyhine bir sonuç doğmasına sebebiyet veren Feridun SİNİRLİOĞLU ve ekibinin bu meseleden derhal el çektirilmesini talep ediyoruz.

Yakınlarımızı ÅŸehid eden Ä°srailli sorumlular hakkında açtığımız davalarımıza dair Ä°srail “tiyatro” benzetmesi yapıp ciddiye almadığını beyan etmiÅŸken, ÅŸimdi anlaÅŸmanın olmazsa olmaz ÅŸartı olarak “davalardan vazgeçilmesi veya düşürülmesi” ÅŸartını öne sürmesi, Türkiye tarafının da biz Åžehid ailelerine ve maÄŸdur yolculara danışmadan davaları pazarlık konusu yapması, bir hukuk devletinde kabul edilebilir deÄŸildir. Ä°srailli komutanlar hakkında devam eden ceza davamız ve tüm diÄŸer hukuki süreçlerden tazminat karşılığında vazgeçeceÄŸimiz iddiasını, bizlere yapılmış bir hakaret olarak görmekteyiz.

Hukuki mücadelemiz, Türkiye'de Ceza ve tazminat davaları, Hollanda'nın Lahey ÅŸehrindeki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ndeki (UCM) davamız ve gemilerdeki diÄŸer ülke vatandaÅŸlarının kendi ülkelerinde açtıkları davalar olmak üzere üç koldan yürümektedir. Bu davalardan Türkiye, Ä°spanya ve Güney Afrika'da Ä°srailli sorumlular hakkında YAKALAMA ve TUTUKLAMA kararları çıkmış, UCM de Ä°srail'in Mavi Marmara gemisinde “savaÅŸ suçu” iÅŸlediÄŸini tespit etmiÅŸtir.

Şehid aileleri ve gemi yolcuları olarak taleplerimizi aşağıda sıralıyoruz;

1. Gazze'ye uygulanan abluka ve ambargo kaldırılmalıdır: Gazze'ye Özgürlük Filosunda yer alan yakınlarımızın ÅŸehadet gerekçeleri olan bu ÅŸart olmazsa olmazımızdır. Açık hava hapishanesinde tutulan Gazze'deki Filistinli kardeÅŸlerimize uygulanan abluka kalkmadan yapılacak görüşmeleri ve anlaÅŸmaları kabul etmemiz mümkün deÄŸildir.

2. Suçlular cezalandırılmadan davalarımızın hiçbirisinden vazgeçmemiz söz konusu deÄŸildir. Siyasi bir kararla davaların düşürülmesi yollarını arayanları Türkiye ve Dünya kamuoyunun asla affetmeyeceÄŸini, bu giriÅŸimlerinin kendileri adına tarihe kara bir leke olarak düşeceÄŸini belirtiriz.

3. Her ne kadar tazminat konusunun tartışılmasını, öncelikli talebimiz olan ablukanın kaldırılması gerçekleÅŸmeden doÄŸru bulmasak da, eÄŸer taraflar kendi aralarında anlaÅŸacaklar ve maÄŸdurlar adına bir tazminat belirleyecekler ise; dünyada benzer hadiselerde uluslararası hukuk normları çerçevesinde belirlenmiÅŸ tazminat bedelleri emsal alınmalı ve bu tazminat “haksız fiil tazminatı” olarak tüm gemi katılımcılarına ve yakınlarına ödenmelidir. Ä°srail'in suçlarını ve haksızlığını kabul etmeden yapacağı bir “lütuf tazminatı” ödemesine kesinlikle rızamız bulunmamaktadır.

4. Mavi Marmara Olayı, Filistin davasının ve “Özgür Kudüs” mücadelesinin bir aÅŸamasıdır. Bu sebeple kutsal mâbedimiz olan Mescid-i Aksa'ya yönelik Ä°srail askerlerinin yapmış olduÄŸu saldırıların sonlandırılması da anlaÅŸmanın bir maddesi olmalıdır. Ayrıca Mescid-i Aksa muhafızı ve Mavi Marmara yolcusu Raed Salah ile “Ä°slami Hareket”in diÄŸer liderleri ve kurumlarına karşı yapılan saldırıların sonlandırılması da anlaÅŸmanın maddeleri arasında bulunmalıdır.

5. Ä°HH'nın ve Mavi Marmara katılımcılarının tamamının Ä°srail tarafından terörist olarak nitelendirilmesine son verilmelidir.

Sonuç olarak; buradan sesleniyoruz:

Türkiye'nin tüm sivil toplum kuruluşlarına, aydınlarına, tüm siyasi partilere sesleniyoruz. Mavi Marmara meselesi Türkiye'nin onurudur. Türkiye'nin milli meselesidir. Katledilen her Türkiye vatandaşı karşılığında suçlular tazminat ödeyerek suçtan kurtulabilecek midir? Kaldı ki, İsrail'in hiçbir zaman Türkiye halkının, Filistin halkının ve Ortadoğu halklarının menfaatine bir tutum içinde olmayacağı aşikardır. Hal böyleyken bu halkların vicdanı doğrultusunda tutum almak olması gerekendir.

Sayın CumhurbaÅŸkanımız ve BaÅŸbakanımız; Siz sadece Filistin halkının yanında duruÅŸunuzla deÄŸil, zalim Ä°srail karşısındaki duruÅŸunuzla dünya halklarının vicdanlarında mâkes buldunuz. Åžimdi insanlık vicdanın sesi olan ‘one minute' duruÅŸuna diz çöktürülmek istenmektedir. Zira Ä°srail, Kuran-ı Kerim'de de Rabbimizin belirttiÄŸi gibi “asla hiçbir anlaÅŸmaya ve hukuka uymaz.” Ä°lk fırsatta Ä°srail, Mescid-i Aksa'ya, Filistin halkına ve Gazze'ye yapacağı saldırılarla ve ihlallerle Mavi Marmara'nın,

Türkiye halkının ve liderlerinin onurlu duruşunu ezecek ve dünya kamuoyunda bizleri ve sizleri zillete düşürecek şekilde propaganda yapacaktır.

Dolayısıyla Mavi Marmara'yı, Filistin ve Kudüs davasının bir parçası ve ÅŸehitlerimizin emaneti olarak gördüğümüzü ve bu davanın, hayatımız boyunca yılmaz savunucusu olarak mücadelemizi sürdüreceÄŸimizi, Ä°srailli asker ya da sivil sorumluların cezalandırılmasını talep eden davalarımız dâhil olmak üzere hiçbir talebimizden vazgeçmeyeceÄŸimizi de kamuoyuna duyururuz. 

MAVÄ° MARMARA ÅžEHÄ°T AÄ°LELERÄ° ADINA;

1) Şehid Furkan DOĞAN'ın ailesi,

2) Şehid Uğur Süleyman SÖYLEMEZ'in ailesi,

3) Åžehid Ali Haydar BENGÄ°'nin ailesi,

4) Şehid Cengiz AKYÜZ'ün ailesi,

5) Şehid Cengiz SONGÜR'ün ailesi,

6) Şehid Cevdet KILIÇLAR'ın ailesi,

7) Şehid Çetin TOPÇUOĞLU'nun ailesi,

8) Şehid Fahri YALDIZ'ın ailesi,

9) Şehid Necdet YILDIRIM'ın ailesi,

10) Åžehid Ä°brahim BÄ°LGEN'in Ailesi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.