Sosyal Medya

Kültür Sanat

Tartışmaların ortasında ''Hz. Muhammed (sav)'' filmi

Mecid Mecidi'yi tanımayanlar da, son filmi ile mutlaka tanımıştır. Henüz proje aşamasında tartışılmaya başlandı zira ''Hz.Muhammed'' (sav) filmi.



Sadece Türkiyeli sinemaseverlerin deÄŸil, dünya sinema çevrelerinin yakından tanıdığı bir isim Mecid Mecidi. Ä°ranlı yönetmen alanında baÅŸarılı. BaÅŸarısından dolayı da ulusal ve uluslararası alanda bir çok ödül almış. Bu yüzden de "ödüllü yönetmen" diyenler haksız deÄŸil. Türkiye'de "Gökyüzü çocukları" ya da orjinal adıyla "Behçeha-i asuman" filminin güzelliÄŸi, anlattığı konu ve anlatım dilinin sadeliÄŸi ilgililerin gözünden kaçmış deÄŸil.

Mecid Mecidi'yi tanımayanlar da, son filmi ile mutlaka tanımıştır. Henüz proje aşamasında tartışılmaya başlandı, çekim süresince de hiç gündemden düşmedi son filmi. Tartışma sadece sinema çevrelerinin değil, ilgili ilgisiz herkesin gündemine girdi adeta. Filmin içeriği hakkında bilgilisi olan da konuştu, olmayan da konuştu. Film hakkında görüş belirterek yerden yere vuranlar da oldu, bekleyip görelim diyenler de oldu. Yıllar sürdü bu tartışma. Proje bitti. Beyaz perdede gösterilmeye başlama aşamasına gelindi. Yeniden tartışma başladı. Henüz film gösterime girmemişti ama muhtelif merkezlerde olumlu olumsuz açıklamalar gelmeye başlamıştı.

Mecid Mecidi'nin bu kadar çok tartışılan, çekimler başlamadan konuşulmaya başlanan, ekrana gelmeden fikir yürütülen projesi neydi? Niye bu kadar üzerinde duruluyordu? Mecidi'nin şahsından mı kaynaklıydı bu tartışmalar, ortaya koyduğu projeden mi, yoksa Mecidi'nin bağlı bulunduğu mezhebi mektebten mi?

 

Evet. Mecid Mecidi, İranlı ödüllü yönetmen, dünyaca tanınan bir sinemacı. Kimine göre üstüne vazife olmayan bir görev üstlenmiş, kimine göre İslami geleneği kırmaya çalışmış, kimine göre de sinema diliyle bir tarih anlatmaya çalışmış. Kim ne derse desin, hiç bir yönetmen bu kadar tartışılmamış, hiç bir film üzerinde bu kadar uzun konuşulmamıştır.

Hz. Muhammed” (sav) filminden bahsediyoruz. Mecid Mecidi'nin son eseri. Allah Resülü Muhammed Mustafa'nın pak hatırasına, onun mübarek çocukluk dönemine iliÅŸkin bir film.

 

 

Filmin çekimleri için sekiz yıla yakın bir zaman harcandı

 

Allah Resülünün mübarek doÄŸumu ile on/oniki yaÅŸ dönemini konu edinen film, oldukça güçlü bir prodüksiyon ile hazırlanmış. Bunun için alt yapı oluÅŸturulmuÅŸ, Mekke ve Medine ÅŸehirleri aslına uygun olarak ve baÅŸka film ve projelerde de kullanılması amacıyla kalıcı ÅŸekilde platolar inÅŸa edilmiÅŸ. Yerli ve yabancı kadrolardan yararlanılmış. Teknik olarak yabancı ekiplerden destek alınmış. Tarih konusunda, Åžii ve Sunni seçkin ÅŸahsiyetlerin görüşlerine baÅŸvurulmuÅŸ. Belli baÅŸlı tarihi kaynaklar didik didik edilmiÅŸ. Senaryo yazılmış. Yazıldıktan sonra da gözden geçirilmesi amacıyla, Åžii ve Sünni tarihçilerle yeniden görüşülmüş ve onlardan da onay alınmış. Film gösterime girmeden önce Türkiye'de seçkin ilmi ÅŸahsiyetlere de gösterilmiÅŸ. Onların onayı alınmış. Dini ve fıkhı alanda söz sahibi Hayrettin Karaman, sinema alanındaÄ°hsan Kabil bunların başında geliyor. Hem teknik ve hem içerik olarak Türkiye'den de onay alınmış kısaca.

Filmin çekimleri için araştırma, senaryo yazımı, çekimler, vs. dahil tam sekiz yıla yakın bir zaman harcanmış. Kadro oldukça geniş tutulmuş, çekimler sadece platolarla sınırlı tutulmamış, İran içerisinde olduğu kadar İran dışında da bazı çekimler gerçekleşmiş.

Ä°ÅŸte tam buradan sonra sorunlar gözükmeye baÅŸlamış. Mısır'da el Ezher, Suudi Arabistan'da bazı müftüler öncülüğünde filme karşı bir kampanya açılmış. Film henüz gösterime girmeden, hatta montajı tamamlanmadan açılan kampanya da ilgili ilgisiz herkesin gündemine girmiÅŸ. Ve Ä°ranlı ve Åžii bir yönetmenin elinde çıkan "Muhammed” (sav) filmine karşı adeta sansür uygulanır olmuÅŸ. YaÅŸadığımız dünyanın reelpolitiÄŸi, sinemaya da yansıyor. Bölgede ve Ä°slam dünyasında yaÅŸanan mezhep ihtilaflarının çekilen film üzerinden yürütülmek istenmesi ise oldukça acı.

 

O dünyayı tanıtabilmek için bu filmi çekmeye karar verdim"

 

Konuya ilişkin Mecid Mecidi'yle görüşmemizde, "Filme yönelik ambargo ve karşı kampanyanın arkasında, Mecid Mecidi'nin yönetmen olarak kendisi mi var? Yoksa, Mecid Mecidi'nin sahib olduğu mezhebi farklılıklar mı var? Ya da İranlı olmak mı var?" şeklinde bir soru yöneltmiştim. Mecidi kendine has bir üslup ile "Bırakalım kim nasıl değerlendirirse değerlendirsin. Amma, Allah Resülünü bu kadar mazlum bırakmayalım" demişti. Mecidi, '"Diğer dinlere bakacak olursanız, Hristiyanlıkla ilgili yaklaşık 200, Hz. Musa ile ilgili 120, hatta Buda ile ilgili 40'a yakın film çekilmişken, Hz. Muhammed ile ilgili filmlerin yok denecek kadar az olması gerçekten üzüntü verici. Bu nedenle, İslam'ın rahmani boyutunu ortaya koymak ve okyanustan bir damla misali de olsa, o dünyayı tanıtabilmek için bu filmi çekmeye karar verdim" demişti.

Önümüzdeki günlerde film, Türkiye'de de gösterime girecek. Aslında “filmi TRT satın aldı, alacak” gibi söylentiler, dönemin TRT genel müdürü Ä°brahim Åžahin'in filmin çekildiÄŸi platoyu ziyaret edip ortak proje konusunda tekliflerde bulunması gibi söylentiler kulaktan kulaÄŸa dolaşıyor. Ama Türkiye'de filmin gösterimi geciktikçe gecikiyor.

Mecid Mecidi'nin filmi çok konuşuldu, çok da konuşulacak. Bugüne kadar "Çağrı" olarak bildiğimiz, Mustafa Akkad'ın çektiği, Anthony Quinn'in de Hamza rolünü oynadığı filmin dışında Allah Resülünü anlatan bir film var mı?

Teknik olarak, içerik olarak tabi ki Mecidi'nin filmi konuÅŸulacak, tartışılacak, eleÅŸtirilecek. Olması gereken de bu deÄŸil mi? Fakat, lütfen, “Muhammed” sav filmi, Åžii/sünni tartışmasına kurban gitmesin. Ãœlkelerin reelpolitik siyasetlerinin kurbanı olmamalı film. Olursa da, film eleÅŸtirileri, âlimlerin makul ve mantıklı eleÅŸtirileri, önerileri yeni filmlerin çekimlerine ortam hazırlamalı, yeni yönetmeleri özendirmeli, teÅŸvik etmeli...

 

Kaynak: http://www.dunyabizim.com/

Betül Perco

 

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.