Sosyal Medya

Coğrafyamız

Hamaney'den rejim karşıtlarına seçim çağrısı

İran dini lideri Hamaney, yapılacak seçimlere rejimi kabul etmeyenlerin de katılması ve oy kullanması gerektiğini söyledi



Ä°ran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ÅŸubat ve mart aylarında düzenlenecek seçimlere halkın tüm kesiminin katılması çaÄŸrısında bulunarak, "Rejim ve dini liderlik makamını kabul etmeyenler de sandık başına gelsinler" dedi.  

Fars Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, Hamaney, baÅŸkent Tahran'da "19 Dey (9 Ocak) Ayaklanması Günü" münasebetiyle düzenlenen törende yaptığı konuÅŸmada, Ä°ran Meclisi ve Uzmanlar Meclisi seçimlerine katılımın Ã¶nemini vurgulayarak, ülkedeki rejim ve dini lider karşıtlarını sandık başına çağırdı. Hamaney, "GeçmiÅŸte olduÄŸu gibi ısrar ediyoruz ki rejim ve dini liderlik makamını kabul etmeyenler de oy kullansın. Çünkü seçimler millet, Ä°ran ve Ä°slam Cumhuriyeti rejimiyle ilgilidir" diye konuÅŸtu.

Görevleri arasında dini lideri seçme ve denetleme yer alan Uzmanlar Meclisi seçimlerinin yetkisi açısından önemine dikkati çeken Hamaney, kendisinin vefatından sonra Ä°ran'ın en üst otoritesini bu kurulun seçeceÄŸine atıfta bulunarak, "Uzmanlar meclisi seçimleri çok önemli. EÄŸer ÅŸu anki dini lider hayatta olmaz veya dini lider olmaz ise devrim hareketinin anahtarını elinde bulunduran kiÅŸiyi (dini lideri) bu meclis üyeleri seçecek" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Hamaney, seçimlere katılacak adayların, rejim ve onun değerlerine bağlı olması gerektiğini belirterek şunları kaydetti:

"Seçim listelerinde gönlü Amerika'nın sözlerinden yana olanlar, güvenilir deÄŸillerdir. EÄŸer listelerde isimleri önerenler, mümin, devrimci ve Ä°mam'ın (Humeyni) çizgisindeki kiÅŸilerse onların Ä°ran Meclisi ve Uzmanlar Meclisi listelerine güvenilebilir. Ama devrim, din ve bağımsızlığa önem vermeyen ve gönülleri Amerika ve yabancıların sözleri peÅŸinde olanlar ise güvenilir deÄŸildir."

UZMANLAR MECLÄ°SÄ°

Ãœyeleri doÄŸrudan halk tarafından seçilen Uzmanlar Meclisi, 86 din aliminden oluÅŸuyor. Uzmanlar Meclisi, Ä°ran'ın en önemli otoritesi olan "Rehber" (dini lider) atanması ve denetlenmesi, onun Ã¶lmesi halinde yeni dini lideri belirleme görevlerini yürütüyor. Bugünkü lider Ayetullah Ali Hamaney'in atanması da Ä°mam Humeyni'nin vefatı sebebiyle 1989'da Uzmanlar Meclisi tarafından yapılmıştı.

Ãœlkede seçimlere katılacak adaylar, Hamaney'e baÄŸlı Anayasayı Koruyucular Konseyinden onay almaları sonrasında seçimlere katılabiliyor. Konsey, adayları, dini liderlik makamının temsil ettiÄŸi Velayeti Fakih'e ve devrim deÄŸerlerine baÄŸlı olma konusunda  deÄŸerlendiriyor. Bu nedenle ülkede "rejim ve dini liderlik makamını kabul etmeyen kesimi" temsil edebilecek adaylar seçimlere katılamıyor.

Ä°ran'da halk, iki yılda bir sandık başına gidiyor. Birinde, CumhurbaÅŸkanı ve belediye il encümen üyeleri, diÄŸerindeyse Ä°ran Meclisi ve Uzmanlar Meclisi seçimleri düzenleniyor. Ä°ran Meclisi ve Uzmanlar Meclisi seçimlerinin ÅŸubat ve mart aylarında düzenlenmesi bekleniyor.

Ä°ran'da Rıza Åžah yönetimine karşı 9 Ocak 1978'de Kum kentinde baÅŸlatılan halk ayaklanması her yıl farklı etkinliklerle anılıyor. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.