Sosyal Medya

Güncel

MHP: Başkanlıki ile millet bypass edilmek isteniyor

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, başkanlık sistemi ile parlamento ve milletin bypass edilmek istendiğini öne sürdü.



Parlamentoda düzenlediÄŸi basın toplantısında TBMM BaÅŸkanı Ä°smail Kahraman'ın anayasanın yenilenmesine yönelik verdiÄŸi mesajlara iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulunan Oktay Vural, Ä°smail Kahraman'ın son derece dengeli bir yaklaşım gösterdiÄŸinin altını çizdi. Vural, “Son derece dengeli, Türkiye'nin ihtiyacı olan bir anayasa yapılması konusunda dengeli yaklaşımı ve bu iradenin TBMM'deki partilerin mutabakatı ile oluÅŸacağını belirtmek suretiyle herhangi bir yönlendirme yapmadan bir uzlaÅŸmaya da davet ederek bir çaÄŸrıda bulundu” dedi.

Ä°smail Kahraman'ın gönderdiÄŸi mektubun henüz ellerine ulaÅŸmadığının altını çizen Vural, “Anayasayı TBMM'de milleti temsil eden partiler, milletimiz yapar. Anayasayı sırça köşklerden kurtarmak, millete mal etmek zorundayız. Anayasa yapmak yürütmenin iÅŸi deÄŸildir. Anayasa yapmak TBMM'nin iÅŸidir. Biz de MHP olarak uzun yıllardır özlemini duyduÄŸumuz bir anayasa yapımı, anayasanın yenilenmesi konusunda olumlu katkılarımızı ortaya koyacağız” diye konuÅŸtu.

"BYPASS" BENZETMESÄ°

“TBMM aziz milletimizi yönetim iradesinden uzaklaÅŸtırılıyor” ifadelerini kullanan Vural, millete karşı deÄŸil baÅŸkana karşı bir yürütme ve yargı öngörüldüğünü söyledi. Vural, “Parlamento ve millet gerçekten bir bypass yapılmakta. Bu sistemde milletvekillerinin maalesef vatandaÅŸla milletin sorunları ve iliÅŸkisi kesilmektedir. Aslında önerilen sistem parlamentoya ve milletin iradesine darbedir. Milletle milletin Meclis'i olan parlamentonun bağı koparılmak istenmektedir. VatandaÅŸlarımız Türkiye'nin meseleleri ve kendi meseleleri hakkında milletin vekilleri aracılığıyla parlamentodan talepte bulunmakta, milletvekillerine bu yönüyle denetim yetkisiyle parlamento çerçevesinde yürütmenin millete daha fazla sorumlu olmasını saÄŸlamaktadır. Önerilen sistemde parlamento denetimi yoktur. Önerilen sistemde parlamentonun yürütmeye soru sorma ve denetleme imkanı yoktur” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"BU KOMİSYONDAN SONUÇ ÇIKAR MI ?"

“Muhalefet partileri parlamenter sistem, AK Parti baÅŸkanlık sistemi diyor. Bu kadar net tarafların görüşleri ortadayken bu komisyondan bir sonuç çıkabilir mi?” sorusu üzerine Vural, sistemlerin ülkelerin tecrübeleri çerçevesinde geliÅŸtiÄŸini kaydederek, “Adalet ve Kalkınma Partisi yürütmeyi güçlendirmek istiyorsa bunun yolu parlamentoyu zayıf bırakmak deÄŸil, parlamentonun denetimiyle güçlendirilmiÅŸ yürütmeyi getirmektir. Milletin hayrını düşünmek lazım. Parlamenter sistem içerisinde meselenin çözümü konusundaki görüşlerimizi ifade edeceÄŸiz. Burada deÄŸerlere bakmak lazım. Korumamız gereken deÄŸerlerdir. Devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünü koruyacağız. Milli devlet ve üniter devletimizi koruyacağız. Bu durumda baÅŸkanlık ucubesi gibi Türkiye'yi federasyon ve eyalete götürmenin üst yapısı olanı herhalde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin istememesi gerekir. Önerdikleri sistem Türkiye'de tamamen özgürlükleri kısıtlayabilecek, dikta özlemini gerçekleÅŸtirecek ve PKK'nın federasyon eyalet taleplerini meÅŸrulaÅŸtıracak bir sistemdir” ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.