Sosyal Medya

Güncel

"Esed'in maşası PYD"

Suriyeli Kürt şair ve yazar Dost: PYD, rejimin elinde kullanıma hazır bir sopa gibi.



 Suriyeli Kürt ÅŸair ve yazar Jan Dost, BeÅŸÅŸar Esed rejiminin, PYD sayesinde Kürt bölgesini kontrol ettiÄŸini ve ona karşı bir hareketin çıkmasına engel olduÄŸunu belirtti.

Dost, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'deki devrimin barışçıl başladığını ama rejimin silahla bastırmaya çalışması üzerine, iç savaşın başladığını ifade etti.

Suriye devriminin, insan haklarını ezen bir sisteme, diktatöre, tek ses ve renkliliğe karşı olduğunu vurgulayan Dost, "Bu mücadele, demokrasi, haysiyet ve özgürlük davası içindi. Maalesef rejim, bu büyük devrimi kan, ateş ve ölümle durdurmak istedi ama başaramadı. Devrim, yavaş yavaş silahlı hüviyete büründü ve maalesef bu silahlı durum yıkımı da beraberinde getirdi. Bu, Suriye halkının isteği değildi. Suriye halkı, hiçbir zaman dini bir savaş vermek istemiyordu. Şimdi ise durum çok kötü, halk perişan bir hale düştü. Artık tüm dünya Suriye halkına destek vermelidir. Zira tüm dünya bu konuda günahkar" diye konuştu.

Irak Kürt Bölgesel Yönetiminde eğitilen Rojavalı Peşmergelerin bölgeye geçmesine Esed rejimi adına PYD'nin engel olduğunu dile getiren Dost, sözlerini şöyle sürdürdü:

"PYD, Rojavalı Peşmergelerin Rojava'ya geçmesini istemiyor. Aslında Esed rejimi istemiyor. PYD, rejimin isteğini icra ediyor. Rejim, PYD'ye bağlı YPG haricinde başka bir Kürt silahlı grubuna güvenmiyor. Rojavalı Peşmergeler gelirse Kürtlerin yararına savaşan bir amaç doğrultusunda hareket edeceklerini iyi biliyor. Bunun için gelmelerini PYD eliyle engelliyor. PYD, rejimin elinde kullanıma hazır bir sopa gibi. Beşşar Esed rejimi, PYD sayesinde Kürt bölgesini kontrol ediyor ve ona karşı bir hareketin çıkmasına da engel oluyor. PYD'nin görevi buydu. PYD, bir Kürt bölgesinin kurulmasını istemiyor, zaten rejim de istemiyor ve buna izin de vermiyor. Görünürde Kürt bölgesinin Suriye'den ayrıldığı sanılıyor, Türkiye de buna karşı çıkıyor, oysa öyle bir durum yok. PYD, Esed rejiminin verdiği para ve silah sayesinde ayakta ki Esed, The Guardian gazetesinin çıkardığı The Observer ekine verdiği röportajda bunu kendisi söyledi."

"PYD'NİN ETİ KEMİĞİ REJİMDİR"

Dost, PYD'nin son dönemde muhalif Kürt gazetecilere uyguladığı baskı için ise "PYD'nin oluşturmak istediği sistem (kantonlar) bana göre rejimin bir devamı. Burada diktatörlük var, kan var, zindan var. Gerçeği söylemek gerekirse, PYD, günahsız Kürt gençlerini ölüme gönderiyor ve Esed rejimi için bu gençleri bir kalkan olarak kullanıyor. PYD, Kürt muhaliflere ve gazetecilere uyguladığı baskıyla bu çerçevede Esed'e hizmet ediyor ve görevini iyi bir şekilde yerine getiriyor. PYD'nin giysisi Kürdi ama kemik ve eti tümüyle rejimdir" ifadelerini kullandı.

Suriye'deki 16 Kürt partinin bir araya gelmesiyle oluşturulan Suriye Kürt Ulusal Konseyi'ni (ENKS) halka sahip çıkmamakla eleştiren Dost, ENKS'nin ne olursa olsun Suriye'deki Kürt bölgesini PYD'ye bırakmaması gerektiğinin vurgulayarak, şöyle konuştu:

"ENKS, çok zayıfladı. PYD'nin oluşturduğu faşizme ENKS karşı duramadı, oysa buna karşı durmalıydı, gösterilerine devam etmeliydi, gençleri bu konuda yönlendirmeliydi. ENKS, halka sahip çıkmalıydı, halk da ona sahip çıkardı. 100 binlerce insan, şehirlerde yürüyüşler yaptı ve dediler ki, 'ENKS, bizim temsilcimizdir, PYD ise Şebbiha'dır.' ENKS'nin halka sahip çıkıp inisiyatif alması için buna benzer çok gerekçe vardı ve fakat maalesef başarılı olamadı. ENKS, Kürtler arasında bir çatışmanın çıkmasını istemediği için geri adım attı, bu doğru bir fikirdi ama bir faydası olmadı."

PKK'NIN SALDIRILARI

Güneydoğu'da terör örgütü PKK'nın saldırıları ve güvenlik güçlerinin örgüte yönelik operasyonlarına değinen Dost, bu durumdan İran ve Esed rejiminin yararlandığını kaydetti.

Barış sürecine dönülmesi gerektiğini ifade eden Dost, "Öcalan da devreye girmeli ve bu meselenin çözümü için devlet büyük adımlar atmalı. Derin bir yara, sadece duayla iyileşemez. İyileşmesi için ilaç da lazım. Bu mesele de biraz böyle" şeklinde konuştu.

Almanya'da yaşayan Kobanili Kürt şair ve yazar Jan Dost, Kobani'yle ilgili bir roman çalışması bulunduğunu belirterek, büyük bir kısmını bitirdiği kitabında, tarih, çocukluk ve bölge halkının acısını ele aldığını sözlerine ekledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.