Sosyal Medya

Güncel

Irak Eski Başbakanı Allavi: ''Irak'ta devlet yok''

Irak eski Başbakanı Eyad Allavi, katıldığı bir televizyon programında ülkedeki duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.



Dış güçlerin Irak’ın içiÅŸlerine karışmasının BaÅŸbakan El Ä°badi’nin CumhurbaÅŸkanlığı görevi ile ilgili aldığı kararda etkili olduÄŸunu ifade eden Allavi, ancak anayasal olarak hala kendisinin CumhurbaÅŸkanı yardımcısı olduÄŸunu sadece pratikte bu görevin laÄŸvedildiÄŸini söyledi. Eyad Allavi Irak’ın artık dış güçlerin idaresi doÄŸrultusunda hareket ettiÄŸini belirtti. 2010 yılındaki seçimlerde Nuri Maliki’nin Ä°ran ve Amerika’nın müdahalesi sonucu zafer kazandığını ifade eden eski baÅŸbakan Allavi ancak sandıktan çıkan iradenin tam tersi olduÄŸunu kaydetti.

MEZHEPSEL SAVAÅž VAR

Ulusal Uzlaşı projesine de deÄŸinen Allavi ne hükümet ne de BirleÅŸmiÅŸ Milletler ’de böyle bir iradenin bulunmadığını, ülkede mezhepsel anlamda siyasi bir savaÅŸ ortamının hakim olduÄŸunu ifade etti. Allavi, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a seslenerek ulusal birlik üzerinden siyasi zafer ve eÅŸitlik olmadan terör karşısında zafer kazanılmasının mümkün olmayacağını belirterek, Irak’ta Arap, Türkmen, Kürt, Müslüman Hristiyan, Sünni ve Åžii arasında ayrım gözetilmemesi gerektiÄŸini vurguladı.

IŞİD BÖLGE HALKININ BAŞINA BELA

Anbar’daki geliÅŸmelere de deÄŸinen Eyad Allavi, IŞİD’in bölge halkının başına bela olduÄŸunu ifade ederek, siyasi zafer kazanılması için bölge halkını da siyasi sürece dahil edilmeleri gerektiÄŸini ifade etti. BaÅŸbakanlığı döneminde ordunun yeniden yapılandırılmasını ve yetenekli subayların yeniden iÅŸ başına gelmelerini istediÄŸini bildiren Allavi, bu dönemde mezhepçilik ve ırkçılığın tüm olumsuzlukları beraberinde getirdiÄŸini belirtti. Eski BaÅŸbakan Eyad Allavi, ülkedeki yolsuzluklara iÅŸaret ederek Irak’ın bu konuda kimseden hesap sorma gibi bir düşüncesi olmadığını sözlerine ekledi.

Kaynak : DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.