Sosyal Medya

Güncel

BM açlıktan ölümlerin başladığı Madaya'ya yardım götürecek



BM Dünya Gıda Programı (WFP) güvenli erişimin sağlanması halinde yardım taşıyan kamyonların Pazartesi gününden itibaren Madaya'ya ulaşabileceğini söyledi.

Yardım kuruluşları, başkent Şam yakınlarındaki Madaya'da şartların 'çok vahim olduğunu' ifade ediyor.

BM, Suriye hükümetinin kuzeyde Kefraya ve Foah'ya da erişim izni verdiğini belirtti. Ancak Madaya'nın aksine, bu iki yerleşim muhalif güçlerin kontrolünde.

Suriye'de 4.5 milyona yakın kişi ulaşımı zor bölgelerde yaşıyor. Kuşatma altındaki 15 yerleşimde yaşayan yaklaşık 400 bin kişinin ise, acil ihtiyaç duyulan hayati öneme sahip yardıma erişimi yok.

Şam'ın yaklaşık 25 km kuzey batısında ve Lübnan sınırına da 11 km mesafede bulunan Madaya Temmuz ayından bu yana hükümete bağlı birlikler ve Lübnan'daki müttefiki Hizbullah hareketinin kuşatması altında.

BM Dünya Gıda Programı sözcüsü Greg Barrow, açıklamasında yardım kamyonlarının 'en iyi ihtimalle 72 saat içinde Madaya'ya ulaşabileceğini' söyledi.

Barrow, durumun oldukça gergin olduğunu belirtip "Cephe hattına doğru ilerliyoruz, erişimin sağlandığından, bir risk olmadığından emin olmalıyız" dedi.

Ölümlere ilişkin net bir rakam olmasa da, Sınır Tanımayan Doktorlar, yardımda bulundukları sağlık merkezinde 1 Aralık'tan bu yana açlıktan ölenlerin sayısının 23 olduğunu ifade etti.

'1 kg bulgur 250 dolar'

BM'nin yardımdan sorumlu birimi de bölge halkı ve bölgeden kaçmak isteyenler arasında açlıktan ölenler olduğuna dair güvenilir bilgiler aldıklarını duyurdu Save the Children yardım kuruluşu da Perşembe günkü açıklamasında "Gıda, ilaç, yakıt ve diğer hayati yardımlar derhal Madaya'ya ulaşmazsa, gelecek günlerde ve haftalarda daha çok çocuk ölecek" dedi.

Yardım kamyonları Ekim ayında köye ilaç ve insani yardım malzemeleri gönderdi. Aralık ayında da tedavi amaçlı tahliyeler yapıldı fakat Aralık ayından bu yana taleplere rağmen bölgeye ulaşım engellendi.

Köydeki şartlar kışın gelmesiyle giderek zorlaştı.

Madaya'da yaşayan Abdel Wahab Ahmed, "Burada insanlar, yiyecek başka bir şey kalmadığı için toprak yemeye başladı. Çimler ve yapraklar karın artmasıyla öldü" dedi.

Gıdaya erişimin kısıtlı olduğu Madaya'da nadir bulunan temel ihtiyaçların fiyatları da arttı. Yaklaşık 1 kg bulgurun 250 dolara, toz bebek mamalarının 900 gramının da yaklaşık 300 dolara satıldığı haberleri geliyor.

Madaya bölgesinde doğum büyüyen ve oradaki ailesiyle temas halinde olan Ammar Ghanem, BBC'ye "son zamanlarda insanlar yakalayıp yemek için kedi ve köpeklerin peşinden koşuyor" dedi.

Bölgedeki aktivistler, hükümete bağlı birlikler ve Hizbullah'ın Madaya'yada varlıklarını, muhaliflerin Kefraya ve Foah'yı kuşatmasına karşı misilleme olarak arttırdığını söylüyor.

İdlib'in yaklaşık 7 kilometre kuzeyinde Şii nüfusun ağırlıklı olduğu köylerde de durumun giderek kötüleştiği haberleri geliyor.

Bölgeden ayrılan hükümete bağlı birliklerin aktardığına göre köylerde mahsur kalan yaklaşık 30 bin kişi çimleri yemeye başladı ve ameliyatlar da anestezi olmadan yapıldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.