Sosyal Medya

Güncel

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Pakistan'da

Pakistan'ın davetlisi olarak ülkeye giden Suudi Arabistan Dışişleri Bakanına, İran ile arasında arabuluculuk rolünü üstlenme teklifinde bulunacağı öne sürüldü



Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyr, Pakistan'ın başkenti İslamabad'a gitti.

Cübeyr'in iki gün sürecek İslamabad ziyareti kapsamında Başbakan Navaz Şerif, Başbakan'ın Dış İlişkiler Danışmanı Sertaç Aziz ve Genelkurmay Başkanı Rahil Şerif ile bir araya gelmesi planlanıyor.

Ziyarette, Suudi Arabistan ile İran arasındaki gerginlik, Suudi Arabistan önderliğinde geçen ay teröre karşı kurulan koalisyon ve bölgesel konuların ele alınması bekleniyor.

Suudi Arabistan yönetimi, cumartesi günü aralarında Suudi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de bulunduğu 47 kişinin idam cezasının infaz edildiğini duyurmuş, İran'ın idamlara tepki göstermesinin ardından Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binası göstericilerce ateşe verilmişti.

Suudi Arabistan yönetimi de büyükelçilik ve konsolosluk binalarına yönelik saldırıların ardından İran ile diplomatik ilişkilerini kestiklerini ve İranlı görevlilerin ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre tanındığını açıklamıştı.

Ülkesinde büyük bir Şii azınlık bulunduran Pakistan ise bu çekişmede açıkça Suudi Arabistan'ın veya İran'ın tarafında durmaktan kaçınmıştı. Pakistan'ın bu iki ülke ile de sıcak ekonomik ilişkilere sahip olması söz konusu politikanın diğer bir gerekçesi olarak gösteriliyor.

ARABULUCULUK TEKLÄ°FÄ°

Hükümet kaynaklarından aldığı bilgiye göre, Pakistan yönetimi, Suudi Arabistan'a arabuluculuk rolünü üstlenme teklifinde bulunacak. Aynı teklif İran'a da götürülecek.

Kaynaklar, taraflardan olumlu yanıt gelmesi halinde Pakistan'ın girişimlere başlayacağını belirtti.

Başbakan'ın Dış İlişkiler Danışmanı Aziz, daha önce yaptığı açıklamada, hem Suudi Arabistan'ın hem de İran'ın iki dost ülke olduğunu belirtmiş ve Cübeyr'in yapacağı ziyarette tansiyonu düşürmeye çalışacağı sinyalini vermişti.

Pakistan, Suudi Arabistan önderliğinde geçen yıl aralık ayında teröre karşı kurulan koalisyonu memnuniyetle karşıladığını, bununla birlikte, koalisyona katılımının ne boyutta olacağının, detayların ortaya çıkmasıyla netleşeceğini duyurmuştu.

Başbakan Şerif, 2000'lerdeki askeri darbenin ardından, bir süre Suudi Arabistan'da siyasi sürgünde kalmıştı.

kaynak: dunyabulteni.net

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.