Sosyal Medya

Güncel

Bakan Çelik: Türkiye Rusya'ya mahkum değil

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'nin Rusya'ya mahkum olmadığını vurgulayarak "İnanıyoruz ki Rus piyasaları açıldığı zaman yetkililer bir kez daha düşünür ve gerekli adımları atar" dedi.



Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Türkiye, Rusya'dan ithal ettiÄŸi ürünler konusunda Rusya'ya mahkum deÄŸil" dedi.

Çelik, Türkiye Ä°hracatçılar Meclisi (TÄ°M) BaÅŸkanı Mehmet BükükekÅŸi ve beraberindeki heyeti kabul etti. 

Ä°hracat ve üretimin önemine iÅŸaret eden Çelik, "Burada arzın ne olduÄŸu Ã§ok önemli ama eÄŸer talep oluÅŸturamıyorsanız, özellikle ihracat anlamında gerekli alternatif piyasalar oluÅŸmasında gayret göstermiyorsanız, o zaman arzınız baÅŸka sorunlarla sizin karşınıza çıkıyor. Nitekim Rusya ile olan ithalat ve ihracat durumuzda meydana gelen tıkanıklığın oluÅŸturduÄŸu sıkıntıları hep beraber yaşıyoruz" diye konuÅŸtu.

Tarımsal ürünlerin Rusya'ya ihracına konulan yasaklara deÄŸinen Çelik, "Bu engeller, yapılacak çalışma ve alternatif piyasalarla aşılacak engeller olarak duruyor" ifadesini kullandı.

Hükümet olarak üretici ve ihracatçıların kayba uÄŸramaması için yoÄŸun ÅŸekilde çalıştıklarını vurgulayan Çelik, "Hükümet olarak bu konuda üzerimize düşeni yerine getiriyoruz" dedi.

"ALTERNATÄ°F PÄ°YASALARDAN DA TEMÄ°N EDEBÄ°LÄ°RÄ°Z AMA HENÃœZ GÃœNDEMÄ°MÄ°ZE ALMADIK"

Türkiye'nin Rusya'dan daha çok mal ithal ettiÄŸine dikkati çeken Çelik, Rusya'dan yaklaşık 3 milyar dolarlık tarımsal ithalat yapıldığını bildirdi. BuÄŸday rekoltesinin bu yıl 22,6 milyon tonu bulduÄŸunu bildiren Çelik, 2016 yılı içinde buÄŸday ihtiyacı olmadığını belirtti. Ã‡elik, 1 milyar doların Ã¼zerinde buÄŸday ithalatı dikkate alındığında, büyük ihtimalle rekolte de yüksek olduÄŸu için ithalat ihtiyacının gündemden çıktığını ifade etti. Buna raÄŸmen Türkiye'nin çok saÄŸduyulu hareket ettiÄŸinin altını çizen Çelik, şöyle konuÅŸtu:

"YaÅŸanan olay, dostluÄŸumuzu bozmamalı, zedelememeli. Türkiye-Rusya iliÅŸkilerinin normale dönmesi, özellikle tarımsal ürünlerin ithalat ve ihracatında çiftçilerimizin zarar görmemesi konusunda, biz hala ihtiyatlı açıklamalarla duruÅŸumuzu sergiliyoruz. Ä°nanıyoruz ki Rus piyasaları açıldığı zaman, yetkililer bir kez daha düşünür ve iliÅŸkilerimizin normale dönüşü konusunda gerekli adımları atar. Aksi takdirde Türkiye, Rusya'dan ithal ettiÄŸi ürünler konusunda Rusya'ya mahkum deÄŸildir. Tarımsal ürünler açısından söylüyorum, önemli bölümünü kendimiz üretebileceÄŸimiz gibi alternatif piyasalardan da temin etme imkanımız var ama bunları henüz gündemimize almış deÄŸiliz. Aklı selimin hakim olmasını bir kez daha ifade ediyoruz."

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.