Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriyeli Kardeşlerimiz Açlıktan Ölüyor! (VİDEO)

5. yılına giren Suriye dramında Esed, İran, Rusya katliam güçlerinin kuşatması altında sıkışıp kalan halk açlıktan can veriyor.



5. yılına giren Suriye dramında Esed, İran, Rusya katliam güçlerinin kuşatması altında sıkışıp kalan halk açlıktan can veriyor.

 

Yermük'te masum insanların açlıktan kedi eti yemek durumunda kaldığına dair haber ve görüntülerin henüz hafızalarda canlı olduÄŸu bir vasatta Mezaya bölgesinde 40 kiÅŸinin açlıktan öldüğü haberleri yürek burkuyor. Esed ve Hizbullah kuÅŸatması altında açlıktan kırılan insanların dramına dikkat çeken 3 çocuk annesi Nesrin'in Rudaw'a anlattıkları da bu olumsuz tabloyu kabartan cinsten.

 

Rudaw'ın haberine göre Suriye iç savaşının 5’inci yılında, baÅŸkent Åžam’da insanlar açlıktan ölürken, bir kilo ÅŸekerin 120 dolara satıldığı  ifade ediliyor.

 

Salı günü Åžam’ın  Mezaya bölgesinde Esad ve milislerin ablukasından dolayı 5 sivil hayatını kaybetti.

 

Suriye üzerinden Avrupa’ya gitmek isteyen 3 çocuk annesi Nesrin (44), ülkedeki savaşın başından beri Åžam’da mahsur durumda.

 

Rûdaw’a konuÅŸan Nesrin, eskiden Åžam’da hayatın güzel olduÄŸunu ancak ÅŸimdi hergün ölüm haberleri aldıklarını belirtti.

 

 

Daha önce Esad’e yakın güçler tarafından, silahlı kiÅŸiler bulunduÄŸu gerekçesiyle abluka altına alınan Kudsiya semtinde ikamet eden Nesrin, ÅŸunları söyledi:

 

“O bölgede insanlar açlıktan ölüyor. Gıda olmadığından dolayı insanlar aÄŸaç yapraklarını yiyor. Abluka altındak bölgelerde bir kilo ÅŸeker 120 dolar dolayında.”

 

Eski mahallesine göre sakin olan Hıristiyan Cermana semtine taşınan Nesrin, “Yeni semtte 8 saat elektrik veriliyor. Ancak gıda çok sınırlı. Biz Esad ordusu ile milislerin kurbanıyız” diye konuÅŸtu.

 

Esed'in kontrol noktaları

 

Nesrin, evden pazar yerine gidene kadar, Esed rejimine veya Hizbullah milislerine ait birkaç kontrol noktasından geçtiklerini dile getirdi.

 

Yeni evde milislerin havan topu ve füzelerinie hedef olduklarını söyleyen Nesrin, şöyle devam etti:

 


 

“Bir gece büyük bir patlma sesiyle uyandık. Sabah o sesin bir komÅŸu apartmanını hedef alan bir füze olduÄŸunu öğrendik. Daha sonra haberlerden sözkonusu binada Hizbullah lideri Semir Kantar’ın bulunduÄŸunu duyduk.”

 

40 kişi açlıktan öldü

 

Suriye’deki aktivistler, sadece Mezaya bölgesinde 40 kiÅŸinin açlıktan hayatını kaybettiÄŸini ve 45 bin kiÅŸinin hayatının tehlikede olduÄŸunu ifade etti.

 

Daha önce de Suriye’deki örgütler, Yermuk  bölgesinde büyük bir bölümü yaÅŸlı ve çocuk olmak üzere 200 kiÅŸinin açlıktan öldüğünü bildirmiÅŸti.

 

BaÅŸkent Åžam’da Gote, Muheym, Yermuk, Kudsiya, Hame, Cuver bölgeleri hayatın en zor olduÄŸu yerlerdir.

 

Ekmeğin tadını unutmuşlar

 

Ayrıca ordu güçleri Åžam’ın kırsal alanlara ciddi bir abluka uyguluyor.

 

Ülkedeki aktivistler, kırsal alanlarda yaşayan binlerce kişinin ekmek, süt ve pirincin tadını unuttuğunu bildiriyor.

 

Aktivistler, Suriye’nin bazı bölgelerinde açlığın had safhaya ulaÅŸtığını, bazı bölgelerde insanların köpek ve kedileri keserek yediÄŸini aktarıyor.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.