Sosyal Medya

Kültür Sanat

Kutsal emanetler I.Dünya Savaşı'nda nasıl korundu?

Topkapı Sarayı'nda bulunan Kutsal Emanetler, Medine'den İstanbul'a ulaşmıştır. Peki, I. Dünya Savaşı döneminde Medine'de nasıl korundu ve İstanbul'a getirildi.



Åžerif Hüseyin'in 1916'da Ä°ngiliz desteÄŸiyle isyan ederek Medine'yi hedef alması üzerine, Medine Müdafaası da baÅŸlamıştır. 2 yıl 7 ay süren müdafaada, Fahrettin PaÅŸa, 'çöl kaplanı' ünvanı aldı. 

Ãœnlü tarihçi yazar Talha UÄŸurluel, Fahreddin PaÅŸa'nın Ä°stanbul'a gönderdiÄŸi kutsal emanetleri Ãœlke Kültür Servisi'ne anlattı: 

Medine meselesi aslında biizm için bir hicrandır. Osmanlı Devleti, BaÅŸkent Ä°stanbul'u ne kadar önemsiyorsa, Medineyi de o kadar önemsemekte. Mesela her zaman "Osmanlı'nın Yemen'de ne iÅŸi vardı?" denilir. Osmanlı Devleti Yemen'i sömürmek amacıyla almamıştır ki, Yavuz Sultan Selim döneminde Mısır alınır alınmaz, önce Yemen, yani Kızıldeniz'in Hindistan ağızında bulunan ve hemen karşısındaki HabeÅŸistan (Bugünkü Eritre, Cibuti, Somali) alınıyor. Buralar, sömürge maksadıyla deÄŸil, Mekke ve Medine'nin kapısı olmaları sebebiyle alınmıştır. Portekizlilerin bu kapıdan içeriye girip Mekke'ye iki kez saldırmışlardı çünkü. 

İngilizler, Birinci Dünya Savaşı'nda özellikle Ortadoğu bölgelerine saldırmışlardır. Bu bölgedeki sıkıntılar içerisinde Medine hala Osmanlı Devleti elindedir. Bu dönemde bölgeye gönderilen Fahreddin Paşa'ya, 'Bütün dünya yıkılsa burayı tutacaksın' denilmiştir.

Osmanlı Devleti tarihinin en ÅŸanlı kahramanlık destanlarından birini yazmış olan Fahreddin PaÅŸa, en önemli Åžerif Hüseyin bin Ali’ye baÄŸlı isyancılar Medine'ye girdiÄŸinde, gizlice kutsal emanetleri Ä°stanbul'a gönderen isimdir. Mondoros Müterakesi maddelerine uymayarak Medine'yi savunan PaÅŸa, 1916 yılında Medine’nin iÅŸgali tehlikesine karşı Mukaddes Emanetleri muhafaza etmek amacı ile Ä°stanbul’dan istettiÄŸi bir tren ile bu emanetleri baÅŸkente göndermeyi baÅŸarmıştır.

10 Ocak 1919’a kadar Medine’yi umutsuzca savunmaya devam eden Fahreddin PaÅŸa’yı Ä°ngilizler, 27 Ocak 1919’da savaÅŸ esiri olarak Mısır’a, daha sonra daMalta’ya götürmüşlerdir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.