Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Ä°srail anlaÅŸmalara uymuyor'

Mahmud Abbas, Filistin davasının çözümü konusunda çalışmak üzere uluslararası bir konferans düzenlenmesini veya genişletilmiş bir komisyon kurulmasını talep etti.



Beytüllahim'de düzenlenen basın toplantısında konuÅŸan Abbas, "Filistin davası bölgedeki en eski davadır. Neden hala çözülmedi? Neden Filistin davasının çözümü ve bağımsız bir devlet kurulması için bir komisyon kurulmadı? Ä°ran, Suriye ve Libya için komisyon kuruldu" dedi.

Bölgesel ve uluslararası diÄŸer sorunların çözümü için düzenlenen bazı konferans ve komisyonlar gibi Filistin davasının çözümü için de geniÅŸletilmiÅŸ bir komisyon kurulmasını veya konferans düzenlenmesini talep eden Abbas, "Dünyaya sesleniyoruz. EÄŸer bölgede barışın hakim olmasını ve terörün sonlanmasını istiyorsanız ilk olarak Filistin davasını çözmelisiniz. Çözülmeden barış da güven de olmaz" diye konuÅŸtu.

Ä°srail tarafından son dönemde Filistin yönetiminin çökmesi olasılığına karşı yapılan görüşmelere iÅŸaret eden Abbas, Filistin yönetiminin yıkılmayacağını vurgulayarak, "Son günlerde Filistin yönetiminin feshedileceÄŸi veya yıkılacağı yönünde sözler tekrarlanıyor. Filistin yönetimi vazgeçmeyeceÄŸimiz bir baÅŸarıdır. Filistin yönetiminin ardından bağımsız Filistin Devleti kurulacak" ifadelerini kullandı.

"Ä°srail anlaÅŸmalara uymuyor"

Abbas, Filistin tarafının anlaÅŸmalara uyduÄŸuna ancak Ä°srail tarafının uymadığına dikkati çekerek, durumun bu ÅŸekilde devam edemeyeceÄŸini, doÄŸu Kudüs baÅŸkentli 1967 sınırlarında kurulacak Filistin Devleti ve diÄŸer sorunların da çözüldüğü iki devletli çözümden yana olduklarını yineledi.

Devlet Başkanı Abbas, Filistin'de Müslümanların ve Hristiyanların topraklarına bağlı olduğunu vurgulayarak, çözüm yarın veya daha sonra da olsa topraklarından ayrılmayacağının altını çizdi.

Filistin uzlaşısına da değinen Abbas, şunları söyledi:

"Biz Filistin uzlaşısını gerçekleştirdik. Filistinli gruplar Mısır ve Gazze Şeridi'ni bağlayan Refah Sınır Kapısı'nın açılması için girişimde bulundu. Bizim bazı çekincelerimiz olsa da kabul ettik. Hamas hala çalışma yaptığını söylüyor. Daha ne kadar çalışacaksınız, bir gün, iki gün, bir ay.... 8 yıldır uzlaşı istediğimizi söylüyoruz. Gazze Şeridi'ndeki halkımızdan vazgeçmemiz mümkün değil. Onlara 'seçimlere götürecek ulusal birlik hükümeti kuralım' dedik. İnceliyorlar ve inceliyorlar. Dün bana seçim istemediklerine dair bir cevap ulaştı."

Yabancılara toprak satışına izin yok

Öte yandan Abbas, Filistinlilerin topraklarını yabancılara satmasına izin verilmeyeceğini vurguladı.

Filistin basınında Beytüllahim yakınındaki Beyt Cala'da Hristiyan Ortodoks Kilisesi'nin sahip toprakların İsrailli kurumlara ve şirketlere satıldığı yönünde iddialar yer alıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.