Sosyal Medya

Güncel

Nil suları paylaşılmaya başlandı

Hedasi (Nahda) Barajı'yla ilgili 3'lü komisyon toplantısı Etiyopya, Sudan ve Mısır'dan uzmanların katılımıyla Addis Ababa'da başladı



Etiyopya'nın Nil Nehri üzerine inşa ettiği Hedasi (Nahda) Barajı'yla ilgili 3'lü komisyon toplantısının Etiyopya, Sudan ve Mısır'dan uzmanların katılımıyla Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da başladığı bildirildi.

Etiyopyalı kaynaklardan alınan bilgiye göre, 3'lü komisyon, barajla ilgili teknik çalışmaları yürütecek Fransız Artelia ve PRL şirketleriyle birlikte idari ve mali işleri üstlenecek olan İngiltere merkezli Corbett & Co şirketi ile koordinasyon sürecini masaya yatıracak.

Sudan'ın başkenti Hartum'da 27 aralıkta başlayan Mısır, Etiyopya ve Sudan'ın dışişleri bakanlarının katıldığı görüşmelerin ardından açıklama yapan Sudan Dışişleri Bakanı İbrahim Gandur, Hedasi Barajı hakkındaki bazı konularda anlaşmaya varıldığını ve baraj hakkında araştırma yapacak danışman Fransız Artelia ve PRL şirketleri konusunda ittifak ettiklerini ifade etmişti.

Etiyopya'nın, Nil Nehri üzerine inşa etmeyi planladığı Hedasi Barajı projesi sebebiyle nehrin kollarından biri olan Mavi Nil'in yatağını değiştirmeye başlaması, Mısır ile Etiyopya arasında gerginliğe neden olmuş, proje hakkında karşılıklı yapılan açıklamalar iki ülke arasındaki ilişkileri olumsuz etkilemişti. Söz konusu ülkeler, Sudan'ın da katılımıyla mart ayında anlaşmazlıkların giderilmesi için iyi niyet anlaşması niteliğinde bir ön anlaşma imzalamıştı.

dunyabulteni.net

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.