Sosyal Medya

Güncel

Bir açıklama da AB'den geldi

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, bu eylemin bölgede güvenliği tehdit ettiğini belirtti.



AB Dış Ä°liÅŸkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica  Mogherini, bu eylemin Pyongyang yönetiminin uluslararası yükümlülüklerine aykırı  olduÄŸunu ve bölgede barış ve güvenliÄŸi tehdit ettiÄŸini belirtti.
 
Mogherini yaptığı yazılı açıklamada, "EÄŸer doÄŸrulanırsa, bu adım, BM  Güvenlik Konseyi kararlarınca belirlenen Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin  nükleer silah üretmeyeceÄŸi ve test etmeyeceÄŸi yönündeki uluslararası  yükümlülüklerinin ciddi bir ÅŸekilde ihlal edildiÄŸini gösterir ve tüm Kuzey UzakdoÄŸu bölgesinde barış ve güvenliÄŸe bir tehdittir" ifadesini kullandı.
 
Pyongyang yönetimine uluslararası toplumla yeniden anlamlı ve saygın diyaloÄŸa girmesi ve "tüm gayrimeÅŸru ve tehlikeli davranışlarından vazgeçmesi" çaÄŸrısında bulunan Mogherini, bu konuyu Güney Kore ve Japonya dışiÅŸleri bakanları ile görüşeceÄŸini ve AB'nin bugün olaÄŸanüstü toplanacak olan BM Güvenlik  Konseyi'yle beraber çalışacağını bildirdi.
 
Kuzey Kore tarafından bugün yapılan açıklamada, hidrojen bombası denemesinin yerel saatle Sabah 10.00'da yapıldığı ve baÅŸarılı olduÄŸu belirtilmiÅŸti. Açıklama öncesinde de denemenin yapıldığı ileri sürülen Punggye-ri bölgesinde 5,1 büyüklüğünde bir deprem kaydedilmiÅŸti.
 
Güney Kore hükümeti, gelişmeler üzerine acilen toplandı.
 
Kuzey Kore, 2006 ve 2009 yılındaki denemelerinin ardından en son  2013'te nükleer deneme yapmıştı. Pyongyang yönetiminin nükleer denemeleri,  bölgede gerilimin tırmanmasına ve uluslararası toplumun sert tepkisine neden  olmuÅŸtu.
 
BirleÅŸmiÅŸ Milletler kararlarıyla nükleer denemede bulunması yasaklanan  Kuzey Kore'nin genç lideri Kim Jong-un, geçen ay "ülkesinin atom bombası ve  hidrojen bombası denemeye hazır olduÄŸu" iddiasında bulunmuÅŸtu.
 
Güney Kore de Pyongyang yönetiminin hidrojen bombası olarak da bilinen  termonükleer bomba geliÅŸtirmiÅŸ olabileceÄŸi konusunda uluslararası toplumu  uyarmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.