Sosyal Medya

Güncel

'25 Aralık darbeye teşebbüs' davası başladı

FETÖ/PDY'nin, takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlük yaptığı, kumpaslarla darbeye teşebbüs ettiği iddiasıyla aralarında Gülen'in de bulunduğu 69 sanığın yargılanmasına başlandı.



Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY), takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruÅŸturmasında usulsüzlükler yaptığı ve şüphelilere kumpaskurduÄŸu iddiasıyla, aralarında firari sanık Fetullah Gülenile eski emniyet müdürüYakub Saygılı'nın da bulunduÄŸu 8'i tutuklu 69 sanık hakkında açılan davanın görülmesine baÅŸlandı.

AA'nın haberine göre; Ä°stanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, ÇaÄŸlayan'daki Ä°stanbul Adalet Sarayı'nın büyük salonunda yapılan duruÅŸmaya, tutuklu yargılanan eski emniyet müdürleri Yakub Saygılı ve Kazım Aksoy ile Ä°brahim Åžener, Arif Ä°biÅŸ, Mehmet Habip Kunt, Mehmet Fatih YiÄŸit ve Hüseyin Korkmaz'ın yanı sıra baÅŸka suçtan tutuklu eski emniyet müdürü Mahir Çakallı katıldı.

Firari sanıklar Fetullah Gülen ve Sinan Dursun ile eski emniyet müdürü Hamza Tosun'u avukatlarının temsil ettiÄŸi duruÅŸmada, müşteki BaÅŸbakan Yardımcısı Yalçın AkdoÄŸan'ın avukatı ile davada maÄŸdur sıfatıyla yer alan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ãœnal'ın ve eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın avukatı da hazır bulundu. DuruÅŸmayı, CHP milletvekilleri Selina DoÄŸan ve Åženal Sarıhan da izledi.

Duruşma, sanıkların kimlik tespitiyle devam ediyor.

Bu arada, duruÅŸmanın yapıldığı salon ve çevresinde yoÄŸun güvenlik önlemlerinin alındığı görüldü. DuruÅŸmanın yapıldığı koridorun giriÅŸ-çıkışlarına bariyerler konuldu. DuruÅŸma salonuna öncelikle tutuklu sanıklar, daha sonra sırasıyla avukatlar, basın mensupları ve sanık yakınları alındı. 

CEZA Ä°STEMLERÄ°

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İsmail Uçar tarafından hazırlanan bin 453 sayfalık iddianamede, 1 numaralı şüpheli olarak Fetullah Gülen yer alıyor.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ve oÄŸlu Bilal ErdoÄŸan, BaÅŸbakan Yardımcısı Yalçın AkdoÄŸan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat AlbayrakSerhat Albayrak, MÄ°T MüsteÅŸarı Hakan Fidan, Yargıtay BaÅŸkanı Ä°smail Rüştü Cirit ve Kamu BaÅŸdenetçisi Nihat ÖmeroÄŸlu'nun "müşteki" olarak yer aldığı iddianamede, BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸluile bazı bakan ve milletvekilleri de "maÄŸdur" sıfatıyla bulunuyor. 

Ä°ddianamede, Fetullah Gülen, Sinan Dursun, eski emniyet müdürleri Yakub Saygılı, Kazım Aksoy ve Hamza Tosun'un da aralarında olduÄŸu 67 sanığın "cebir ve ÅŸiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teÅŸebbüs" suçundan ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Sanık 2 polis hakkında ''terör örgütüne üye olmak'' suçundan 7,5 ila 15'er yıla kadar hapis cezası talep edilen iddianamede, Gülen ve Dursun'un ayrıca "FETÖ/PDY silahlı terör örgütünü kurmak ve yönetmek" suçundan 15 ila 22,5 yıl, "devletin güvenliÄŸi veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliÄŸi itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal casusluk maksadıyla elde etmek" suçundan 22,5 ila 30 yıl olmak üzere toplam 37 yıl 6 ay ila 52 yıl 6 ay arasında deÄŸiÅŸen oranlarda hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Ä°ddianameyi kabul eden Ä°stanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, firari sanıklar Fetullah Gülen ve Sinan Dursun'un yokluÄŸunda tutuklanmasına hükmederek, iki sanık hakkında ayrıca kırmızı bülten çıkarılması talebinde bulunmuÅŸtu. Firari sanık Hamza Tosun hakkında ise yakalama kararı verilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.