Sosyal Medya

Coğrafyamız

Sudanlı siyasetçiden Müslüman alimlere çağrı

Sudanlı muhalif Sadık el-Mehdi Müslüman alimlerin İran ve Suudi Arabistan arasındaki gerginlik için harekete geçmesini istedi



Sudan'daki muhalif Milli Ãœmmet Partisi Genel BaÅŸkanı Sadık el-Mehdi, "Ä°slam alimlerini, ehlisünnet ve Åžia arasında felaketlere neden olabilecek çatışmaları önleme noktasında harekete geçmeye" çağırdı.

Mehdi, yaptığı yazılı açıklamada, Suudi Arabistan ile Ä°ran arasındaki gerilimin iç çatışmalara ve ülkeler arası savaÅŸlara neden olabileceÄŸini belirterek, bu durumun "uluslararası güçlerin ümmetin geleceÄŸi üzerinde nüfuz sahibi olmasıyla sonuçlanabileceÄŸini" savundu. 

"Åžii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in idam edilmesinin ardından baÅŸlayan olaylar ve bununla baÄŸlantılı geliÅŸmeler, Sünnilerin Rafızileri, Åžiilerin de Nevasıbı tekfir etmesi üzerinden ümmeti bölen ve 14 asırdır Ä°slam ümmetinin vücudunu kemiren hastalığın belirtileridir" ifadelerini kullanan Mehdi, Ä°slam alimlerini, "felaketlere neden olabilecek çatışmaları önlemek için harekete geçmeye ve taraflar arasında barış inÅŸa etmeye" davet etti.

Mehdi, açıklamasında, "Ãœmmetin alimlerinin bu minvalde harekete geçmesi dini, milli ve insani bir görev. Dünyada medeniyetler ve dinler arasında barış çalışmaları yapılıyor. Halbuki Müslümanlar arasında barış daha iyidir. Ortaya çıkan fitne, içinizden sadece zalimleri vurmayacaktır" ifadelerine yer verdi.

Suudi Arabistan yönetimi, 2 Ocak'ta, aralarında Suudi vatandaşı Åžii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de bulunduÄŸu 47 kiÅŸinin idam cezasının infaz edildiÄŸini duyurmuÅŸ, Ä°ran'ın idamlara tepki göstermesinin ardından Suudi Arabistan'ın Tahran BüyükelçiliÄŸi ve MeÅŸhed kentindeki konsolosluk binası göstericilerce ateÅŸe verilmiÅŸti. Suudi Arabistan yönetimi de büyükelçilik ve konsolosluk binalarına yönelik saldırıların ardından Ä°ran ile diplomatik iliÅŸkilerini kestiklerini ve Ä°ranlı görevlilerin ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre tanındığını açıklamıştı.

GeliÅŸmeler üzerine Suudi Arabistan'dan sonra Sudan da, Ä°ran'ın Hartum Büyükelçisi ile tüm diplomatik temsilcilerini sınır dışı etme ve ülkesinin Tahran Büyükelçisini geri çağırma kararı almıştı.

dunyabulteni.net

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.