Sosyal Medya

Güncel

'Ä°srail'i eleÅŸtirirseniz itibar suikastlerini beklemelisiniz'

Eski BM Filistin Özel Raportörü Prof. Dr. Richard Falk, dünyanın ikiyüzlülüğünü anlattı. Falk, işgal altındaki Filistin topraklarında İsrail'in işlediği insan hakları ihlallerini dünyaya anlatmanın beraberinde karalama kampanyalarını da getireceğini söyledi.



Falk, BM'nin iÅŸgal altında bulunan Filistin topraklarındaki Ä°nsan Hakları Özel Raportörü Makarim Wibisono'nun istifasının ardından "Electronic Intifada" adlı internet sitesinde yayımlanan makalesinde, iÅŸgal edilen Filistin topraklarındaki insan hakları ihlallerini araÅŸtırmak ve raporlamanın zorluÄŸunu anlattı.

"Gazabını göze almadan Ä°srail hakkında dürüst rapor yazamazsınız" baÅŸlıklı yazısında Endonezyalı raportör Wibisono'nun istifasını deÄŸerlendiren Falk, bu karara ÅŸaşırdığını ancak "ÅŸok olmadığını" belirtti.

"Åžaşırdım çünkü Wibisono'nun, Ä°srail'in iÅŸlediÄŸi insan hakları ihlallerinin düzgün bir ÅŸekilde araÅŸtırılması ve delil toplanabilmesinin ne denli zor olduÄŸunu biliyor olması gerekirdi" ifadesini kullanan Falk, ÅŸok olmadığını çünkü, iÅŸgal altındaki Filistinlilerin çektiÄŸi çileyi raporlamanın ne kadar zor olduÄŸunu bildiÄŸini dile getirdi.

Wibisono'ya görevi devrederken kendisini uyardığını da anlatan Falk, "Ä°srail'in insan hakları ve uluslararası hukuku ihlal ettiÄŸi neticesine ulaÅŸmak, Ä°srail yanlısı kiÅŸilerin bile kaçınamayacağı bir sonuç. Ancak bu haklı çıkarıma ulaÅŸmanın Ä°sraillileri kızdıracağı konusunda kendisini uyarmıştım" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Ä°tibar suikastlerini beklemelisiniz

Falk, kendisinin 6 yıllık raportörlük görevi sırasında ancak Ä°sraillilerin baskısıyla mücadele etmeyi göze alanların bir fark oluÅŸturabileceÄŸini anladığını bildirerek, "Filistin halkının her gün karşı karşıya olduÄŸu acı gerçekleri tüm dünyaya anlatarak bir fark oluÅŸturabilirsiniz ancak bunu yaparken ultra siyonist kuruluÅŸların ve diÄŸerlerinin karalama kampanyalarını, antisemitizmle suçlamalarını ve itibar suikastlerini beklemelisiniz" yorumunu yaptı.

Kendisine de aynı yöntemlerle hücum edildiÄŸini dile getiren Falk, makalesinde, "Beni en fazla ÅŸaşırtansa hem BM Genel Sekreteri'nin hem de BM'deki ABD'li diplomatik temsilcilerin Ä°srail tarafına meylederek karalama korosuna katılma konusunda istekli olmalarıydı" görüşlerine yer verdi.

Falk, zaman zaman istifayı düşündüğünü ancak sabrettiÄŸini belirterek, ABD ve Avrupa'da ana akım medyanın Ä°srail tarafını tuttuÄŸu da göz önüne alınınca bu görevi sürdürmenin zor ancak önemli bir vazife olduÄŸunu ifade etti.

Makarim Wibisono, önceki gün yaptığı açıklamada, görev yaptığı süre boyunca Ä°srail'in kendisine Filistin'e giriÅŸ izni vermediÄŸini ve bu nedenle de Ä°srail iÅŸgali altındaki Filistinlilere yardım çabalarının engellendiÄŸini kaydedip, istifa etmiÅŸti.

Prof. Dr. Richard Falk, 2008-2014 yıllarında 6 yıl boyunca bu görevde bulunmuştu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.