Sosyal Medya

Güncel

Gülten Kışanak Pkk'nın kazdığı Sur'a devlet ev yapmasın dedi

Gülten Kışanak Sur'daki kentsel dönüşüme karşı çıktı.



SokaÄŸa çıkma yasağının 34 gündür devam ettiÄŸi Sur'un, Çevre Bakanlığı ve TOKÄ° tarafından kentsel dönüşüm alanına dahil edileceÄŸi iddialarınaDiyarbakır BüyükÅŸehir Belediye EÅŸ BaÅŸkanı Gültan Kışanak tepki gösterdi. Kışanak, “Sur'u deÄŸiÅŸtirmeyi amaçlayan hiçbir planın tutma ÅŸansı yoktur. Birileri Sur için plan, projeler hazırlayabilir ama bu planlar Sur'dan geri döner” dedi.

'DEVLET EV YAPMASIN, Ä°STEMÄ°YORUZ'

Kışanak, “Suriçi tarihi günümüze taşıyan ve geleceÄŸe taşıyan büyük bir insanlık köprüsüdür. Böyle kâğıt özerinden, orayı insansızlaÅŸtırmak, orayı sadece ticari merkez haline getirmek Sur'u deÄŸiÅŸtirmeyi amaçlayan hiçbir planın tutma ÅŸansı yoktur. Birileri Sur için plan, projeler hazırlayabilir ama Sur'dan geri döner” diye konuÅŸtu.

''BU TARÄ°HÄ°N KORUNMASI LAZIM''

Sur'da ağır silahlar ve zırhlı araçlarla büyük bir yıkımın yaÅŸandığını söyleyen Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü: “‘Sur'da yıkım yaptık yerine yenilerini, daha güzellerini yapacağız' diye bir açıklama yapmak yerine öncelikle bu yıkımın durdurulması lazım. Binlerce yıllık insanlık tarihinin, kültürel mirasının simgeleyen Sur ilçemizin yıkılıp, tahrip edilmesi kabul edilir bir durum deÄŸildir. Sur'u kentsel dönüşüm alanları ilan edeceÄŸiz, yeniden dönüştüreceÄŸiz tartışmaları etik olarak sorunlu buluyoruz. Öncelikle bu yıkımın durdurulması, bugüne kadar özgünlüğü bozulmayan bu tarihin korunması lazımdır.”

 

"HİÇBİR PLANIN TUTMA ŞANSI YOK"

“Hiç kimsenin kâğıt üzerinden, kapalı kapılar ardından plan yapıp gelip binlerce yıllık tarihi geçmiÅŸi olan kültürel bir miras üzerinde uygulayabileceÄŸini düşünmesin” diyen Kışanak, şöyle konuÅŸtu: “Suriçi tarihi günümüze taşıyan ve geleceÄŸe taşıyan büyük bir insanlık köprüsüdür. Böyle kâğıt özerinden, orayı insansızlaÅŸtırmak, orayı sadece ticari merkez haline getirme Sur'u deÄŸiÅŸtirmeyi amaçlayan hiçbir planın tutma ÅŸansı yoktur. Birileri Sur için plan, projeler hazırlayabilir ama Sur'dan geri döner. UNESCO'ya ve tüm dünyaya söz verdik. Buradaki dokuyu bozulmadan gelecek insanlara aktıracağız. Sur boÅŸ bir arsa deÄŸil, Bu Çevre ve Åžehircilik Bakanı'nın iÅŸi deÄŸil. 8 bin yıllık insanlık tarihinin mekânından bahsediyoruz. Bunun gerçekleÅŸme imkânı yoktur. Sur'da yaÅŸayan hiçbir insan yerini yurdunu terk etmeyecek”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.