Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Suriye müzakerelerini etkilemez'

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cübeyr, İran ile Suudi Arabistan arasındaki gerginliğin 25 Ocak'ta başlayacak Suriye görüşmelerini etkilemeyeceğini söyledi. BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura da "Riyad, son gerginliğe rağmen Suriye görüşmelerinin sürmesinde kararlı" açıklamasını yaptı.



Suudi DışiÅŸleri Bakanı Adil Cübeyr,  Ã¼lkesinin Åžii lider Ayetullah Nemri'yi idam etmesi ve ardından Ä°ran'daki Suudi büyükelçiliÄŸinin basılmasıyla turmanan gerilimin Suriye görüşmelerine etkilerini yorumladı. Suudi resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre Cübeyr, "Son gerginlik bölgeyi olumsuz etkiledi ama BM ve uluslararası toplumun yakında Cenevre'de baÅŸlatacağı siyasi çözüm sürecini etkilemez" diye konuÅŸtu. 

BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, aralık ayında varılan anlaşma uyarınca 25 Ocak'ta Suriye siyasi müzakerelerini başlatmayı hedefliyor.

Riyad'da Cübeyr ile görüşen Mistura da Suudi Arabistan'ın Ä°ran'la yaÅŸanan son krizin Suriye müzakerelerini etkilemeyeceÄŸi konusunda kararlı olduÄŸunu söyledi.  Mistura, "Suudi tarafında son geliÅŸmelerin Viyana'da kazanılan ivmeyi etkilememesi ve siyasi sürecin sürmesi konusunda açık bir kararlılık var" dedi. 

BM Temsilcisi, Suriyeli muhaliflerle de Riyad'da bir araya geldi ancak muhaliflerin görüşmelerle ilgili tutumu konusunda yorum yapmaktan kaçınıp, "Bölgede ÅŸu an olup bitenlere raÄŸmen ulaÅŸtığımız ivmeyi kaybedemeyiz" ifadelerini kullandı. 

Kaynak: Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.