Sosyal Medya

Dünya

'Mezhep savaşları'nın fitili ABD'de yakılmış

Mezhep çatışmasının fitilinin ABD’de yürütülen gizli çalışma ile yakıldığı ortaya çıktı.



Milli Gazete'den Abdullah Özbay'ın haberine göre; Suudi Arabistan'ın Cumartesi günü idam ettiÄŸi 47 kiÅŸi arasında olan Åžii din adamı Nimr Bakır en-Nimr'in ölümüyle OrtadoÄŸu'da yeniden tırmanan etnik ve mezhepsel çatışma riskinin ABD'nin “mezhep savaÅŸlarını” zinde tutma politikasının bir parçası olduÄŸu ifade ediliyor. 

ABD'nin stratejik araştırma kuruluşu olan Rand Corporation 2003 ve 2008 yılında hazırladığı raporlarda, İslam dünyasının geleceğinde kanlı iç savaşların yaşanacağına dair detaylar sunmuştu.

Kanlı iç savaşlar...

Rand Corporation 2003 yılında hazırladığı raporunda İslam coğrafyalarındaki etnik ve mezhepsel olaylara ilişkin çarpıcı bilgiler yer almıştı. Çalışmada İslam dünyasının geleceğinde kanlı iç savaşların yaşanacağına dair detaylar sunulmuş ve özellikle Şii-Sünni çatışmaları üzerinde durulmuştu.

ÇATIŞMANIN TEMELLERİ...

RAND Corporation, 2008 yılında hazırladığı raporla da Ä°slam ülkelerindeki etnik ve mezhepsel olayları incelemeye devam etmiÅŸ ve “Uzun Savaşın GeleceÄŸinin GeliÅŸimi” baÅŸlıklı raporda, ABD'nin Åžii-Sünni çatışmasından faydalanması öngörülmüştü.
2015 yılında Human Rights Watch Watch'in hazırladığı raporun da Şii ve Sünni çatışmalarına vurgu yapılması, mezhep çatışmalarının temellerinin nasıl hazırlandığını tüm gerçekliğiyle gözler önüne serdi.

ETNÄ°K VE MEZHEPSEL GRUPLAR ABD TARAFINDAN YAKINDAN Ä°ZLENÄ°YOR

RAND Corporation 2003 yılında hazırladığı “11 Eylül Sonrası Ä°slam Dünyasında ABD Stratejisi”, (U.S. Strategy in the Muslim World After) raporu Ä°slam coÄŸrafyalarındaki etnik ve mezhepsel olaylara iliÅŸkin çarpıcı bilgiler yer alıyor. Çalışmada Ä°slam dünyasının geleceÄŸinde kanlı iç savaÅŸların yaÅŸanacağına dair detaylar sunuluyor.

567 sayfa olan çalışmada ABD'nin İslam dünyasında varlığını sürdürmesi ve yeniden yapılandırma stratejisi hakkında siyasi ve askeri projeler yer alıyor. Raporda özellikle Şii-Sünni çatışmaları üzerinde duruluyor. Müslüman ülkelerinin büyük çoğunluğunun Sünni olduğu belirtildiği çalışmada hangi gruplarla işbirliği yapılacağına dair öneriler de sıralanıyor. Özellikle Suudi Arabistan'daki Şiilerin İran'dan uzaklaşması konusunda ilerideki yıllarda çalışmaların yapılması gerektiğine dikkat çekiliyor.

SÜREKLİ Şİİ VE SÜNNİ İNTİKAMLARI VURGULANIYOR

RAND Corporation, 2008 yılında hazırladığı rapor ABD'nin Ortadoğu'daki politikasının geleceğini de ortaya koyuyor. Raporda, Şii-Sünni çatışmasından faydalanılması öngörülüyor. Raporda tarafların harekete geçirilerek çatışmalarının yoğunlaştırılması üzerine duruluyor.
Bu çerçevede hazırlanmış bir diÄŸer rapor ise dünyanın en çok tanınan sivil toplum kuruluÅŸlarından olan Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü'nün (Human Rights Watch) hazırladığı “ÖzgürleÅŸtirmenin Ardından Yıkım” baÅŸlıkla çalışma. 2015 yılında hazırlanan bu raporda da OrtadoÄŸu'daki mezhepsel geliÅŸmeler vurgulanıyor. Çalışmada ayrıca sürekli Åžiiler ve Sünnilerin birbirlerinden intikam alacakları vurgulanıyor.

Haber ajanslarına da servis edilen raporda öncelikle ABD Hava Kuvvetlerinin saldırıları ve Irak ordusu tarafından düzenlenen harekatın ardından Ömerli'ye giren Şii milislerin Sünni Müslümanlara ait evleri ateşe verdiği dikkatlere çekilmek isteniyor. Şiilerin sürekli Sünnilerden intikam alma yönünde adım atacakları bilinçli olarak ifade ediliyor. Raporda yer alan uzman olarak belirtilen kişilerin ise bu saldırılar sonucu Sünnilerin terörize edilerek Şiilere karşı sert ayaklanma başlatacağını vurgulaması mezhep çatışmalarının temellerinin nasıl hazırlandığını tüm gerçekliği ile gözler önüne seriyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.