Sosyal Medya

Güncel

Gazprom Türkmen gazından vazgeçti

Rus Gazprom şirketi Türkmen doğalgazını satın almaktan vazgeçerek Özbek gazına yöneldi



Rusya’nın devlet ÅŸirketi Gazprom, Türkmen doÄŸalgazını satın almaktan vazgeçerek, Özbek gazına yöneldi. Rusya'nın en çok satan gazetelerinden Komsomolskaya Pravda'da yer alan haberde, Gazprom firmasının mali sorunlar sebebiyle Türkmen gazından vazgeçtiÄŸi öne sürüldü.

Haberde, " 4 Ocak Pazartesi günü Rus ÅŸirketi Gazprom, Türkmenistan’daki ortağı Türkmengaz ÅŸirketine resmen doÄŸalgaz satın almayı durduracağını bildirdi" açıklaması yapıldı. Türkmengaz ÅŸirketi basın servisi bu kararın arkasında uluslararası doÄŸalgaz piyasasında deÄŸiÅŸen durumların yanı sıra Rus tarafının bazı ekonomik ve mali sorunları olduÄŸunu açıkladı.

Öte yandan, TASS haber ajansı Gazprom ÅŸirketinin 2016 yıl 1 Ocak'tan itibaren Özbekistan’dan doÄŸalgaz alımlarını artırdığını haber verdi. Haberde "Özbek gazının alımının artırılması konusunda Aralık ayı sonunda anlaÅŸmaya varılmıştır” denildi.

Rusya 2008 yılındaki küresel krize kadar Türkmen doÄŸalgazının ana alıcısıydı. Türkmenistan, Rusya’ya yılda yakıt yaklaşık 50 milyar metreküp gaz satıyordu. Ancak zamanla bu rakam senede 4 milyar metreküpe kadar düştü.

Rusya ve Türkmenistan arasında 10 Nisan 2003 tarihinde 25 yıl gaz satın alınmasını öngören iÅŸbirliÄŸi anlaÅŸması imzalanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.