Coğrafyamız
Çocuk savaşçılar
Yüzbinlerce kişinin öldüğü Suriye’deki iç savaşta, çocuklar “savaşçı” olmaya zorlanıyor. IŞİD, YPG ve İran bağlantılı Şii örgütler, yüzlerce çocuk savaşçıyı kanlı cephelerin en ön saflarına itiyor. IŞİD, eğitim verdiği çocukları canlı bomba yaparken YPG, 16 yaşından büyük herkesi askere alıyor. Şii örgütler ise 3 kampta “ücretsiz üniversite eğitimi” vaadiyle çocukları savaşçı yapıyor.
Suriye'de 5 yıldır devam eden iç savaşta yüzbinlerce kişi hayatını kaybetti, milyonlarca Suriyeli evlerinden kopmak zorunda kaldı. Ancak savaşın en kötü yanlarından biri de çocukların hayatlarını çalması oldu. Suriye'deki iç savaşta yüzlerce çocuk, IŞİD, YPG ve İran bağlantılı Şii örgütler tarafından cephelere sürüldü. Sokaklarda oyun oynamaları gereken yaşta olan çocuklar örgüt kamplarında askeri eğitim almaya zorlandı.
CANLI BOMBA YAPILIYOR
Azez'de IŞİD ve PKK'nın Suriye'deki silahlı kanadı YPG'ye karşı savaÅŸan Åžam Cephesi'ne ait bir hapishanenin yetkilisi, IŞİD'in çocuk savaşçılarını canlı bomba haline getirdiÄŸini söyledi. IŞİD bölgelerinden kendi üstlerine gönderilen 14 yaşındaki canlı bombanın muhaliflerce yakalanmasının ardından “Siz Esed askeri deÄŸil miydiniz?” dediÄŸini anlatan yetkili, “IŞİD çocukları böyle kandırmış. Bizim 'Esed askerleri' olduÄŸumuzu düşünüyorlarmış, çocukların üzerlerine bomba baÄŸlayıp göndermiÅŸler. Tabii ki çocukları hemen korumaya aldık” dedi.
Bölgeden gelen raporlar, IŞİD'in küçük çaplı bir çocuk ordusu kurduğunu gösteriyor. Çocuklara ilk olarak AK-47 tipi silahları (Kaleşnikof) kullanma eğitimi veriliyor. Çocuklara verilen eğitimler arasında güreş de bulunuyor. Terör örgütü IŞİD, çoğu zaman esirleri çocuk savaşçılara infaz ettiriyor. Bu durumda çocuklar hem öldürmeyi kanıksıyor hem de bu durum IŞİD videolarıyla propaganda malzemesine dönüştürülüyor.
YPG İÇİN KIZ ERKEK AYRIMI YOK
YPG ise, uluslararası askeri yardımların kesilmemesi için kurduğu Demokratik Suriye Güçleri isimli yapılanma üzerinden çocukları askere alıyor. YPG, kontrolü altında tuttuğu kantonlarda 16 yaşından büyük herkes için uyguladığı zorunlu askerlik sisteminde cinsiyet ayrımı da gözetmiyor. Kızlar YPJ kamplarına alınırken erkek çocuklar YPG milisi olmaya zorlanıyor. Kamışlılı bir baba, 16 yaşındaki kızının sabah okula gitmek için evden ayrıldığını ancak YPG tarafından alıkonulup askeri kampa götürüldüğünü anlattı. Rojavalı aileler ise çocuklarının YPG tarafından alıkonulmaması için ülkelerini terk ediyor.
3 KAMPTA EĞİTİM VERİLİYOR
Suriye'de muhaliflerle girdiÄŸi çatışmalarda binlerce militanın kaybeden Ä°ran güdümlü Åžii örgütler de çocuk savaşçı kullanmaya baÅŸladı. Ä°ran'da bulunan Afganlar, Iraklılar ve Lübnan Hizbullahı arasında çok sayıda çocuk savaşçı bulunuyor. Üç bin savaşçısı Suriye'de bulunan Hizbullah, Lübnan'ın güneyindeki 3 kampta militan eÄŸitimine baÅŸladı. Lübnanlı aktivistlere göre, kamplardaki çocuklara, “ücretsiz üniversite eÄŸitimi ve 2 bin dolara yakın maaÅŸ” vaat ediliyor. Hizbullah, çocukların çatışmalarda ölmesi durumunda bu maaşı ailelere vereceklerini de söylüyor.
Nefret dolu nesil geliyor
Lübnanlı bir insan hakları aktivisti, yıllar süren Lübnan iç savaşının travmalarının yeni yeni atlatıldığını söylüyor. Ancak yeniden yıllar sürecek nefret tohumlarının OrtadoÄŸu'ya ekildiÄŸini belirten aktivist, “Çocuklar ve gençler savaÅŸa sürüklenirken mezhep ve etnik aidiyet öne sürülüyor. Çocuklar bunlar için savaÅŸtırılıyor. Yıllar sonra birbirlerinden nefret eden toplumlar oluÅŸacak ve bu nefreti kimse önleyemeyecek” diyor. Suriye'nin çocuk askeriyle ilgili yapılmış bir bilimsel çalışma ise bulunmuyor. Yeni Åžafak'ın ulaÅŸtığı uzmanlara göre, çocuk askerlerin psikolojileri bölgenin ÅŸartlardan bağımsız. El-Salvador, Ruanda veya Mali'deki çocuk askerlerin psikolojisi neyse Suriye'dekilerin aynı düzlemde olduÄŸu belirtiliyor. Çocuk askerlerle ilgili yapılan araÅŸtırmalarda cephelere sürüklenen çocukların tek ölüm nedeninin kurÅŸun, bomba veya mayın olmadığını, beslenme yetersizliÄŸi ve hastalıkların da çocuk askerler üzerinde en az kurÅŸunlar kadar ölümcül olduÄŸuna vurgu yapılıyor. Çocuk askerlerin ileriki dönemlerde “Yorgunluk depresyon ve tedirginlik hali, sinirlilik, öfke, uyku bozukluÄŸu, kabus görme” gibi saÄŸlık sorunları yaÅŸayacakları belirtiliyor.
Henüz yorum yapılmamış.