Sosyal Medya

Coğrafyamız

Cezayir'den "itidal" çağrısı

Cezayir Dışişleri Bakanlığı, bölgedeki durumu tırmandıracak korkunç sonuçların önüne geçilmesi için Riyad ve Tahran yönetimlerine itidal ve akli selime davet etti.



Cezayir, Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in idamının ardından Suudi Arabistan ile İran arasında yaşanan gerginliğin, ikili ve bölgesel düzeyde oluşturacağı ciddi yansımalarının önüne geçilmesi için her iki ülkeye de "itidal" çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "bölgedeki durumu tırmandıracak korkunç sonuçların önüne geçilmesi için Riyad ve Tahran yönetimlerini itidal ve akli selim ile hareket etmeye" davet etti.

Suudi Arabistan ve İran arasında yaşanan gelişmelerin endişe ile takip edildiği ve kardeş iki ülkenin ucu açık bir krize doğru sürüklenmesinden duyulan endişenin dile getirildiği açıklamada, devletler arası ilişkilerde birbirlerinin içişlerine karışmama ve diplomatik temsilcilerin güvenliğini sağlama gibi temel ilkelere saygı duyulması gerektiğinin altı çizildi.

Suudi Arabistan'ın dün İran'la diplomatik ilişkilerini kestiğini açıklamasının ardından bugün Bahreyn İran ile diplomatik ilişkilerini kestiğini duyururken, Birleşik Arap Emirlikleri diplomatik temsil düzeyini maslahatgüzarlık seviyesine indirme ve ülkedeki İranlı diplomatların sayısını düşürme, Sudan ise ülkesinin İran'ın Hartum Büyükelçisi ile tüm diplomatik temsilcilerini sınır dışı etme ve Sudan'ın Tahran Büyükelçisini geri çağırma kararı almıştı.

Riyad yönetimi, önceki gün, aralarında Suudi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de bulunduğu 47 kişinin idam cezasının infaz edildiğini duyurmuş, İran'ın idamlara tepki göstermesinin ardından Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binası göstericilerce ateşe verilmişti. Suudi Arabistan yönetimi de büyükelçilik ve konsolosluk binalarına yönelik saldırıların ardından İran ile diplomatik ilişkilerini kestiklerini ve İranlı görevlilerin ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre tanındığını açıklamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.