Sosyal Medya

Güncel

Talimat verildi! Türkiye'de görülmemiş hazırlık

''Terörle mücadelenin, teröristle mücadeleden farklı olduğu'' gerçeğinden yola çıkan İçişleri Bakanlığı, yeni proje hazırlığında.



Milliyet gazetesi yazarı Tolga Åžardan bugünkü yazısında, hükümetin terörle mücadele kapsamında Türkiye'de bir ilk olacak 'master plan' hazırlığında olduÄŸunu söyledi. Hazırlanan plan, 'artık sadece teröristle deÄŸil, terörizmle nasıl mücadele edilmesinin gerekliÄŸini' ortaya koyacak. 

İşte Şardan'ın o yazısı;

Bakan Ala'nın talimatıyla Kamu Düzeni ve GüvenliÄŸi MüsteÅŸarlığı, ''Türkiye’nin ilk terörle mücadele master planı''nın çalışmasına baÅŸladı.

MüsteÅŸar Muhammed DerviÅŸoÄŸlu'nun baÅŸkanlığında oluÅŸturulan çalışma ekibi, devletin, silahlı güçlerinin yanısıra sivil güçlerin de terörle mücadeleye nasıl katılacağını planlayacak. Planın yürürlüğe girmesiyle tüm kamu kurumları terörle mücadeleye destek verecek. 
 
PKK'NIN HİÇ Bİ TAKTİĞİ HÜKÜMETE SÖKMEDİ

Hükümetin, geçen temmuzdan itibaren terörle mücadele konseptini deÄŸiÅŸtirmesi sonrasında PKK, DoÄŸu ve GüneydoÄŸu'daki il ve ilçelerde eylemlerini yoÄŸunlaÅŸtırdı. 
 
Önce elinde yeterli eÄŸitimli kadroların bulunmaması nedeniyle taktik deÄŸiÅŸikliÄŸe giden PKK, yollara patlayıcı yerleÅŸtirip güvenlik güçlerini hareketsiz hale getirmeye çalıştı. 
 
Ancak, devletin bu eylemlere karşı geri adım atmaması üzerine, örgüt; bu kez de il ve ilçe merkezlerinde YDG-H unsurlarını kullanarak ''halk ayaklanması''nı uygulamak istedi. Devlet, PKK'nın bu atağına da karşılık verdi. 

DAÄž VE ÅžEHÄ°R KADROLARI ARASINDA Ä°LETİŞİM KESÄ°LDÄ° 

Güvenlik güçleri, BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu'nun valilere gönderdiÄŸi genelgenin ardından örgütün kontrolündeki il ve ilçelerde operasyonları yoÄŸunlaÅŸtırdı. 
 
Arka arkaya yürütülen ve halen devam eden operasyonlarda, örgütün dağ kadroları ile şehir kadrolarının irtibatı büyük oranda kesildi.
 
Bu süreçte, Türkiye'nin terörle mücadele tarihinde pek görülmeyen bir durum oluÅŸtu. 
 
Operasyonlar çerçevesinde il ve ilçelerde yürürlüğe konulan sokaÄŸa çıkma yasağı ve örgütün baskısından bunalan yerel halk, yaÅŸam alanlarını terk etmeye baÅŸladı. 
 
Ellerinde valizler, bohçalar, poÅŸetlerle çoluk çocuk baÅŸka yerlere göç eden kitlelerin görüntüleri ortaya çıktı. 
 
Keza, devlet çatışmaların sürdüğü bölgelerdeki öğretmenlerini güvenli alanlara çekerek eÄŸitime geçici olarak ara verdi. SaÄŸlık hizmetleri kademeli olarak yürütülmeye baÅŸlandı. 
 
DEVLET, YENİ DURUMU GÖRDÜ
 
Özetlemek gerekirse, gelinen süreçte hem devlet, hem de örgüt açısından ÅŸimdiye kadar görülmemiÅŸ fiili bir durum oluÅŸtu. 
 
PKK, bu kadar güçlü bir devlet otoritesi ve kararlığını karşısında bulmayı beklemezken; devlet ise, terörle mücadelenin artık ''teröristle mücadeleden farklı'' konseptle yürütülmesi gerektiÄŸini gördü. 
 
Halen il ve ilçelerde yer yer çatışmalar devam ederken, İçiÅŸleri Bakanlığı, ''terörle mücadelenin, teröristle mücadeleden farklı olduÄŸu'' gerçeÄŸinden hareketle önemli bir proje için geçtiÄŸimiz günlerde çalışma baÅŸlattı. 
 
TERÖRLE MÜCADELE DE İLK 'MASTER' PLAN

İçiÅŸleri Bakanı Efkan Ala'nın talimatı sonrasında bakanlık bünyesindeki Kamu Düzeni ve GüvenliÄŸi MüsteÅŸarlığı, ''Türkiye'nin ilk terörle mücadele master planı''nın hazırlığına baÅŸladı. 
 
MüsteÅŸar Muhammed DerviÅŸoÄŸlu’nun baÅŸkanlığında oluÅŸturulan çalışma ekibi, ilk master planı çerçevesinde ''artık sadece teröristle deÄŸil, terörizmle nasıl mücadele edilmesinin gerekliÄŸini'' ortaya koyacak. 
 
Plan kapsamında, Kamu Düzeni ve GüvenliÄŸi MüsteÅŸarlığı, devletin, silahlı güçlerinin yanısıra silahsız güçlerinin de terörle mücadeleye nasıl katılacağını / katkı vereceÄŸinin programını hazırlayacak. 

TÃœM KURUMLAR DESTEK VERECEK
 
Hazırlanacak master planının yürürlüğe girmesiyle birlikte devlet çatısı altında yeralan tüm devlet kurumları terörle mücadeleye destek verecek. Kurumlar, nerelerde neler yapılması gerektiğini, teori ve pratiği birleştirip planın parçası haline getirecek.
 
Kamu güvenliÄŸi ve düzeni baÅŸta olmak üzere, iÅŸ, eÄŸitim, saÄŸlık, imar, ÅŸehir yapılanmaları, aile ve sosyal politikalar, gençlik ve spor, devletin tüm yatırımları, sosyal yardım projeleri, terörle mücadele master planı çerçevesinde oluÅŸturulacak ve uygulamaya konulacak. Kurumlar, plan ve programlarını kendileri uygulamalarının yerine master planı çerçevesinde hareket edecek. 
 
Her kentin ve yerleÅŸim biriminin kendisine göre bir profili oluÅŸturulacak, ihtiyaçları bu profile göre belirlenecek ve tamamlanacak. 
 
TERÖRÄ°ZMLE TOPYEKUN MÃœCADELE
 
Böylece, Türkiye'nin; 1984’te PKK’nın Eruh ve Åžemdinli baskınlarıyla baÅŸlayan terörle mücadele tarihinde, siyasiler, akademisyenler ve uzmanlarca hemen her ortamda sıkça telaffuz edilen ''Terörle mücadele teröristle mücadele etmek deÄŸildir. Terörle mücadele ayrı, teröristle mücadele etmek ayrı. Devlet topyekûn mücadele etmeli'' tanımlaması hayat bulacak. 
 
Devlet, artık ''topyekûn'' biçimde terörle mücadele edecek.
 
Yılın son günü, BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu'nun baÅŸkanlığında oldukça kalabalık katılımcıyla gerçekleÅŸtirilen güvenlik zirvesini yeni master planı çalışması içinde deÄŸerlendirmek mümkün. 
 
Tabii, farklı bir gözle bakıldığında; bu master planının hazırlanıp uygulamaya konulmasını Yeni Çözüm Süreci olarak tanımlamak yanlış olmasa gerek. 
 
Buzdolabına konulduÄŸu açıklanan Çözüm Süreci'nin istenilen sonucu vermemesindeki eksikliklerin tespit edilip, bu eksikliklerin bu kez Terörle Mücadele Master Planı'nda tamamlanması, Türkiye'nin terör sorununun üstesinden gelmesine katkı saÄŸlayacaktır. 

Tolga Åžardan / Milliyet

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.