Sosyal Medya

Güncel

Habur Sınır Kapısı açılıyor

Güvenlik gerekçesiyle geçici olarak kapatılan Habur Sınır Kapısı yarın yeniden açılacak



Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, güvenlik gerekçesiyle geçici olarak kapatılan Habur Sınır Kapısı'nın yarın açılacağını belirterek, "Ä°lk etapta günde yaklaşık 500 araç Irak'a gidecek, 750 araç da Türkiye'ye giriÅŸ yapacak" dedi.

Habur Sınır Kapısı'nda ÅžÄ±rnak Valisi Ali Ä°hsan Su, öteki ilgililer ve gümrük yetkilileriyle toplantı yapan Tüfenkci, sürücülerinin geçiÅŸ için beklediÄŸi 2 bin 500 civarında tırın bulunduÄŸu alanı da gezdi.

Tüfenkci, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, toplantıda sınır kapısının durumuyla ilgili deÄŸerlendirmelerde bulunduklarını, gümrük kapısının açılması ve alınacak önlemleri görüştüklerini bildirdi.

Terörist faaliyetlerin bölgeye ve halka zarar verdiÄŸini ifade eden Tüfenkci, "Öncelikle Silopi ve Cizre'de yürütülen terörle mücadele var. Bu vesileyle ÅŸehit olan bütün güvenlik güçlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Yakınlarının başı saÄŸolsun. Terörle mücadelenin son terörist kalana kadar süreceÄŸini biliyoruz. Bunun için de güvenlik güçlerimize baÅŸarılar diliyoruz" ifadesini kullandı.

Tüfenkci, Habur Sınır Kapısı'nın ihracatçılar ve bölge halkı için ne kadar önemli olduÄŸunu bildiklerini dile getirdi.

Türkiye-Irak sınırındaki bu kapıya ilişkin ekonomik verilere değinen Tüfenkci, şöyle devam etti:

"2015 yılında ihracatımızın 8,5 milyar dolarlık büyük kısmı bu kapıdan gerçekleÅŸtirildi. DoÄŸu, GüneydoÄŸu Anadolu'nun ve Ä°stanbul'un büyük bir bölümü de bu kapıdan OrtadoÄŸu'ya özellikle de Irak'a ihracat yapıyor. Bizler terörle mücadele ederken, sivil halk zarar görmesin, bu yoldan iÅŸleyen kamyonlarımızın ve tankerlerimizin ÅŸoförleri zarar görmesin düşüncesiyle İçiÅŸleri Bakanlığımızın almış olduÄŸu emniyet tedbirleri neticesinde Ä°pek Yolu ulaşıma kapatılmıştı. Yoksa Habur Sınır Kapısı'nın gümrük iÅŸlemleri devam ediyordu. Bugün itibarıyla yapmış olduÄŸumuz deÄŸerlendirmeler neticesinde yarın inÅŸallah kapımızı açmış olacağız. Ulaşımı güvenlik güçlerimiz kontrollü bir ÅŸekilde saÄŸlayacak. Günde 500 araç Irak'a gidecek, 750 araç da Türkiye'ye giriÅŸ yapacak. Ä°nÅŸallah pazartesiden itibaren saÄŸlıklı ve güvenli bir ÅŸekilde ulaşımın saÄŸlanarak kapımızdan her zamankinden daha hızlı bir ÅŸekilde geçiÅŸler olacağına inanıyorum."

Ä°hracatçılar, ÅŸoförler ve lojistik firmalarının yetkililerine seslenen Tüfenkci, "Onlardan ricam, kontrollü bir giriÅŸ ve çıkış olacağı için birden kapıya yüklenmemeleridir. Aksi takdirde yollarda oluÅŸacak yoÄŸunluktan ötürü yeni maÄŸduriyetler olabilir" diye konuÅŸtu.

İlgili kurumların bekleme noktalarında iyi koordine olmaları halinde giriş çıkışların düzenli sağlanabileceğini dile getiren Tüfenkci, böylece beklemekten kaynaklanan kayıpların önleneceğini sözlerine ekledi.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.