Sosyal Medya

Güncel

Mehmet Görmez'den 'Cemevi' uyarısı

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "cemevlerinin caminin alternatifi, başka bir inancın mabedi gibi gösterilmesi kırmızı çizgimizdir" dedi



Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Ak Parti'nin 64. Hükümet Programı'nda yer alan, "cemevlerine hukuki statü verilmesi"ne "cemevlerinin caminin alternatifi, başka bir inancın mabedi gibi gösterilmesi kırmızı çizgimizdir" yorumunda bulundu.

Türkiye’de Alevi vatandaÅŸların özgürce inançlarının gereklerini yapmaları, geleneklerini yaÅŸatmaları gerektiÄŸini her fırsatta ifade ettiÄŸini söyleyen Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı Mehmet Görmez, hükümetin 'cemevlerine hukuki statü verilmesi'ni programında dile getirmesini ise eleÅŸtirdi. Görmez bu konuda siyasi taleplerle dini taleplerin zaman zaman birbirine karıştığını savundu.

Milliyet gazetesinden Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre, Görmez, cemevlerinin ibadethane statüsüne alınmasına ilişkin kanaatini de şöyle dile getirdi:

Biz dini statü veremeyiz, statüyü ancak bu yolun bizatihi sahipleri belirleyebilirler. Alevilik meselesini teolojik bir tartışma zeminine çekmeden, sadece sosyal, hukuki zeminde konunun ele alınması gerektiÄŸini hep ifade etmiÅŸimdir. Bizim daima iki kırmızı çizgimiz olmuÅŸtur, bundan hiçbir zaman vazgeçmedik. Bir tanesi; AleviliÄŸin Ä°slam’ın dışında bir yol olarak tarif edilmesi. Çünkü bin yıllık tarih bunu yalanlıyor, doÄŸru olmadığını ortaya koyuyor. Ä°kincisi de; cemevlerinin caminin alternatifi, baÅŸka bir inancın mabedi gibi gösterilmesi. Ama kendi tarihinde var olduÄŸu ÅŸekliyle ocakların talepleri doÄŸrultusunda özgürce kendi geleneklerini, kendi kültürlerini, kendi inançlarını yaÅŸamalarının da hem Ä°slam’ın, hem hukukun onlara verdiÄŸi bir hak olduÄŸunu düşünüyorum.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.